ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Απειλούνται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα...- Δίνει ρέστα η τρόικα υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων...

Η τρόικα δεν καταλαβαίνει από λαϊκή αποδοκιμασία. Την επομένη των εκλογών και παρά την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων... (μείωση της εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ, αποχή κ.ά.) επανέρχεται με πιο σκληρή ατζέντα σε Εργασιακό και ελλείμματα.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και προετοιμάζουν την έλευση της τρόικας τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, επιμένουν στην πρόβλεψη να υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων, όχι μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες, όταν μια επιχείρηση κινδυνεύει με λουκέτο ή βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, όπως προτείνει η κ. Κατσέλη. Μάλιστα, σε αυτή τη σκληρή στάση συνηγορεί πρωτίστως ο ΣΕΒ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται να έχει υποχωρήσει στο θέμα του ΟΜΕΔ, όπου οι αποφάσεις της Διαιτησίας θα είναι υποχρεωτικές, και στο θέμα της επέκτασης μιας σύμβασης.
Αντιθέτως, ο Σύνδεσμος των βιομηχανιών επιμένει στη ρύθμιση για τις συμβάσεις με στόχο τη γενικευμένη μείωση των αμοιβών και στον ιδιωτικό τομέα. Εστω και εάν προς τούτο θα απαιτείται η συνδικαλιστική συναίνεση (υπογραφή σύμβασης σε επίπεδο επιχείρησης).
Σε συνθήκες κρίσης και υψηλής ανεργίας και με την πανσπερμία των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο στον εργοδότη να επηρεάσει παντοιοτρόπως τα μικρά σωματεία.
**Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται, επίσης, να ανακοινωθεί και το έλλειμμα του 2009, το ποσοστό του οποίου κινείται πλέον ανεξέλεγκτα, καθώς αυθαίρετα τοποθετούνται εκεί δαπάνες και πληρωμές τόσο των ΔΕΚΟ όσο και των Ταμείων, για τα οποία δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Και το έλλειμμα του 2009 αναμένεται να επηρεάσει τα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες της τρόικας επιμένουν να υπολογιστούν στο έλλειμμα τα εφάπαξ που διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ακόμη και αυτοί που κατέθεσαν απλή αίτηση χωρίς να λάβουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κάτι που θεωρείται προϋπόθεση για τη χορήγηση του εφάπαξ.
Ετσι, μόνο με τις αιτήσεις, προκύπτει έλλειμμα 650 εκατ. ευρώ για το 2009 και άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2010.
Δηλαδή, ό,τι έχασαν οι συνταξιούχοι φέτος από την κατάργηση των 13ης και 14ης συντάξεων (1,5 δισ.). Αλλά και με βάση τις πράξεις έκδοσης των εφάπαξ (αλλά μη καταβολής τους λόγω ταμειακών προβλημάτων) να υπολογιστεί το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας, προκύπτει έλλειμμα 425 εκατ. για το 2009 και άλλα 273 για φέτος.
Σήμερα, στο ταμείο Πρόνοιας έχουν σωρευτεί 36.000 αιτήσεις λήψης εφάπαξ και μέχρι τα τέλη του χρόνου υπολογίζεται ότι οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα φτάσουν τους 38.000. Αυτό συνεπάγεται ένα κρυφό χρέος του Ταμείου, το οποίο ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ, σχεδόν 0,7% του ΑΕΠ.
Βεβαίως, δεν προκύπτει συνταγματική υποχρέωση καταβολής του εφάπαξ από τον προϋπολογισμό, αλλά η τρόικα συναθροίζει αυτό το έλλειμμα στο δημοσιονομικό χάος της χώρας. Και οδηγεί τον προϋπολογισμό να πληρώσει και τα εφάπαξ.
Κάτι που ερμηνεύεται στο βαθμό που ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών έβαλε στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και τα τυχόν δάνεια των ΔΕΚΟ. Προκειμένου να κατακρεουργήσει τους μισθούς των εργαζομένων. Κατά λογική συνέπεια γιατί η τρόικα να μη συναθροίσει και τις υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας;

Κοινωνική έκρηξη, αν...
Από την άλλη, τυχόν αθέτηση της υποχρέωσης καταβολής του εφάπαξ αναμένεται να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη. Επιπροσθέτως, από τη στιγμή που αυτή η υποχρέωση έχει εγγραφεί στο έλλειμμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρωθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα.
Δηλαδή για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης πρέπει να πληρωθούν τα εφάπαξ. Και επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, εξετάζεται η πιθανότητα θα πληρωθούν τα εφάπαξ με 5ετή κρατικά ομόλογα, ενόσω ελλοχεύει ο κίνδυνος για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και, κατά συνέπεια, και για «κούρεμα» των εφάπαξ.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΒΟΥΛΗΣ
Οι αυξήσεις της τελευταίας στιγμής ανεβάζουν έως 170% του μισθού, τις συντάξεις
Το τεράστιο έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας (εφάπαξ) οφείλεται στην έκρηξη συνταξιοδοτήσεων λόγω των αλλεπάλληλων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και τον φόβο ότι οι υπάλληλοι θα εγκλωβιστούν στη... δουλειά.
Ωστόσο, και ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ έχει μερίδιο ευθύνης για την οικονομική ανισορροπία. Οι δικαστικοί, επί παραδείγματι, έχουν κατά καιρούς επιτύχει να αυξήσουν, αναδρομικά, τους μισθούς τους με... δικαστικές αποφάσεις.
Και ακολούθως προσέρχονται στο Ταμείο Πρόνοιας για να λάβουν συμπλήρωμα εφάπαξ. Για το οποίο δεν πλήρωσαν εισφορές. Κατά τα τελευταία 6 χρόνια άλλαξε η νομοθεσία και για τον υπολογισμό του εφάπαξ λαμβάνονται υπ' όψιν οι μισθοί της τελευταίας 5ετίας. Και αυτό χωρίς καμία μελέτη.
Εξάλλου, η τελευταία αναλογιστική μελέτη για τα οικονομικά του Ταμείου είναι του Φεβρουαρίου του 2004 (προ των εκλογών) η οποία εντόπιζε έλλειμμα 2,9 δισ. κατά την προσεχή 15ετία (έως το 2020).
Αυτή η μελέτη αγνοήθηκε, αλλά ήδη το έλλειμμα έφτασε το 1,7 δισ. και αναμένεται να ανέλθει στα 4,1 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια (άλλες 120.000 συνταξιοδοτήσεις μέχρι το 2020, ενώ οι εισφορές των εν ενεργεία είναι ικανές να καλύψουν μόνο τα μισά -60.000- εφάπαξ).
Ομως ακόμη και τώρα ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται με τον τελευταίο μισθό, ο οποίος αυξάνεται κατά 30% λίγο πριν από την παραίτηση. Και τελικά η σύνταξη ανέρχεται στο 100% αυτού.
Πρόκειται για τους υπαλλήλους της Βουλής οι οποίοι λαμβάνουν 16 μισθούς κάθε χρόνο, είχαν τις μικρότερες απώλειες μετά το Μνημόνιο, ενώ οι αποδοχές αυξάνουν κατά 15% τον μήνα συνταξιοδότησης, συν 15% το κάθε επίδομα.
Και όλα αυτά χωρίς να καταβληθούν οι αναγκαίες εισφορές στα Ταμεία (Πρόνοιας, Επικουρικό κ.ά.).
Ακολούθως, παίρνουν συντάξεις στο 100% του τελευταίου μισθού (ενώ ο νόμος προβλέπει μείωση του ποσοστού σύνταξης προς το 70% από το 2008 και υπολογισμό της σύνταξης με την τελευταία 5ετία).
Επί της σύνταξης αυτής υπολογίζεται το επικουρικό, συν το Μετοχικό Ταμείο (άρα η σύνταξη ξεπερνά το 140% του τελευταίου μισθού και το 170% του μέσου όρου της καλύτερης 5ετίας). Επιπλέον, δίνονται δύο εφάπαξ, ένα από το Πρόνοιας και το δεύτερο από τη Βουλή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου