ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ανάστατοι οι φορείς της Κοζάνης: "Όχι στην εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες"...








Η απαίτηση της Τρόικας από την κυβέρνηση για εκχώρηση ποσοστού 40% λιγνιτικών σταθμών, ορυχείων και νερών στους ιδιώτες, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους τοπικούς φορείς, στα συνδικάτα και στην τοπική κοινωνία. Συνδικάτα του νομού Κοζάνης βρίσκονται... ήδη στην Αθήνα και προγραμματίζουν σε συνεργασία με την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την ώρα που μέσα στο υπουργείο το κλιμάκιο της Τρόικα, θα αξιώνει από την αρμόδια υπουργό την εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης.
Επίσης, σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης, με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης σχετικά με την επικείμενη εκχώρηση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Εισηγητής θα είναι ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο οποίος στην εισήγησή του θα διαμηνύσει ότι «μία τέτοια απόφαση εκποίησης του εθνικού πλούτου δεν πρόκειται να γίνει δεκτή», ενώ ενδεχομένως να τεθεί στο τραπέζι πρόταση για συντονισμένες δυναμικές κινητοποιήσεις». Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος και Κώστας Κατσαρός αντιστοίχως.
Στο μεταξύ, με μοναδικό θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της ενέργειας και τις απαιτήσεις της Τρόικα, συνέρχεται μεθαύριο Σάββατο το Γενικό Συμβούλιο του σωματείου «Σπάρτακος» στην Πτολεμαΐδα, ενώ χτες βράδυ συνεδρίασε για το ίδιο θέμα το σωματείο «Η Ένωση». Ο πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος, Γιώργος Αδαμίδης, σημείωσε ότι «η Τρόικα έρχεται στην Ελλάδα για να αποφασίσει για το μέλλον μιας επιχείρησης που ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε Τρόικα και κυβέρνηση θα βρουν απέναντί τους όλους τους εργαζόμενους, που για μια ακόμη φορά είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη για να προστατέψουν τα συμφέροντα της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Πολλές φορές στο παρελθόν αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους. Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να κάνουμε το ίδιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν και εκτιμήσεις των συνδικάτων, στην απαίτηση για εκχώρηση του 40% των λιγνιτών και των νερών, η κυβέρνηση συζητά και να αντιτάσσει εναλλακτικά σενάρια, τα οποία δεν αφήνουν αδιάφορα την Τρόικα. Αυτά τα σενάρια είναι:
-Η ενοικίαση σε ιδιώτες τριών λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2027, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε χρόνια.
-Οι ιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα μετά το 2013 που θα συνυπολογίζεται το πλήρες κόστος του CO2, αν διαπιστώνουν ότι οι μονάδες που νοικιάζουν χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να επιστρέφουν «πακέτο» όλες τις μονάδες, γεγονός που θεωρείται από τα συνδικάτα και την ΓΕΝΟΠ «εξωφρενικό».
-Σχετικά με τα νερά, οι ιδιώτες αρκούνται να πάρουν την διαχείριση των νερών από την ΔΕΗ, αλλά να αλλάξει ο τρόπος φόρτισης των υδροηλεκτρικών εργοστασίων. Δηλαδή τα υδροηλεκτρικά να μην εργάζονται με βάση τη ζήτηση της ενέργειας σε περιόδους αιχμής, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά να λειτουργούν σπάταλα και αντιοικονομικά. Με άλλα λόγια να μπαίνουν στο σύστημα πιο πολλές ώρες, με ανεξέλεγκτη Οριακή Τιμή Συστήματος.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΚΕ - ΓΕΝΟΠ απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα όσους προέρχονται από ενεργειακούς νομούς. Δεδομένου, όπως επισημαίνει «σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας η κυβέρνηση να υποχωρήσει στις απαράδεκτες, προκλητικές και εξωφρενικές πιέσεις της Τρόικα, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας, σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των ευθυνών σας και να μην επιτρέψετε να υπογραφεί οτιδήποτε ζημιώνει τα συμφέροντα της επιχείρησης του ελληνικού λαού».
Ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιάννης Μανές, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποχωρήσει με εντολή Αλμούνια, στις ορέξεις των ντόπιων και ξένων ιδιωτικών συμφερόντων. Οι ιδιώτες αφού απέρριψαν πρόταση να διανοίξουν καινούργια ορυχεία, επειδή λόγω κόστους δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στη τσέπη, πάνε σε πιο εύκολες γι' αυτούς λύσεις, πιέζοντας για την εκχώρηση έτοιμων ορυχείων, πράγμα που θα καταστήσει τη ΔΕΗ ελλειμματική και προβληματική. Εμείς δεν συζητάμε τέτοιες λύσεις και ζητούμε από την κυβέρνηση να καταλάβει επιτέλους ότι η επιχείρηση του ελληνικού λαού δεν εκποιείται». Απευθυνόμενος στους βουλευτές του νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε: «ας παραδειγματιστούν από τις αντιδράσεις των βουλευτών Λάρισας και Δράμας που αρνούνται την διάνοιξη λιγνιτωρυχείων στις περιοχές τους. Οι δικοί μας βουλευτές, ας συνταχθούν τουλάχιστον και ας αγωνιστούν μαζί μας για να μην πουληθούν σταθμοί και ορυχεία».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου