ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ο θάνατος του συμβασιούχου (μετά το «Ο θάνατος του εμποράκου»)









Κόκκινη τριπλή γραμμή και τρία σημεία επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με την τρόικα σηματοδοτούν τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης την επομένη των εκλογών και εν όψει των δυσκολιών που προκαλούν η προς τα πάνω αναθεώρηση... του ελλείμματος και η εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού.

Ο Λουκάς Παπαδήμος αναδεικνύεται ο τραπεζίτης των νομισμάτων δύο τουλάχιστον φορές. Πάνω, το 1998, όταν παρουσίασε το νέο πεντοχίλιαρο, και κάτω το 2002, όταν παρουσίασε τα νέα -κοινά- ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα του ευρώ. Συμμετείχε και στις τρεις συσκέψεις του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό που προετοίμασαν τις κυβερνητικές θέσεις ενόψει των σημερινών συναντήσεων με την τρόικα Με αυτούς τους στόχους προσέρχεται σήμερα η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, που είναι στην Αθήνα. Η γραμμή αποφασίστηκε σε τρεις διαδοχικές συσκέψεις του πρωθυπουργού που έγιναν το Σάββατο με σχεδόν όλους τους υπουργούς, παρουσία και στις τρεις του Λουκά Παπαδήμου, πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην κυβερνητική πολιτική. 
Ο Λουκάς Παπαδήμος αναδεικνύεται ο τραπεζίτης των νομισμάτων δύο τουλάχιστον φορές. Πάνω, το 1998, όταν παρουσίασε το νέο πεντοχίλιαρο, και κάτω το 2002, όταν παρουσίασε τα νέα -κοινά- ευρωπαϊκά χαρτονομίσματα του ευρώ. Συμμετείχε και στις τρεις συσκέψεις του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό που προετοίμασαν τις κυβερνητικές θέσεις ενόψει των σημερινών συναντήσεων με την τρόικα

Σύμφωνα με τις συσκέψεις αυτές και ύστερα από εισήγηση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση:

1Δεν θα κάνει απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά θα επικεντρώσει την προσπάθειά της για τη μείωση του ελλείμματος το 2011 στη μείωση της σπατάλης και των δαπανών στον δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση για την ώρα θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα και σε παρεμβάσεις για μείωση της σπατάλης στην Υγεία και στις ΔΕΚΟ. Στις συσκέψεις του Σαββάτου εκτιμήθηκε ότι από τα 4,5 δισ. ευρώ που είναι η επιπλέον τρύπα, τα 2,5 μπορούν να εξοικονομηθούν μόνο από μείωση των δαπανών στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και στις ΔΕΚΟ. Η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα προέλθει, λέει η κυβέρνηση, από την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις θα γίνεται μία πρόσληψη.

Ωστόσο, την πόρτα της εξόδου θα δουν δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι στις ΔΕΚΟ, των οποίων οι συμβάσεις δεν θα ανανεωθούν, όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή στο «Μέγκα».

2Δεν θα επιβάλει καμία επιπλέον επιβάρυνση στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται φυσικά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του στενού δημόσιου τομέα και αποκλείει πρόσθετα έκτακτα μέτρα μείωσης των αποδοχών τους. Δεν αναφέρεται στην αναπροσαρμογή των αποδοχών των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ που θα μειωθούν με το ενιαίο μισθολόγιο, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο.

3Δεν θα κάνει καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών πέραν όσων έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 23% σε ορισμένα είδη).

Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου θέτει πλέον καθαρά στο τραπέζι θέμα επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου που, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, έχει ήδη συζητήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες. Ο ίδιος χθες με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρθηκε:

* Σε επαναδιαπραγμάτευση με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού στήριξης, έτσι ώστε να μην ξεκινήσει το 2013, όπως προβλέπεται, αλλά πολύ αργότερα. «Ηδη έχει τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου του μηχανισμού στήριξης», είπε.

* Στη διαπραγμάτευση άλλων όρων του Μνημονίου, τους οποίους όμως δεν προσδιόρισε με σαφήνεια. Ο ίδιος είπε στο «Πρώτο Θέμα» ότι με την αξιοπιστία που αποκαθιστά η χώρα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί όρους του Μνημονίου (π.χ. ΦΠΑ) και να αναζητήσει εναλλακτικές, πιο δίκαιες λύσεις.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους φέρνει ο πρωθυπουργός και τον τρόπο κάλυψης του επιπλέον ελλείμματος των δύο μονάδων που προέκυψε από την αναθεώρηση. Η κυβέρνηση επιθυμεί η κάλυψη να γίνει ανά μία μονάδα μέσα στο 2011 και στο 2012, μια πρόταση που όπως φαίνεται βλέπει κατ' αρχήν θετικά το ΔΝΤ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου