ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Παρ 'το πίσω : 5+1 ψέμματα που έγιναν ειδήσεις (αληθινές)

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι υπερβολές και τα ψέμματα χρησιμοποιούνται από τα media για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού...


Πρόσφατα, γνωστά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το CNN παρουσίασαν επίμονα το σενάριο της εξαφάνισης της πτήσης MH370 μέσα σε μαύρη τρύπα, αν και είχε επιβεβαιωθεί πως αυτό το σενάριο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο...Hollywood. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχουν παίξει ψεύτικες ειδήσεις, κατά λάθος...Ας θυμηθούμε ξανά λάθη και πονηριές των media που παρουσιάζει ο Γ. Δημητρέλλος στο μπλογκ του.
1) Με κάθε συγνώμη και ένα -τηλεοπτικό- χάπι έντ
Στις 7 Ιουνίου 1998, το CNN βασιζόμενο σε πληροφορίες  από συνεντεύξεις με βετεράνους του Βιετναμ, αποκάλυπτε πως κατά την διάρκεια μιας εφόδου στο Νοτιοανατολικό Λάος, ο αμερικάνικος στρατός είχε πραγματοποιήσει εναέριος ρίψεις με δηλητηριώδες αέριο Σάριν, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 αμάχους, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. Με το πέρασμα λίγων ημερών και εκατοντάδων καταγγελιών βετεράνων, ο πρόεδρος του CNΝ διέταζε τη απόλυση των παραγωγών Έηπριλ Όλιβερ-Τζακ Σμιθ και την άμεση ανασκευή της είδησης. Η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή αποκάλυπτε πως η δημοσιογραφική έρευνα είχε σβήσει αντικρουόμενες δηλώσεις, είχε "πειράξει" videos, ώστε να προκύπτει μια ενιαία άποψη. Η Όλιβερ έκανε μήνυση στο CNN για άδικη απόλυση, ενώ και ο Σμιθ επέμεινε πως η είδηση έλεγε την αλήθεια και το κανάλι την πήρε πίσω λόγω εμπλοκής της CIA. Μιάμιση δεκαετία αργότερα, ο Ααρον Σόρκιν παρουσίασε μια πιο απλοϊκή εκδοχή της ιστορίας, για την τηλεοπτική σειρά "Newsroom" του HBO, με το απαραίτητο (μικρό σπόιλερ) χάπι έντ. 

2)  "Δολοφόνος" Ο Ομπάμα; 
Ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να μην είναι δολοφόνος, αλλά έστω η παρουσία του, σύμφωνα με το Fox, προκαλεί  τραγωδίες. Στις 13 Απριλίου 2011, ο πρόεδρος της Αμερικής ήταν καλεσμένος για μια ομιλία στο πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουασιγκτόν. Το site του Fox ανήγγειλε πρώτο μια τρομακτική είδηση: Κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ομπάμα στο αμφιθέατρο Τζάκ Μόρτον, ένας πρωτοετής φοιτητής αυτοκτονούσε. Σε μια προσπάθεια να ρίξει "λάσπη" στον Ομπάμα, το δημοσίευμα τον συνέδεε με την δολοφονία.  H πραγματικότητα ήταν διαφορετική: Το πόρισμα της αστυνομίας αποδείκνυε πως την ώρα του θανάτου του ο νεαρός βρισκόταν στο δωμάτιο του και δεν είχε καμία σχέση με την ομιλία Ομπάμα με θέμα το δημόσιο χρέος της Αμερική. Με επίσημη δήλωση το Fox επικαλούνταν "πιέσεις του πανεπιστημίου" για το κατέβασμα της είδησης από το επίσημο site του.
 
3) Το κίνημα του πουρμπουάρ
Ο  λογαριασμός εκατομμυριούχου τραπεζίτη σε πολυτελές εστιατόριο είχε για φιλοδώρημα μια... συμβουλή: "Βρες καμία αληθινή δουλειά". Η είδηση του μπλογκερ Future Ex Banker,  γρήγορα αναδημοσιεύτηκε από την έγκυρη online εφημερίδα Huffington Post, με τίτλο "Το Φιλοδώρημα του 1%".Τελικά το εστιατόριο πρόλαβε την εφημερίδα, λίγο πριν προκαλέσει το κίνημα του...πουρμπουάρ, επιβεβαιώνοντας πως ο λογαριασμός ήταν έργο ενός επιδέξιου photoshopper ενώ το επίμαχο blog είχε εξαφανιστεί σε μια νύχτα. Η είδηση ανασκευάστηκε αμέσως
 
4) Το κινητό του αστυνόμου Σαΐνη
Το τεχνολογικό ρεπορτάζ μοιάζει συχνά να είναι βγαλμένο από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Όλα αυτά τα gadgets έχουν τόσες πολλές δυνατότητες, που η διάκριση μεταξύ αλήθειας και επιστημονικής φαντασίας κρίνεται απαραίτητη.Το τηλεοπτικό κανάλι Fox 5 , λίγο πριν από την παρουσίαση του iPhone5, αποκάλυπτε λειτουργίες του νέου κινητού όπως λέηζερ πληκτρολόγιο και προβολή ολογραφικών εικόνων.
 
Το ρεπορτάζ περιείχε εικόνες που προέρχονταν από video που άνηκε όχι στην Apple, αλλά σε κάποιο "Atma Studio", είχε γυριστεί ένα χρόνο πρίν και περίγραφε τις πιθανές μελλοντικές δυνατότητες ενός οποιουδήποτε smartphone.  

Η εξακρίβωση της αλήθειας είχε πάει περίπατο. Παρ` όλα αυτά θέλουμε να δούμε αυτή την ιδέα να συμβαίνει, ιδανικά σε κάποιον τηλεοπτικό ήρωα από τα παλιά (πχ, Ο Δόκτωρας Κλο από τον αστυνόμο Σαΐνη!)
 
5. Είδος προς εξαφάνιση οι ξανθιές
Οι ξανθοί/ες θα "σβήσουν¨ σε 200 χρόνια έγραφε πριν από 12 χρόνια το BBC.Ένα γονίδιο εχθρικό προς αυτό των ξανθών μαλλιών θα οδηγούσε στην οριστική εξαφάνιση τους μέσα στους επόμενους αιώνες. Επρόκειτο για μια είδηση που αρχικά είχε παίξει στα δελτία ειδήσεων των αμερικάνικων CNN, ABC και παρέπεμπε συνεχώς σε μια μελέτη «Γερμανών επιστημόνων» του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, για την οποία όταν ρωτήθηκαν οι αρμόδιοι ερευνητές, δεν είχαν την παραμικρή ιδέα...
 
Και μια ελληνική!
Τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς, με εθνική υπερηφάνεια πρώτο το δελτίο του ΑΝΤ1 αναγγέλλει την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου στην Γκιώνα.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρίγκηπας από το Ντουμπάι εκμεταλλευόταν τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις χαμηλές τιμές στην Ελλάδα της κρίσης και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα.  Σε ένα ακόμα παράδειγμα βιαστικού copy-paste, o ΑΝΤ1 είχε δημοσιεύσει  είδηση-παρωδία από το σατιρικό site Το Κουλούρι, μιλώντας μάλιστα με τον δήμαρχο της περιοχής και με τοπικούς παράγοντες. Ηχήρη όμως ήταν  η απουσία από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Βλάση Τσάκα, γνωστού...πρέσβη γαλαζοαίματων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. ο οποίος σύμφωνα με την είδηση θα έπαιρνε το management  του χιονοδρομικού κέντρου από τον πρίγκηπα...Ε, κάτι  θα έπρέπε να πάρει κι αυτός..
  
Κείμενο του Γ. Δημητρέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου