ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ 120 βουλευτές για το δημοψήφισμα;

Μικρή ΔΕΗ, μεγάλη πολιτική ζαριά…

Σε θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων τείνει να μετατραπεί το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ καθώς η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματική συνεννόηση συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να ταράξει για τα καλά τους υπάρχοντες
κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς ακόμα και αν (όπως είναι πολύ πιθανό) δεν καταλήξει να καρποφορήσει η πρόταση για δημοψήφισμα αφού απαιτούνται 180 ψήφοι.

Αυτή τη στιγμή όμως η δυναμική των εξελίξεων δείχνει ότι το σενάριο για τις 120 υπογραφές βουλευτών που θα ζητούν έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας με θέμα την πρόταση για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, δεν φαντάζει ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όπως ίσως έδειχνε στην αρχή. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με σύσσωμη την αντιπολίτευση χωρίς σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες να συμπεριλαμβάνονται οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής τους οποίους ούτε τους θέλουν κανένα απ’ τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε και τους έχουν ανάγκη όπως θα δείξουμε με βάση τους αριθμητικά δεδομένα του ρεπορτάζ!

Θετική απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έχει δώσει καταρχήν ο Πάνος Καμμένος εκ μέρους των ΑΝΕΛ. Καταρχήν θετικός εμφανίστηκε και ο Φώτης Κουβέλης στην επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ζήτησε τον απαραίτητο χρόνο για να συγκαλέσει τα όργανα της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να υπάρξει συλλογική απόφαση του κόμματος, η οποία τοποθετείται για την ερχόμενη Δευτέρα. Ναι, στο δημοψήφισμα θέτοντας το δικό του πλαίσιο λέει το ΚΚΕ. Και πλέον μένει η μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Έχουμε και λέμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 71 βουλευτές. Μαζί με τους 13 των ΑΝΕΛ φτάνουν τους 84. Βέβαια δεν λείπουν επισημάνσεις ότι θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να υπάρξουν μια με δύο απώλειες βουλευτών των ΑΝΕΛ που θα αρνηθούν να υπογράψουν αν και με τα ως τώρα δεδομένα κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

Η ΔΗΜΑΡ έχει 13 βουλευτές. Ωστόσο οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που γίνονται στα κομματικά επιτελεία θέλουν τουλάχιστον δύο απ’ αυτούς να μη συντάσσονται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα. Σίγουρα αρνητικοί να μην ακολουθήσουν το Φώτη Κουβέλη φέρονται οι Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, χωρίς πάντως να μπορεί με σιγουριά να πει κανείς ότι η υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα θα ακολουθήσει σύσσωμη και θα υπογράψει μια πρόταση για δημοψήφισμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε να τοποθετηθούν τα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ. Με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις 8-9 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα να υπογράψουν. Αυτό σημαίνει ότι αθροίζονται συνολικά σε ότι αφορά ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ 92 με 93 βουλευτές.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί υπέρ του δημοψηφίσματος έχοντας όμως θέσει δικό του πλαίσιο με το οποίο ζητάει το ερώτημα του δημοψηφίσματος πρέπει να είναι το σύνολο των νόμων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Εκτιμάται όμως από όσους αυτή την ώρα κάνουν τους μαθηματικούς υπολογισμούς ότι οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ που επί της ουσίας καταθέτουν δικιά τους πρόταση για δημοψήφισμα αθροίζονται στους 92-93 που θα υπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνουν στους 104 με 105.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Δημήτρης Κουτσούμπας και Αλέξης Τσίπρας ο γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος» με το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος πρέπει να περιέχει το σύνολο των νόμων και των κατευθύνσεων της ΕΕ για την αγορά ενέργειας συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»

Μένουν πλέον ως τους 120 βουλευτές άλλες 15 με 16 υπογραφές. Το λόγο πλέον έχουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και πιο συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών που αριθμεί 17 βουλευτές ενώ υπάρχουν 4 ακόμα ανεξάρτητοι που δεν ανήκουν σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα. Με εξαίρεση τον Αντρέα Λοβέρδο και το Χρήστο Αηδόνη, οι υπόλοιποι 15 εκ των 17 φαίνεται ότι «παίζουν» στις μαθηματικές εξισώσεις που γίνονται. Άλλος με περισσότερες και άλλος με λιγότερες πιθανότητες.

Στους απολύτως σίγουρους να συνταχθούν με την πρόταση για δημοψήφισμα είναι οι Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και Θόδωρος Παραστατίδης. Η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Νίκος Νικολόπουλος. Αυτή η πεντάδα των βουλευτών βρέθηκαν άλλωστε και στην κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ» πριν λίγες ημέρες. Σοβαρές πιθανότητες υπάρχουν για βουλευτές με εντελώς ετερόκλητες πολιτικές προελεύσεις όπως ο Μάρκος Μπόλαρης με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί διαύλους επικοινωνίας, ή ο προερχόμενος απ’ τη ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης που εκλέγεται στην Κοζάνη όπου οι τοπικοί φορείς εμφανίζονται ενάντιοι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μάλιστα ήδη με δημόσια τοποθέτησή τους πέντε απ’ τους ανεξάρτητους βουλευτές, κάποιοι εξ’ αυτών αποτελούν έκπληξη, δηλώνουν την «απόλυτη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ» και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Κίνηση την οποία υπογράφουν: οι Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργο Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος. Κίνηση η οποία φέρνει τους εν λόγω βουλευτές ένα βήμα πιο κοντά στην πρόταση για δημοψήφισμα.

Πιθανότητες συγκεντρώνουν να συγκαταλεχθούν σ’ αυτούς που θα στηρίξουν την πρόταση για δημοψήφισμα και άλλοι βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση και οι εναπομείναντες 15 θα βολιδοσκοπηθούν και θα γίνουν ζυμώσεις για να στηρίξουν μια τέτοια πρόταση.

Από όλες αυτές τις μαθηματικές εξισώσεις απουσιάζουν για ευνόητους λόγους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όπως και οι δύο ανεξάρτητοι προερχόμενοι απ’ τη Χρυσή Αυγή.

Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 110-112 βουλευτές τάσσονται υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα. Ενώ υπάρχει μια δεξαμενή «ορφανών» βουλευτών που αριθμεί 18 βουλευτές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πείσει τους μισούς για να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 120.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η βουλή αυτή άσχετα από το τελικό αποτέλεσμα της πρότασης για δημοψήφισμα θα είναι τελικά μια άλλη βουλή από τη σημερινή όταν σε λίγες μέρες γίνει «ταμείο» με τα κέρδη και τις ζημιές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση αυτό που ίσως αρχίζει να διαφαίνεται τώρα είναι πως υπάρχουν οι δυνατότητες από την αντιπολίτευση να εμποδιστεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που ίσως επιταχύνει τον πολιτικό χρόνο αποφασιστικά για τους πάντες.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου