ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

20 δις ευρώ θα κοστίσει το ...σκίσιμο των μνημονίων από την δικαιοσύνη


Μπορεί να μας πει κανείς που θα βρει το κράτος 20 δις ευρώ; Η χώρα ίσως βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της και ίσως τώρα είναι το χείλος του γκρεμού κοντά μας.




Πριν μερικές ημέρες γράφαμε για το κράτος των δικαστών που γεμίζει τα κενά της κυβέρνησης και από τη μια η δικαιοσύνη είναι αυτή που… σκίζει τα μνημόνια κι από την άλλη απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό.

Κι εντάξει. Να μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια στις δικαστικές αίθουσες και να επανέλθει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα ποιος δεν θα το ήθελε. Όμως, κάποιος θα πρέπει να… πληρώσει τη νύφη. Από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί εδώ και 4 χρόνια. Αν για παράδειγμα, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα δικαστικά και οικονομικά, εκδικαστούν 10 υποθέσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια και δικαιωθούν οι προσφεύγοντες τότε πράγματι θα μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι οι δικαστές έσκισαν τα μνημόνια. Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε και από πού θα βρεθούν 20 δις ευρώ, αφού τόσα υπολογίζονται ότι θα χρειαστούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πολλοί από τους λεγόμενους μνημονιακούς νόμους θα περάσουν κάποια στιγμή από το εδώλιο Υπολογίζονται 30 οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά σκληρών μέτρων που σχετίζονται με περικοπές και φόρους. Από αυτές, οι 10 μπορούν να διαλύσουν όχι μόνο τον προϋπολογισμό αλλά και τη χώρα ολόκληρη.

Οι 10 σημαντικότερες προσφυγές που εκκρεμούν



•Έκτακτο τέλος ακινήτων

•Περικοπές συντάξεων, κύριων κι επικουρικών, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο ΙΚΑ και τις τράπεζες

•Περικοπές συντάξεων ειδικών μισθολογίων

•Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης

•Περικοπές εφάπαξ

•Φόροι ακινήτων (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΝΦΙΑ)

•Τέλος για το περιβάλλον στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

•Κατά της κατάργησης φοροαπαλλαγών

•Κατά της τακτοποίησης αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων με καταβολή “προστίμου”

•Κατά του νέου ΛΑΦΚΑ που παρακρατείται από συντάξεις

Τα λεφτά που αναζητά η κυβέρνηση για να καλύψει τους ένστολους υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Αν το Δημόσιο χάσει τις δικαστικές διαμάχες για το έκτακτο τέλος ακινήτων και την εισφορά αλληλεγγύης το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι δυσβάσταχτο. Για το τέλος ακινήτων, τα έσοδα ήταν 2 δισ. το χρόνο την τριετία 2011-2013, ενώ για την εισφορά αλληλεγγύης το αντίστοιχο ποσό ξεπερνούσε τα 1,3 δισ. το χρόνο.

Αν χαθούν οι υποθέσεις για τις περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ, το κόστος θα είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, ενώ μία «τρύπα» της τάξεως των 800 εκατομμυρίων θα αφήσει στον προϋπολογισμό τυχόν δικαίωση των προσφυγών κατά της κατάργησης των φοροαπαλλαγών. Υπάρχει επίσης και μια μαζική προσφυγή για το επίδομα των 176 ευρώ το οποίο διεκδικούν περί τους 25.000 εργαζόμενους με τον καθένα να θέλει περίπου 4.500 ευρώ ενώ είναι άγνωστο τι σημαίνει η δικαίωση όσων βγήκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν.

Και ας πούμε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της, να δικάσει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και να δικαιώσει αυτούς που πρέπει, κι όχι μόνο τους δικαστές. Μπορεί να μας πει κανείς που θα βρει το κράτος 20 δις ευρώ; Θα μας τα δώσουν οι τροικανοί; Θα μας το δώσουν οι Κινέζοι ή θα μας τα στείλουν οι Νεφελίμ; Αν υποθέσουμε ότι οι ένστολοι είναι πράγματι μια ομάδα εργαζόμενων που έχει πληγεί βάναυσα και πρέπει να αποκατασταθεί. Διώχνουμε μερικές χιλιάδες τεμπέληδες του δημοσίου, κόβουμε τις επιχορηγήσεις των κομμάτων, μειώνουμε και τους μισθούς των βουλευτών και τα εξοικονομούμε τα λεφτά. Για τους υπόλοιπους τι θα κάνουμε; Θα βγούμε όλοι οι Έλληνες στο… κλαρί κι ότι μαζέψουμε;

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών νομοθέτησαν με το πιστόλι στον κρόταφο και τώρα η τωρινή καλείται να απασφαλίσει την βόμβα. Θα σκάσει και θα τα τινάξει όλα στον αέρα ή θα γίνει κάτι άλλο; Κανείς δεν ξέρει, όμως, η χώρα ίσως βρίσκεται τελικά στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της και ίσως τώρα είναι το χείλος του γκρεμού κοντά μας.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου