ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ για δηλώσεις Σαμαρά περί μη ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας

Έντονες αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στην ΠΓΔΜ προκάλεσε δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα και ότι αυτή αποτελεί «επινόηση των κομμουνιστών».

Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι (προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, VMRO-DPMNE) ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σαμαράς, με την αναφορά του αυτή αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να επιλύσει την διαφορά» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, «αλλά ως δημιουργός ο ίδιος του προβλήματος αυτού θα κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί λύση».

«Η δήλωση του κ. Σαμαρά μοιάζει με δήλωση πολιτικού του 19ου αιώνα που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων... Σχετικά με τα περί μη ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας, τον προτρέπουμε, εφόσον έχει χρόνο στη διάθεση του, να επισκεφθεί για μία εβδομάδα τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τα χωριά της Καστοριάς για να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα διατηρείται και ομιλείται από την μακεδονική μειονότητα η μακεδονική γλώσσα» συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, την Τετάρτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς σχετικά με τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο της πΓΔΜ, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ.

Ο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε ως «ανταποκριτής διάφορων μέσων ενημέρωσης στην μακεδονική γλώσσα».

«Δεν ήξερα, πρώτα απ΄όλα, ότι η "μακεδονική" γλώσσα υπήρχε», σημείωσε αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο δημοσιογράφος αντέδρασε λέγοντας: «Συγγνώμη, επιτρέψτε μου να πω ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει, αναγνωρίζεται από σειρά μελετών αναγνωρισμένων γλωσσολόγων. Δεν είναι μια γλώσσα που επινοήθηκε, ομιλείται από τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το ελληνικό κράτος, ένα "ντοκουμέντο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωμωσαϊκό (Euro-mosaique), το επιβεβαιώνει επίσης, το οποίο είχε συνταχθεί τη δεκαετία 1990».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι' αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου