ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

«Ψαρεύει» στην Ελλάδα και θέλει να γίνει το αφεντικό των Ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών...

Ενας Ρωσογεωργιανός επιχειρηµατίας που πλούτισε από τις «ευκαιρίες» της κατάρρευσης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, φιλοδοξεί να... γίνει το µεγάλο αφεντικό της ελληνικής αγοράς ιχθυοκαλλιεργειών και, µέσω αυτής, της αντίστοιχης ευρωπαϊκής. Ο Kahka Bendukidze, υπουργός µέχρι πριν από λίγα χρόνια στη γεωργιανή κυβέρνηση, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Linnaeus Capital Partners BV, που από το περασµένο καλοκαίρι έχει εισβάλει στα νερά των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχοντας αυτή τη στιγµή πάνω από το 18% του Νηρέα (είναι η µεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του συγκεκριµένου κλάδου µε κύριο µέτοχο τον Αρ. Μπελέ), πάνω από το 36% της ∆ίας Ιχθυοκαλλιέργειες (µε µεγαλοµέτοχο τον κ. Στ. Πιττάκα) και περισσότερο από το 11% της Σελόντα (που ελέγχεται από την οικογένεια Στεφανή).
Ο γεωργιανός επιχειρηµατίας, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, συνεχίζει να αγοράζει µέσω της χρηµατιστηριακής αγοράς µετοχές των παραπάνω εταιρειών, ενώ δεν έχει διακόψει τις επαφές του, άµεσες και έµµεσες, µε µεγαλοµετόχους και στελέχη των µεγάλων του κλάδου.
Την Ανδροµέδα, για παράδειγµα, που ελέγχεται άµεσα από την Global Finance του επιχειρηµατία κ. Αγγελου Πλακόπιττα, την ήθελε ολόκληρη αλλά το τίµηµα που πρόσφερε ήταν χαµηλό κι έτσι οι σχετικές επαφές που πραγµατοποιήθηκαν, διεκόπησαν πολύ νωρίς.

Την κατάλληλη στιγµή
∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο επιχειρηµατίας χτύπησε την πόρτα της ελληνικής αγοράς ιχθυοκαλλιεργειών την περίοδο αυτή. Οι χρηµατιστηριακές τιµές των εισηγµένων εταιρειών του κλάδου είναι τόσο χαµηλές, που αποτελούν εύκολη λεία για κάποιον που διαθέτει τα σχετικά κεφάλαια. Οταν µάλιστα η προσφορά του είναι λίγο µεγαλύτερη της χρηµατιστηριακής τιµής, τότε δεν είναι και τόσο δύσκολο οι βαριεστηµένοι και απογοητευµένοι µικροµέτοχοι να δελεαστούν.

∆εν συµβαίνει όµως και το ίδιο για τους µεγαλοµετόχους των εταιρειών που ελέγχουν ταυτόχρονα και το µάνατζµεντ των εταιρειών. Ο Αριστείδης Μπελλές, για παράδειγµα, ιδρυτής, µεγαλοµέτοχος και διευθύνων σύµβουλος του Νηρέα, δεν έχει ενδώσει στις προτάσεις που του έχουν γίνει από τον ίδιο τον κ. Bendukidze, ενώ και άλλα στελέχη και µεγαλοµέτοχοι άλλων µεγάλων ιχθυοτροφικών µονάδων δεν βλέπουν µε καλό µάτι τις κινήσεις του γεωργιανού επενδυτή.

Αγνωστες οι προθέσεις του
Μάλιστα κάποια από τα στελέχη αυτά υποστηρίζουν ότι ο γεωργιανός επιχειρηµατίας δεν έχει συγκεκριµένο σχέδιο ανάπτυξης για τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτή τη στιγµή κανείς δεν γνωρίζει αν ο γεωργιανός επιχειρηµατίας θα κινηθεί πιο επιθετικά για να διευρύνει τον έλεγχό του στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες ή θα συνεχίσει την πολιορκία του αγοράζοντας µετοχές µικροµετόχων.
Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στις διοικήσεις κάποιων από τις εταιρείες - στόχους, οι οποίες προσπαθούν να συσπειρώσουν γύρω τους όσους περισσότερους µετόχους µπορούν.
Πριν από λίγες ηµέρες, ο Νηρέας αντιδρώντας στα σχέδια του γεωργιανού να προχωρήσει σε συγχώνευση των τριών εταιρειών (Νηρεύς, ∆ίας, Σελόντα) σε ανακοίνωσή του επισήµανε, µεταξύ άλλων, ότι «το να οδεύσει ο κλάδος σε αναδιάρθρωση διά ενδεχόµενης ταυτόχρονης τριπλής συγχώνευσης µεταξύ των µεγαλύτερων εταιρειών, πιθανώς εγκυµονεί µεγάλους κινδύνους, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτοδικαίως πανάκεια». 

Εβλεπε τις «ευκαιρίες»
Ο ΡΩΣΟΣ και ταυτόχρονα γεωργιανός υπήκοος µπορεί να µην έχει ασχοληθεί µέχρι σήµερα επιχειρηµατικά µε τις ιχθυοκαλλιέργειες, όµως έχει σχέση µε το συγκεκριµένο αντικείµενο. Σπούδασε βιοχηµεία και φυσιολογία και από το 1985 ήταν επικεφαλής του εργαστηρίου µοριακής γενετικής και ζωικών κυττάρων της Σοβιετικής Ακαδηµίας Επιστηµών, ενώ µέχρι το 1990 είχε τη διεύθυνση του τµήµατος γενετικής και επιλεκτικών ικανοτήτων του σοβιετικού υπουργείου Ιατρικής Βιοµηχανίας.
Το fund, που έφερε στην Ελλάδα η κυπριακών συµφερόντων εταιρεία Axia Ventures, επενδύει επιλεκτικά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσµο. Ο 54χρονος Kahka Bendukidze εγκατέλειψε την ακαδηµαϊκή του καριέρα όταν το 1990, µε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, διέκρινε τις ευκαιρίες που προσέφεραν οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων. Αγόρασε την κρατική βιοµηχανία κατασκευής βαρέων οχηµάτων Uralmash. Αυτή συγχωνεύτηκε µε τον πολυσχιδή όµιλο ΟΜΖ και έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος του οµίλου.

Υπουργός στην πατρίδα του
Το 2004 πούλησε τις µετοχές του για να µπει στην πολιτική. Επανήλθε στη χώρα που γεννήθηκε, τη Γεωργία, και έγινε υπουργός Οικονοµικών το 2004. Στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός Συντονισµού στις µεταρρυθµίσεις και ιδιωτικοποιήσεις της χώρας. Τότε ήταν που χαρακτηρίστηκε ως ακραίος φιλελεύθερος καθώς είχε συντάξει µια λίστα από 372 κρατικές επιχειρήσεις προς ιδιωτικοποίηση.
Ο ευτραφής επιχειρηµατίας που µέχρι σήµερα έχει αποφύγει επιµελώς να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, έχει επενδύσει µέχρι σήµερα πάνω από 30 εκατ. ευρώ για αγορές µετοχών ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Πουλερές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου