ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση παζαρεύει 52.000 δημοσίους υπαλλήλους...-Τόσοι είναι οι υπό μετάταξη δημόσιοι υπάλληλοι







Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με 52.000 δημοσίους υπαλλήλους να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι για το εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο ή ξαφνικά... θα βρεθούν στο δρόμο. Αγκάθι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα των εργασιακών συμβάσεων με αιχμή την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων και στον ιδιωτικό τομέα.
Για το θέμα τω μετατάξεων , η τρόικα ζητά είτε οι υπάλληλοι των υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών να θεωρούνται ως νέες προσλήψεις και άρα να εμπίπτουν στον κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, κάτι που ουσιαστικά βάζει βόμβα στους δημοσίους υπαλλήλους.
Αυτό γιατί το 2011 αναμένεται να αποχωρήσουν από το δημόσιο περί τους 50.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν είτε κανονικά είτε πρόωρα. Άρα, σύμφωνα με τον κανόνα της τρόικας θα πρέπει να προσληφθούν το 2011 μόνο 10.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ωστόσο, από τις μετατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση προκύπτει ότι υπάρχουν περίπου 19.000 λόγω Καλλικράτη, 25.000 υπάλληλοι από δημόσιους οργανισμούς, 6.000 εργαζόμενοι από τις συγκοινωνίες και περίπου 2.000 εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν στο δημόσιο.
Αυτό όμως εάν η τρόικα υπερισχύσει στις διαπραγματεύσεις είναι αδύνατον να συμβεί καθώς δεν θα μπορούν να προσληφθούν οι παραπάνω 52.000 υπάλληλοι, αλλά μόνο 10.000 εξ αυτών. Οπότε αυτόματα μιλάμε για 42.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα βρεθούν από τη μία ημέρα στην άλλη χωρίς δουλειά και αντιμέτωποι με το "φάντασμα" της ανεργίας.

Τι θα ισχύει με τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Αντιμέτωποι με τις ψαλιδισμένες αμοιβές θα έρθουν αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς εξαιτίας της κρίσης οι εργοδότες κυρίως οι μικρομεσαίοι που απασχολούν στην Ελλάδα 1,8 εκατομμύρια υπαλλήλους θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές απαξιώνοντας τις κλαδικές συμβάσεις.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφωνούν με την άποψη της υπουργού Εργασίας, κα Κατσέλη η οποία ειναι υπέρ να εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά μόνο στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με λουκέτο, προκειμένου να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός.
Στις περιπτώσεις αυτές ο μισθός θα είναι “ψαλιδισμένος” κατά 10% έως 20% για δύο χρόνια, αλλά δεν θα μπορούν να πέφτουν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, οι απώλειες των εισοδημάτων θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.


Αντίθετα, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ του Μνημονίου που προβλέπει γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει αυτομάτως πχ για τον κλάδο του τουρισμού πως ένας σερβιτόρος από τα 930 ευρώ της κλαδικής σύμβασης, με την επιχειρησιακή σύμβαση ο μισθός θα φτάσει περίπου έως και 740 ευρώ μικτά, που είναι ο μισθός της εθνικής σύμβασης.
Έτσι μία ημέρα πριν ακούσουμε από το στόμα των ίδιων των ελεγκτών της τρόικας τι μας περιμένει, το τοπίο παραμένει θολό και εξαιρετικά ανησυχητικό κυρίως για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Από τη μια η εμφανής απραξία των κυβερνώντων προβληματίζει για το τι μας περιμένει προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση της βοήθειας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, το μόνο που διαπραγματεύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην αυξηθεί όπως ζητούσαν οι ελεγκτές ο ΦΠΑ στο 23%. Εκεί εμείς αντιπροτείναμε οτι θα βρούμε το 1 δισ από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11 στο 13% και από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
Αρα και στη συνάντηση του κ. . Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές της τρόικας δεν γίνονται διαπραγματεύσεις επι της ουσίας αφού δεν υπάρχει και τίποτα που η ελληνική κυβέρνηση ν' αμφισβητεί.Ο Γ. Παπανδρέου έχει λάβει την διαβεβαίωση οτι η γ' δόση είναι εξασφαλισμένη αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό οτι για να δοθεί η δ' δόση θα χυθεί αίμα.
Η μόνη κόκκινη γραμμή που διατείνεται η κυβέρνηση οτι έχει χαράξει είναι οτι δεν θα δεχθεί απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για τα καυτά θέματα των μετατάξεων αλλά και των κλαδικών συμβάσεων η κυβέρνηση επιμένει να τηρεί σιγή ιχθύος γιατί πολύ απλά έχει δώσει την συγκατάθεσή της.
Είναι λοιπόν όλο αυτό που ζούμε ειδικά τις τελευταίες ώρες ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται γενικώς και αορίστως και την “κακή” τρόικα να ζητάει αίμα και νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου