ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Assosiated Press: Ο «Αγιος των φυλακισμένων» ζει στην Ελλάδα -Αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Ραπτόπουλο [εικόνες]



Στη ελληνική δικαιοσύνη, το χρήμα μετράει με διαφορετικό τρόπο. Για πέντε ευρώ την ημέρα, κρατούμενοι που βρίσκονται πίσω από τις μπάρες για ελαφρά αδικήματα,
μπορούν να κερδίσουν την ελευθερία τους και να αποφυλακιστούν. Τι γίνεται, όμως, με εκείνους που δεν έχουν χρήματα;


Αυτούς συνδράμει ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, όπως γράφει το Assosiated Press, που κάνει αφιέρωμα στο έργο και τη δράση του. Αυτό που κάνει είναι να πληρώνει την εγγύηση σε άπορους εγκλείστους.

Μέχρι τώρα έχει βοηθήσει πάνω από 15.000 ανθρώπους, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες συνεχούς δράσης. Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια για «ελαφρά» αδικήματα όπως κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, κατοχή όπλων, σωματικές βλάβες, παράνομη υλοτομία και αντίσταση κατά της αρχής.

Τα χρήματα προέρχονται από δωρεές, τις οποίες ο κ. Ραπτόπουλος συγκεντρώνει και εν συνεχεία τις δίδει για να αποφυλακιστούν αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Όμως, λόγω της κρίσης, το έργο του γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Η κοινωνία μας αποδέχεται να μπαίνουν στη φυλακή. Δεν τους θέλει στους κόλπους της».

Ο κ. Ραπτόπουλος προσφέρει χρήματα ακόμα και για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι κρατούμενοι, όπως σαπούνι ή χαρτί τουαλέτας. «Κάποτε δώσαμε σε έναν κρατούμενο 8,5 ευρώ. Τόσα του έλειπαν για να πληρώσει την εγγύησή του! Πολλές φορές, όμως, χρειάζεται να δώσουμε περισσότερα χρήματα από όσα αντέχουμε. Μια φορά δώσαμε σε έναν κρατούμενο 10.000 ευρώ για να αποφυλακιστεί. Ήταν άρρωστος και είχε μικρά παιδιά.

Ο Γερβάσιος Ραπτόπουλος έχει επισκεφθεί φυλακές σε 90 χώρες (από την Αλβανία μέχρι τη Μαδαγασκάρη), με στόχο να απελευθερώσει Έλληνες φυλακισμένους. Αρωγοί στο έργο του είναι μια ομάδα μοναχών που μαζεύουν τις δωρεές και τις φιλανθρωπίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για Έλληνες κρατούμενους, αλλά και για ξένους. Αν μάλιστα πεθάνουν μέσα στη φυλακή, πληρώνει ακόμα και για τη μεταφορά των σορών τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Η δράση του ξεκίνησε το 1978 και από τότε έχει λάβει αρκετά βραβεία από το ελληνικό κράτος. Ενώ ενδεικτική είναι η αντίδραση αρκετών κρατουμένων που επωφελήθηκαν. Κάποιοι επιστρέφουν τα χρήματα που έλαβαν, άλλοι εντάσσονται στην ομάδα και βοηθούν άλλους φυλακισμένους, ενώ υπάρχουν και άλλοι άποροι που συνεχίζουν να δέχονται τρόφιμα και ρούχα.
Δεν υπάρχει αίτημα που να μην το κάνει δεκτό ο κ. Ραπτόπουλος και να μην συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου