ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Μια νίκη στρατηγικής σημασίας της κυβέρνησης και του Α. Σαμαρά



Αφενός πετσόκοψαν τις φιλοδοξίες των Φωτόπουλων που είναι πλέον μειοψηφία και στη ΔΕΗ και στην κοινωνία.
Και αφετέρου τσάκισαν για άλλη μια φορά την αμετροέπεια του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει σταδιακή ένταση της κοινωνικής αναταραχής



Είναι σαφές ότι καμιά κυβέρνηση δεν αισθάνεται ευχαριστημένη όταν αναγκάζεται να λάβει αποφάσεις για πολιτική επιστράτευση εργαζόμενων σε οποιονδήποτε κλάδο. Κανείς δεν θέλει να υπάρχει κοινωνική σύγκρουση και πολιτική ένταση, ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπως είναι σήμερα η Ελλάδα.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν είναι χαρούμενη που αναγκάστηκε να έρθει σε ρήξη με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στη ΝΔ. Όμως,, η απόφαση για πολιτική επιστράτευση ήταν μονόδρομος αφού στο εσωτερικό της ΓΕΝΟΠ δημιουργούνταν ένα σκηνικό σφοδρής σύγκρουσης η οποία θα λάμβανε κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις εφόσον είχαμε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Ο πρωθυπουργός είχε λάβει από την περασμένη Πέμπτη την απόφαση να μην επιτραπεί σε κανέναν να κατεβάσει τους διακόπτες και να προκαλέσει χάος στη χώρα. Το μήνυμα που έστελνε στην κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ήταν ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επικρατήσει η λογική του συνδικαλιστικού τσαμπουκά που εκπροσωπεί ο Νίκος Φωτόπουλος και οι φρέσκοι σύμμαχοί του. Αλλά η απόφαση για πολιτική επιστράτευση ήταν και μια καθαρή πολιτική κίνηση. Δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως ο διαμορφωτής της πολιτικής ατζέντας ή ως αυτός που επελαύνει προς την εξουσία έχουν και ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες.

Το Σάββατο το πρωί που ελήφθη η απόφαση της επιστράτευσης όλα ήταν έτοιμα, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ουσίας. Δηλαδή, το ΦΕΚ με το οποίο το Εθνικό Τυπογραφείο θα παρέμενε ανοικτό για να τυπώσει την απόφαση της επιστράτευσης όπως και τα φύλλα πορείας σε 19.000 εργαζόμενους των οποίων γνώριζαν διευθύνσεις και ονόματα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση δείχνει σημάδια αποφασιστικότητας και ταυτόχρονα ετοιμότητας για να αντιμετωπίσει μια κρίση μεγάλων διαστάσεων. Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και τα «γκάζια» του πρωθυπουργού σε υπουργούς και στελέχη που εμπλέκονταν με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος της ΔΕΗ.

Έτσι φτάσαμε στην επιστράτευση προτού καλά – καλά σβήσουν τα φώτα, πριν η ΓΕΝΟΠ σκληρύνει τη στάση της. Άλλωστε, δεν υπήρχαν περιθώρια για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις λίγες ημέρες πριν τη νέα αξιολόγηση της οικονομίας από τους δανειστές. Η κυβέρνηση ήθελε και συνεχίζει να θέλει να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στις μεταρρυθμίσεις ώστε να έχει το... ηθικό πλεονέκτημα να μπορεί να απαιτήσει από την τρόικα φοροελαφρύνσεις και περιορισμό της λιτότητας.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς πέτυχαν μια νίκη στρατηγικής σημασίας. Αφενός πετσόκοψαν τις φιλοδοξίες των Φωτόπουλων που είναι πλέον μειοψηφία και στη ΔΕΗ και στην κοινωνία. Και αφετέρου τσάκισαν για άλλη μια φορά την αμετροέπεια και την βερμπαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει σταδιακή ένταση της κοινωνικής αναταραχής. Το κάνει άλλωστε κάθε καλοκαίρι θέλοντας το φθινόπωρο να έρθει με τον κόσμο στους δρόμους. Το επιδίωξε και τώρα θέλοντας να προκαλέσει χάος με κλειστά φώτα σε σπίτια, εργοστάσια και τουριστικές επιχειρήσεις. Η καλύτερη δυσφήμηση για τη χώρα, το καλύτερο «ατού» για τον κ. Τσίπρα που θεωρείται... μετρ της θεωρίας του χάους.

Κανείς δεν πρέπει να επιχαίρει στην κυβέρνηση για την στρατηγική νίκη. Υπάρχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σχετικά με το θέμα αυτό. Άλλωστε, πολλοί μπορούν να παραδειγματιστούν από την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα που απέτρεψε το μπάχαλο. Αλλά και πολλοί μπορούν να κάτσουν να σκεφτούν αν πάει κάτι στραβά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Η ουσία, κατά τη γνώμη μας είναι ότι δεν έγινε κανένας συνδικαλιστικός τσαμπουκάς, εκτός ίσως από τον απαξιωμένο... υπουργό Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, τον «πρασινοφρουρό» κ. Φωτόπουλο που έσκισε το φύλλο πορείας. Όπως θα σκίσει και τα μνημόνια ο Τσίπρας.

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει πρόσκαιρες επικοινωνιακές απώλειες αλλά εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα θα αποκομίσει οφέλη από όλη αυτή την εξέλιξη. Ειδικά αν η υπόθεση της ΔΕΗ εξελιχθεί καλά και δεν έχουμε κανενός είδους ναυάγια.



Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου