ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πολεμικό κλίμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας







Στο «κόκκινο» έχει φθάσει η ένταση στη Κορεατική χερσόνησο, καθώς χθες το πρωί το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας βομβάρδισε νοτιοκορεάτικο νησί στα δυτικά σύνορα των δύο κρατών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Νοτίου Κορέας να ανταποδώσουν τα πυρά και να θέσουν... σε συναγερμό την πολεμική αεροπορία. Από το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 20 εκ των οποίων οι τρεις είναι πολίτες. Ωστόσο η Πιονγιάνγκ κατηγορεί, από την πλευρά της, τη Σεούλ ότι άνοιξε πρώτη πυρ κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναγκάζοντάς την να απαντήσει. Η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει να μην διεξαχθεί η άσκηση προειδοποιώντας με αντίποινα. "Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότια Κορέα εκτόξευσε δεκάδες βλήματα από τη 1 π.μ. [...]και αναλάβαμε αμέσως ισχυρή στρατιωτική δράση", αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του βορειοκορεάτικου πρακτορείου ειδήσεων KCNA, στην οποία δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν απώλειες στη βορειοκορεατική πλευρά.
Απαντώντας, η Σεούλ γνωστοποίησε, αρχικά, ότι πραγματοποιούσε "συνήθεις" στρατιωτικές ασκήσεις και οι δοκιμαστικές βολές του πυροβολικού της στόχευαν προς δυσμάς και όχι προς τα βόρεια σύνορα. Με δηλώσεις του όμως, αργότερα, ο υφυπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας παραδέχθηκε ότι μονάδες πυροβολικού εκτόξευσαν δοκιμαστικά πυρά ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Λι Μιουνγκ-μπακ, ο οποίος έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Πιονγκ Γιανγκ απ' όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ότι η απάντηση πρέπει να είναι αυστηρή.
Η Ν. Κορέα προειδοποίησε το Βορρά ότι θα δεχθεί αντίποινα αν προχωρήσει σε νέες βιαιοπραγίες. "Ο στρατός μας θα απαντήσει σθεναρά σε κάθε νέα πρόκληση", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοκορεατική προεδρία.
Ο Νοτιοκορεάτης στρατηγός Λι Χονγκ-Κι, δήλωσε πως ο στρατός "θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης και για να εμποδίσει κάθε νέα πρόκληση του Βορρά".
Πρόκειται για το σοβαρότερο "θερμό" επεισόδιο από την εποχή του τερματισμού του πολέμου της Κορέας το 1953. 
Το χρονικό του επεισοδίου
Η επίθεση έγινε στο νησί Yeonpyeong, μόλις 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σεούλ και, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, τουλάχιστον 200 οβίδες έχουν πλήξει το νησί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι περισσότερες από τις οβίδες έπεσαν σε στρατιωτική βάση, ενώ ανεξέλεγκτες μαίνονται  οι  φωτιές που ξέσπασαν στο  νησί  έπειτα από τους βομβαρδισμούς.
Κατά τη διάρκεια του σημερινού επεισοδίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 60 με 70 σπίτια επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι ένα δημόσιο κτίριο επλήγη από τα βορειοκορεάτικα πυρά.
Επίσης όπως έγινε γνωστό η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί, ενώ  ο στρατός εφαρμόζει το σχέδιο εκκένωσης του νησιού.
Οι δύο Κορέες, τεχνικά, βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς η σύγκρουσή τους έληξε μόνο με μιαν εκεχειρία, ενώ η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα στις αρχές του χρόνου, όταν η Σεούλ κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι τορπίλισε ένα σκάφος του πολεμικού της ναυτικού, σκοτώνοντας 46 ναύτες.
Διεθνείς Αντιδράσεις
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την επίθεση της Βόρειας Κορέας και έκανε έκκληση για "άμεση συγκράτηση", εκφράζοντας παράλληλα τη βαθύτατη ανησυχία του.
"Ο γενικός γραμματέας είναι βαθύτατα ανήσυχος για την κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, που προκλήθηκε σήμερα από την επίθεση της Βόρειας Κορέας στο νησί Γεοπγεόνγκ. Η επίθεση αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά έπειτα από το τέλος του πολέμου της Κορέας. Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την επίθεση και καλεί για άμεση συγκράτηση" υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε επίσης τη μεγάλη ανησυχία του στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Μαρκ Λιαλ Γκράντ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει ζητηθεί η πραγματοποίηση κάποιας συνεδρίασης.
"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την επίθεση και καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή την εχθρική δράση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος και τονίζεται ότι "οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για την άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας και για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.".
Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Νότια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ενεργή εμπλοκή τους.
Σημειώνεται ότι στη Νότια Κορέα εδρεύουν 28 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε "με σθένος" το περιστατικό, δια στόματους της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.
"Ανησυχώ βαθιά για τα σημερινά γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των νοτιοκορεατών στρατιωτικών και αμάχων", ανέφερε στην ανακοίνωσή της. "Η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν ουσιώδεις για την περιοχή και τον κόσμο [...] Παρακολουθούμε προσεκτικά της εξελίξεις".
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χόνγκ Λέι, κάλεσε τις δύο πλευρές να "συνεισφέρουν" περισσότερα  στην ειρήνη και τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη και τα δύο μέρη να επιστρέψουν στις εξαμερής διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
Η Κίνα συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι ο σημερινός βομβαρδισμός ενός νοτιοκορεάτικου νησιού από τη Βόρεια Κορέα ήταν ένα δυσάρεστο επεισόδιο και ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ.
 "Και οι δύο συμφωνούμε ότι τέτοιου είδους συρράξεις είναι κάτι που δεν είναι επιθυμητό και εξέφρασα την επιθυμία μου όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πιστεύω ότι συμφωνούμε και σε αυτό", δήλωσε ο Μπόσγουορθ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα. 
Πάντως η Κίνα εξέφρασε απλώς την "ανησυχία" της και απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση της Βόρειας Κορέας.
Και η Ρωσία χαρακτήρισε την επίθεση ως "απαράδεκτη" ενέργεια και  προειδοποίησε σήμερα κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην Κορεατική χερσόνησο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή ενέχει τεράστιους κινδύνους.
"Είναι σημαντικό, αυτό να μην οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης", υπογράμμισε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ και κάλεσαν για διπλωματική επίλυση της κρίσης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς του να συγκεντρώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σημερινό συμβάν και  να προετοιμαστούν για "κάθε ενδεχόμενο".
"Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο", τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσίτο Σενγκόκου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από το Τόκιο ότι η Ιαπωνία "καταδικάζει έντονα" την επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον του νοτιοκορεάτικου νησιού.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλερ, εξέφρασε την ανησυχία του για το επεισόδιο και συνέστησε προς όλες τις πλευρές ψυχραιμία και μετριοπάθεια. 
Σημειώνεται ότι η  επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.Ανησυχία και στις αγορές
Η είδηση του ένοπλου επεισοδίου επηρέασε και τις διεθνείς αγορές, με το γουόν να καταγράφει χαμηλό ενός μηνός και το ιαπωνικό γεν να σημειώνει σημαντική πτώση. Επίσης η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μια επείγουσα συνάντηση των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν θα μεταβάλλει τα επιτόκιά της.

1 σχόλιο:

  1. Να τι δηλώνει η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της.
    http://wp.me/p11mt3-NI

    Μια άλλη ματιά στη Βόρεια Κορέα.
    http://redkorea.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή