ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Στον ...αέρα στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»










Στον «αέρα» βρίσκεται κυριολεκτικά η κοινωνική δομή «Βοήθεια στο Σπίτι», με τους 4.500 εργαζόμενους να βρεθούν στο δρόμο και τους 130.000 ηλικιωμένους και άλλους συμπολίτες που έχουν ανάγκη να εγκαταλείπονται από την πολιτεία στην τύχη τους. Χτες... με πρωτοβουλία της πανελλήνιας ομοσπονδίας, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, με πρωτοβουλία του περιφερειακού σωματείου Δυτικής Μακεδονίας, εργαζόμενοι της περιοχής, μετέβησαν στην περιφέρεια και διαμαρτυρήθηκαν για το ζοφερό μέλλον εργασιακό τους μέλλον, αλλά και την περιθωριοποίηση των χιλιάδων επωφελούμενων από το πρόγραμμα.
Η συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων στα προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων «Βοήθεια στο Σπίτι», συναντήθηκε προχτές στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον υφυπουργό Δ. Ντόλιο. Σύμφωνα με την συντονιστική επιτροπή, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν άκρως ανησυχητικές, καθώς δεν διασφαλίζεται η περαιτέρω λειτουργία του προγράμματος. Ο αρμόδιος υπουργός απάντησε:
Εφόσον η Ε.Ε. δώσει θετική απάντηση για να καλύψει το 15-20% του κόστους των δομών μέσω ΕΣΠΑ θα συνεχίσουν οι δομές το 2011. και πιθανόν μέχρι το 2013. Η απάντηση της Ε.Ε. αναμενόταν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο θεωρείται ωστόσο μάλλον αδύναμο σενάριο ? σύμφωνα με τους συνδικαλιστές - γιατί ως τώρα δεν έχει επιτευχθεί η πλήρης ένταξη στο ΕΣΠΑ, παρά μόνο το διαδικαστικό μέρος.
Αν η Ε.Ε. απαντήσει αρνητικά τότε θα προβλαφτεί στον προϋπολογισμό του 2011 κονδύλι για τις δαπάνες. Στην περίπτωση αυτή όμως θα βγει προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των δομών μέσω ΑΣΕΠ, για ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
Μακροπρόθεσμα μόνο βλέπουν να γίνεται το προσωπικό αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, καθώς δεν δέχεται η ηγεσία του υπουργείου την απευθείας μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, λόγω της απαγόρευσης του Συντάγματος. Επίσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά, λόγω ΔΝΤ, να γίνουν οι εργαζόμενοι μόνιμοι.
Ερμηνεύοντας τις απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού, η συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων, επισημαίνει: «Στην ουσία οι υπουργοί προανήγγειλαν τη διάλυση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» πετώντας στο δρόμο 4.500 εργαζόμενους, καθώς και 130.000 ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που επωφελούνται από το πρόγραμμα. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη συμβαίνει τη στιγμή πολύ έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις των πολιτών, οι οποίοι ζητούν να ενταχθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες, βλέποντάς τες σαν σανίδα σωτηρίας μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης».
Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης, παραβρέθηκε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε χτες στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του εργατικού κέντρου στους εργαζόμενους που απειλούνται άμεσα να προστεθούν στις στρατιές των ανέργων, αλλά και στους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη όσο ποτέ, την κοινωνική δομή «Βοήθεια στο Σπίτι». Ο Άρης Κουρκούτας, υπογράμμισε: «Διερωτώμαστε, πως είναι δυνατόν η παρούσα κυβέρνηση που σχεδίασε αυτές τις δομές δίνοντας χαμόγελο και ελπίδα ηλικιωμένους, αλλά και σε επιστήμονες και εργαζόμενους που απασχολούνται στο πρόγραμμα, αφού τους κράτησε σε ομηρία επί οκτώ χρόνια, επιλέγει την διάλυση των δομών με τραγικές συνέπειες στους ανήμπορους ανθρώπους. Αυτή η πολιτική της πλήρους αδιαφορίας για τις ευπαθείς ομάδες, της απόλυτης αδιαφορίας για την επερχόμενη ανεργία των εργαζομένων, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους και θα την αντιπαλέψουμε».
Με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, διεκδικούν:
-Νομοθετική ρύθμιση για την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
-Τη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους ΟΤΑ, ένταξη των ίδιων εργαζομένων σ? αυτές, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και την προϋπηρεσία τους.
-Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου