ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ανήκομεν εις την Δύσιν, αλλά στη Ρωσία κλαιγόμαστε

Επιεικώς απαράδεκτοι και με μεγάλη καθυστέρηση οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών, στα ρωσικά αντίμετρα στις Δυτικές κυρώσεις.

Η πλήρης ταύτιση με τη Δύση, προκαλεί επιπρόσθετα σοβαρά προβλήματα στην ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας.
Μπορεί να “Ανήκομεν εις την Δύσιν”, αλλά τώρα τη Μόσχα παρακαλάμε μπας και ελαφρύνει τις αντι-κυρώσεις που αποφάσισε, ως απάντηση στις αμερικανικές, αρχικά, κυρώσεις, και στη συνέχεια στις ευρωπαϊκές. Η ελληνική κυβέρνηση, από τη μεριά της, και ειδικά το καθ' ύλιν αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών, αν και γνώριζε τις σχεδιαζόμενες κινήσεις της Ρωσίας (κι' αν δεν τις ήξερε, ας έβαζε κάποιον να διαβάζει ρωσικό Τύπο), ούτε για μια στιγμή δεν διαφώνησε με τις Βρυξέλλες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα συντονίζονταν ολοένα περισσότερο με την Ουάσιγκτων. Το μόνο που ακούγαμε να επαναλαμβάνει κουραστικά ο κ.Ευ.Βενιζέλος, ήταν ότι “είμαστε μέλη της Δύσης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και ότι συντασσόμαστε με τις αποφάσεις που λαμβάνονται”.
Ποιός δουλεύει ποιόν
Επειδή όμως, είμαστε βέβαιοι ότι στο ΥΠΕΞ γνώριζαν πολύ καλά τι συμβαίνει, δεν μπορούμε να τους δώσουμε “συγχωροχάρτι”. Η Ελλάδα της κρίσης που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, θα έπρεπε να κάνει διπλωματικό αγώνα δρόμου και προς τις Βρυξέλλες, και προς τη Μόσχα, ώστε τουλάχιστον να διασώσει ό,τι μπορούσε από τα εθνικά της συμφέροντα. Αντί αυτού, τι βλέπουμε; Κάποιες προσπάθειες καθησυχασμού της κοινής γνώμης και κυρίως των επαγγελματιών που δουλεύουν με τη Ρωσία. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 4 Αυγούστου, όπου αναφέρεται ότι “κατόπιν οδηγιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Π. Μίχαλος συναντήθηκε την Παρασκευή, 1η Αυγούστου, με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Α. Μασλώφ, προκειμένου να ενημερωθεί ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης επιβολής προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγής στη Ρωσία γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα. Αντίστοιχες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους είχε, κατόπιν οδηγιών του κ. Βενιζέλου, και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κ. Μ. Κουμανάκου. Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, ελήφθησαν διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά”. 'Η μας δουλεύουν οι Ρώσοι ή μας δουλεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Πολύ φοβούμαστε το δεύτερο. Διότι, προτού λαλήσει τρις από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, και επίσημα ανακοινώθηκαν ρωσικές αντι-κυρώσεις.
Σήμερα, βέβαια, τρείς ημέρες μετά από την παραπάνω ανακοίνωση, ο Ευ.Βενιζέλος εμφανίζεται κάπως πιο “μαζεμένος”. Την αισιοδοξία του της 4ης Αυγούστου, την διαδέχεται το “μικρότερο κακό”. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε”. Καλά, ας μην μας πεί. Αλλά και την 4η Αυγούστου που μας είπε τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, δεν τις είδαμε να επιβεβαιώνονται. Είπε ακόμα ότι “οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Putin, είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή”.
Στο μεταξύ, σήμερα ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ ότι σε “σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, υπό τον γγ ΔΟΣ, Π. Μίχαλο, με συμμετοχή εκπροσώπων Υπουργείων και εξαγωγικών φορέων για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας -με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων– με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της”. Είναι αυτό που λέμε ότι, όταν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάχνεις μια Επιτροπή. Μην περιμένει κανείς βέβαια, να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και η συγκεκριμένη Επιτροπή.
Οι ελέφαντες και τα βατράχια
Προφανώς, μια τόσο χοντρή γεωπολιτική κόντρα, όπως αυτή που εξελίσσεται ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, δεν είναι δυνατόν να την επιλύσει η μικρή Ελλαδίτσα. Στην προκειμένη ισχύει το γνωστό πως, όταν μαλώνουν οι ελέφαντες την πληρώνουν τα βατράχια. Και η Ελλάδα της κρίσης είναι ακριβώς στη θέση των βατράχων. Όμως, άπαντες ανέμεναν ότι, ειδικά μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών, πριν περίπου από ένα μήνα, αργά ή γρήγορα θα έρχονταν τα χειρότερα. Και την πρόγευση την έδωσαν οι ΗΠΑ με τις νέες κυρώσεις τους. Ε, θα ήταν τουλάχιστον απίστευτο να σηκώσουν οι Βρυξέλλες μπαϊράκι, και να πουν “όχι”.
Η Ελλάδα, με τις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί εδώ και δεκαετίες με τη Ρωσία, θα έπρεπε να είχε κινηθεί δραστήρια σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Δεν το έκανε. Τώρα, πολύ πιθανώς, θα την πληρώσει κυρίως ο αγροτικός κόσμος. Εκτός των άλλων, θα πάνε στράφι πολλές από τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια της κρίσης για να μπούν Έλληνες (έστω ασύντακτα, ανοργάνωτα και κουτοπόνηρα) στην τεράστια ρωσική αγορά. Αυτή τη στιγμή, εάν εφαρμοστούν τα αντίμετρα, θα κερδίσουν περαιτέρω έδαφος στη ρωσική αγορά η Τουρκία, χώρες της Λατινικής Αμερικής και του “Τρίτου Κόσμου”. Και, ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Το επόμενο πλήγμα που πρέπει να αναμένεται, είναι στον Τουρισμό. Ήδη, έχουν γίνει ολέθριοι χειρισμοί, όπως, μεταξύ άλλων, η μη παρουσία της υπουργού Τουρισμού, δυο φορές στη Μόσχα, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία-Κριμαία, και το “πολιτικό εμπάργκο” που κήρυξε η Δύση στη Μόσχα. Κι' ας προφασίστηκε “ασθένεια” για να μην πάει. Ουδείς το' χαψε, αναφέρουν καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι στη ρωσική πρωτεύουσα. Ήδη, όπως είναι γνωστό, μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία στη Ρωσία που στέλνουν κόσμο στην Ελλάδα, “βάρεσαν κανόνι”, και αναμένονται κι' άλλα.


Le canard

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου