ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Aύξησαν τον Μισθό τους οι Έλληνες Βουλευτές;

Photo via flickr user del mich

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αποκαθιστούσε τους μισθούς των δικαστικών, έπειτα και από τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν. Τι συμβαίνει, όμως, με τους μισθούς των βουλευτών,

που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με αυτούς των δικαστικών; Σημαίνει ότι θα αυξηθούν και αυτοί;

Στη συγκεκριμένη διάταξη που ήρθε στη Βουλή, δεν υπάρχει τίποτε που να ξεκαθαρίζει πως οι μισθοί των βουλευτών θα παραμείνουν «παγωμένοι». Μόνο η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, πως «με εντολή του πρωθυπουργού, οι αποζημιώσεις των βουλευτών θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα».
Το ζήτημα έχει φυσικά κάποια γκρίζα σημεία. 
Μπορεί να έχουν αυξηθεί οι βουλευτικές αποζημιώσεις από την «πίσω πόρτα»; Δεν αποτελεί προπομπό η ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων; 
Τηλεφωνώ στον Απόστολο Παπακωνσταντίνου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Η απάντησή του είναι  ξεκάθαρη:
«Όλα τα ειδικά μισθολόγια που εξαρτώνται από την εξέλιξη των μισθών των δικαστικών έχουν άμεση επίπτωση. Άρα, καταλαβαίνετε πως η αύξηση των μισθών των δικαστικών έχει άμεση επίπτωση. Ειδικώς για τους βουλευτές, το άρθρο 63 του Συντάγματος, προβλέπει μεν, πως η αποζημίωση των βουλευτών ορίζεται με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, ωστόσο όμως, με ένα ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής, προβλέφθηκε ότι η βουλευτική αποζημίωση, πάντοτε, θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών. Εν προκειμένω των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων», ξεκαθαρίζει ο συνταγματολόγος για την αδιαμφισβήτητη σύνδεση των μισθών δικαστικών - βουλευτών.
Άρα αυτομάτως και οι βουλευτές θα πρέπει να δουν αύξηση στις αποδοχές τους;
«Όπως καταλαβαίνετε, για λόγους Συνταγματικούς πλέον, διότι αυτό το ψήφισμα σας θυμίζω ότι έχει Συνταγματική ισχύ, υπέρτερη ισχύ δηλαδή σε σχέση με τον κοινό νόμο, οποιαδήποτε μεταβολή στις αποδοχές των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, έχει άμεσες και ευθείες επιπτώσεις στους μισθούς των βουλευτών», για να συνεχίσει συμπεραίνοντας πως, « όση ακριβώς είναι η αύξηση που θα απολάβουν με βάση αυτή τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων, η ίδια ακριβώς αύξηση θα πρέπει να δοθεί και στους βουλευτές. Αυτό αποτελεί ευθεία εφαρμογή του ψηφίσματος που σας προανέφερα», επισημαίνει ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόφαση για τους μισθούς των δικαστικών έχει αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει πως θα αποζημιωθούν και για τα χρήματα που έχασαν από τη μείωση. Το ίδιο θα συμβεί και με τους μισθούς των βουλευτών, όπως επισημαίνει ο διακεκριμένος συνταγματολόγος:
«Θα υπάρχει η αναδρομική ισχύ που προβλέπεται, επίσης. Οτιδήποτε περιλαμβάνει ο νόμος, θα πρέπει να επεκταθεί και στους βουλευτές. Μόνο εάν ο νόμος το εξαιρέσει, τότε πράγματι τίθεται ένα θέμα, μη άμεσης εφαρμογής. Ωστόσο, είναι προφανές πως εάν οι βουλευτές προσφύγουν στα δικαστήρια, καταλαβαίνετε πως θα δικαιωθούν με απόλυτη βεβαιότητα».
Φυσικά και επιμείναμε. Δηλαδή ακόμη και εάν έρθει μια διάταξη που να εξαιρεί τους βουλευτές από αυτή την αύξηση στις αποδοχές των δικαστικών, με ενδεχόμενη προσφυγή θα δικαιωθούν οι βουλευτές, ήταν η ερώτηση που του θέσαμε. «Όπως σας ανέφερα, η αποζημίωση των βουλευτών καθορίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής. Ακόμη και εάν η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει ότι δεν γίνεται η επέκταση της αύξησης των αποδοχών των δικαστικών στους βουλευτές και πάλι αυτή θα είναι μια κραυγαλέα, κατά την άποψή μου, αντισυνταγματική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία εύκολα θα καταπέσει στα Δικαστήρια».
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όμως, δεν αφορά μόνο τους εν ενεργεία βουλευτές. Απασχολεί και τους συνταξιούχους, αφού οι συντάξεις τους συνδέονται άρρηκτα με αυτές των δικαστικών. Για άλλη μια φορά ο συνταγματολόγος είναι σαφής τονίζοντας πως «υπάρχει πλήρης αντιστοιχία».    
Επικοινωνώ και με άλλους συνταγματολόγους, που μου απαντούν πως δεν έχουν διαβάσει τις συγκεκριμένες διατάξεις.  
Κάποιες ώρες μετά, κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία η ατάκα πρώην υπουργού που πληροφορεί τον πάλαι ποτέ ομόσταυλό του και πρώην βουλευτή, «σου φεξε, δικαιούσαι αναδρομικά 110.000 ευρώ». 
Μήπως αυτό θα συμβεί και στους νυν βουλευτές, μαζί με την αύξηση των μισθών; 
Το μισθολόγιο των δικαστικών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαμορφώνεται ως εξής:

1) Βασικός Μισθός
Πρόεδρος Αρείου Πάγου και αντίστοιχοι: 4.134 ευρώ (από 3.023 ευρώ)
Αντιπρόεδρος και αντίστοιχοι: 3.721 ευρώ (από 2.880 ευρώ)
Αρεοπαγίτης και αντίστοιχοι: 3.307 ευρώ (από 2.525 ευρώ)
Εφέτης και αντίστοιχοι: 2.894 ευρώ (από 2.258 ευρώ)
Πρόεδρος Πρωτοδικείου και αντίστοιχοι: 2.480 ευρώ (από 2.009 ευρώ)
Πρωτοδίκης και αντίστοιχοι: 2.067 ευρώ (από 1.778 ευρώ)
Πάρεδρος Πρωτοδικείου και αντίστοιχοι: 1.654 ευρώ (από 1.511 ευρώ)
Ειρηνοδίκης Δ Τάξης: 1.488 ευρώ (από 1.368 ευρώ)

2) Επίδομα Βιβλιοθήκης
Πρόεδρος Αρείου Πάγου και αντίστοιχοι: 688,16 ευρώ (από 500 ευρώ)
Αντιπρόεδρος και αντίστοιχοι: 656,88 ευρώ (από 485 ευρώ)
Πρόεδρος Εφετών, Αρεοπαγίτης και αντίστοιχοι: 625 ευρώ (από 470 ευρώ)
Εφέτης και αντίστοιχοι: 594,32 ευρώ (από 460 ευρώ)
Πρόεδρος Πρωτοδικείου και αντίστοιχοι: 563,04 ευρώ (από 456 ευρώ)
Πρωτοδίκης και αντίστοιχοι: 487,97 ευρώ (από 420 ευρώ)
Ειρηνοδίκης Γ και Δ Τάξης: 344,08 ευρώ (από 316 ευρώ)

3) Πάγια μηναία αποζημίωση λόγω παραμονής στην έδρα κ.λπ.
Πρωτοδίκης και ανώτεροι: 769,12 ευρώ (από 560 ευρώ)
Ειρηνοδίκης Δ Τάξης μέχρι και Πρωτοδίκης: 644,44 ευρώ (από 460 ευρώ)



vice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου