ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ : "ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΧΤΙΣΑΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ"


ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Εργασία, Ασφάλιση και Κοινωνική Πολιτική»..



«Φίλοι και φίλες,
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σας.
Γιατί οι εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της ΟΝΝΕΔ, των νέων της μεγάλης μας πατριωτικής και φιλελεύθερης παράταξης, έχουν πάντα κάτι το ξεχωριστό.
Όχι μόνο επειδή αγγίζουν με δημιουργικότητα, πρωτοτυπία και ωριμότητα τα ζητήματα που βρίσκονται στην «καρδιά» των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Αλλά και γιατί αναβαπτίζουν όλους εμάς τους παλαιότερους στην αλήθεια και την αυθεντικότητα της πολιτικής, στις αγωνίες, τα νοήματα και τη δύναμη που νιώθει κάθε νέος της Νέας Δημοκρατίας.
Παίρνουμε δύναμη και ανάσες από τη δική σας ζωντάνια και το δικό σας παλμό.
Η ΟΝΝΕΔ έχει να επιδείξει στην πολύχρονη διαδρομή της έργο και πολιτική ποιότητα που όμοιά της δεν έχει να παρουσιάσει καμία άλλη οργάνωση νέων. Και εδώ και σε όλη την Ευρώπη.
Σήμερα, όμως, έχει να επιτελέσει και ένα κρίσιμο και δημιουργικό ρόλο στο χτίσιμο της νέας Ελλάδας που όλοι οραματιζόμαστε.
Το βλέπω σήμερα στα μάτια σας. Όραμα και θέληση, αυτοπεποίθηση και διεκδίκηση. Ένα ακροατήριο, δυναμικό και ιδιαίτερο.
Νέοι άνθρωποι που ανησυχούν και προβληματίζονται, που ενδιαφέρονται για ένα δημιουργικό αύριο.
Που επιθυμούν - και απαιτούν – επιτέλους μια Ελλάδα περήφανη και ανταγωνιστική που προσφέρει ευκαιρίες σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Μια Ελλάδα που μας αξίζει!
Φίλοι και φίλες,
Ο ιστορικός του μέλλοντος είναι σίγουρο ότι θα αναγνωρίσει στην παράταξή μας την ολοκλήρωση μιας ακόμη εθνικής αποστολής. Τη διάσωση της χώρας σε μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που βρέθηκε στη σύγχρονη ιστορία της.
Μετά από έξι χρόνια πρωτόγνωρης ύφεσης, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την έξοδο από τη μεγάλη κρίση.
Σας θυμίζω:
Έχουμε, ουσιαστικά, ολοκληρώσει έναν σκληρό και επώδυνο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής, της μεγαλύτερης που έχει ποτέ συντελεστεί σε ανεπτυγμένη χώρα.
Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και εδραιώσαμε την πολιτική σταθερότητα.
Μετατρέψαμε τα δίδυμα ελλείμματα – το πρωτογενές του Κρατικού Προϋπολογισμού και το εξωτερικό – σε δίδυμα πλεονάσματα.
Επιλύοντας έτσι ένα δύσκολο οικονομικό γρίφο που αποτελούσε, κατά βάση, τον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος.
Οι δείκτες οικονομικού κλίματος έφτασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο της πενταετίας, αντανακλώντας τη δημιουργία θετικών προσδοκιών για το αύριο της οικονομίας και της χώρας. Βγήκαμε στις αγορές ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Οι μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι πλέον πρωτοφανείς. Διαμορφώνονται σταδιακά ποιοτικοί θεσμοί και συμπεριφορές - στην οικονομία, την κοινωνία και το κράτος - που εξασφαλίζουν το μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια «φυσιολογική» ευρωπαϊκή χώρα.
Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο.
Αποτελούν το ώριμο αποτέλεσμα μιας οργανωμένης και συνειδητής προσπάθειας στο πλαίσιο ενός «οδικού χάρτη» εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης της οικονομίας που χάραξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και που όλοι ακολουθήσαμε με προσεκτικά, μελετημένα και υπεύθυνα βήματα.
Αποτελούν, όμως, ένα μόνο στάδιο σε αυτόν τον «οδικό χάρτη σωτηρίας».
Τα πιο σημαντικά είναι τα επόμενα.
Η σταδιακή ελάφρυνση των διαφόρων φορολογικών βαρών, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν σε βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
Το πέρασμα στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνία και στα νοικοκυριά των αποτελεσμάτων της επίπονης και τιτάνιας κυβερνητικής προσπάθειας των δύο τελευταίων χρόνων.
Η εμπέδωση της νέας αναπτυξιακής τροχιάς που μόλις ξεκινά.
Όλα αυτά κάποιοι τα περιγράφουν ως «αλλαγή πολιτικής».
Στην πραγματικότητα, όμως, είναι «συνέχεια πολιτικής». Είναι η ίδια η συνεπής εφαρμογή της πολιτικής μας.
Αυτή που με συνέπεια και με εθνική υπευθυνότητα υλοποιούμε δυο χρόνια τώρα. Και η οποία, μετά την περίοδο της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, περνά στην επόμενη φάση της. Τη φάση της ανάκαμψης. Όπως ακριβώς ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Οι πολίτες θέλουν, λοιπόν, το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας να έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητά τους, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες δουλειάς για όλους, να ορθοποδήσουν ξανά οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά.
Με δυο λόγια, θέλουν επιτάχυνση και ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, ώστε η ευημερία των αριθμών να διαχυθεί ταχύτερα στους ανθρώπους.
Είναι μια δίκαιη και αυτονόητη απαίτηση της κοινωνίας.
Το πραγματικό μήνυμα της κοινωνίας και των πολιτών.
Και αυτές ακριβώς είναι οι προκλήσεις που έχουμε πλέον μπροστά μας:
Πρέπει να μπούμε για τα καλά σε ένα νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε εξωστρεφείς και ανταγωνιστικούς κλάδους, στις επενδύσεις και, προφανώς, σε ένα ορατό και μετρήσιμο κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης.
Πρέπει να καταπολεμήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά την ανεργία, η οποία μετά τη σταθεροποίηση που επέδειξε εντός του 2013, αρχίζει αργά μεν αλλά διαρκώς και σταθερά να αποκλιμακώνεται.
Να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε τον πιο πολύτιμο συντελεστή πλούτου που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, τους ίδιους τους ανθρώπους της. Με ιδιαίτερη έμφαση στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την ύφεση των προηγούμενων χρόνων.
Και, τέλος πρέπει, ως απαραίτητη προϋπόθεση των προηγούμενων στόχων, να επιταχύνουμε και να ολοκληρώσουμε τις κυριότερες διαρθρωτικές αλλαγές. Να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή και ωρίμανση τους.
Μιλάμε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούμε σήμερα με πυκνό και εντατικό ρυθμό. Οι οποίες όμως, εάν είχαν γίνει στο παρελθόν εγκαίρως και οργανωμένα, ο αντίκτυπος της κρίσης θα ήταν ηπιότερος και η ανεργία αρκετά μικρότερη.
Προσέξτε όμως: όλοι γνωρίζουμε σε αυτή τη χώρα ότι η επιλογή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων είναι ένας δύσκολος και ανηφορικός δρόμος. Χρειάζονται κοινωνικές συναινέσεις, απαιτείται ειλικρινής και ανοιχτός δημόσιος διάλογος, κλίμα εμπιστοσύνης. Χρειάζεται πολιτική τόλμη.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι προϋποθέσεις αυτές δεν ήταν αυτονόητες. Υπήρχε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, μια διάχυτη διστακτικότητα της κοινωνίας, οι οργανωμένες αντιστάσεις ομάδων που ήθελαν να διαφυλάξουν τα προνόμια και τις προσόδους τους, σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.
Η δημιουργία, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα ήταν - σε μεγάλους πολιτικούς και κοινωνικούς κύκλους - έννοιες ενοχοποιημένες.
Ενώ η αδράνεια και η αναβλητικότητα που επέδειξε σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας - ακόμη και στο δικό πολιτικό χώρο- υπέθαλψε παθητικές αντιλήψεις απέναντι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.
Είτε εξαιτίας παρωχημένων ιδεολογικών εμμονών, είτε από το φοβικό σύνδρομο του πολιτικού κόστους.
Ωστόσο, η δική μας παράταξη είναι η πολιτική δύναμη που πρώτη έκανε τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές στην Ελλάδα. Σε κάθε κρίσιμη καμπή της ιστορικής πορείας της χώρας μας.
Και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα. Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έχοντας όμως ως πυξίδα το γενικό καλό, το όφελος της κοινωνίας και όχι κάποιων ομάδων.

Φίλοι και φίλες,
Μιας και αναφερθήκαμε προηγουμένως στην ανεργία, το σκληρότερο και πιο επώδυνο πρόσωπο της κρίσης ειδικά για τους νέους ανθρώπους της χώρας μας, ας επισημάνουμε κάποια κρίσιμα σημεία.
Όλα δείχνουν ότι την προηγούμενη χρονιά βιώσαμε τη δυσκολότερη φάση στο πεδίο της απασχόλησης.
Πράγματι, το 2013, η ανεργία σταθεροποιήθηκε.
Ενώ είναι φανερό ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς, η κατάσταση στην αγορά εργασίας το 2014 αλλάζει, εξομαλύνεται. Η μισθωτή απασχόληση αυξάνεται, ενώ και το ποσοστό ανεργίας, παρότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχει εισέλθει σε φάση αποκλιμάκωσης. Αποκλιμάκωση που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς.
Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την καταπολέμηση της ανεργίας. Για να το θέσω διαφορετικά, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με νομοθετή¬ματα και υπουργικές αποφάσεις. Και φυσικά ούτε με ευχές και καλές προ¬θέσεις.
Ακόμη και τα προγράμματα απασχόλησης, όσο καλοσχεδιασμένα και αποτελεσματικά αν είναι, προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση.
Η οριστική και δραστική λύση του προβλήματος βρίσκεται αλλού.
Είναι στο «σπάσιμο» του φαύλου κύκλου της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που οδηγεί σε αδιέξοδα, καθηλώνει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων.
Είναι σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, με έμφαση στην πραγματική παραγωγή και τη διαρκή αύξηση της παραγωγικότητας. Με άξονα μια υγιή και εξωστρεφή, έντιμη και δημιουργική επιχειρηματικότητα, τμήμα μιας παγκόσμιας αλυσίδας αξίας και όχι στις κρατικοδίαιτες και παρασιτικές εκδοχές της, που κυριάρχησαν στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας.
Και αυτή η υγιής επιχειρηματικότητα δεν μπορεί παρά να έχει στον πυρήνα της το σεβασμό στην εργασία. Τη νόμιμη, ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία.
Αυτή είναι η καθαρή και στέρεη άποψή μας για το ζήτημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της καταπολέμησης της ανεργίας.
Αλλά και για το αναπτυξιακό πρότυπο που θέλουμε να δημιουργήσουμε.
Ένα αναπτυξιακό πρότυπο που θα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό απασχόλησης και παραγωγικότητας, όχι άνεργης ανάπτυξης (jobless growth). Ένα πρότυπο που θα απορροφήσει γρήγορα και αποτελεσματικά το αδρανές ανθρώπινο κεφάλαιο, προτού αυτό απαξιωθεί. Και προτού η τάση φυγής των νέων και η «διαρροή» δυναμικού υψηλών προσόντων (brain drain) καταστεί μια ανεπίστρεπτη διαδικασία.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινηθήκαμε στο υπουργείο Εργασίας, διαμορφώνοντας ένα θεσμικό και οργανωτικό περιβάλλον, φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση καθιερώνοντας θεσμούς, κανόνες και διαδικασίες σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τακτοποιήσαμε τις εκκρεμότητες του χθες, χτίζοντας παράλληλα νέους θεσμούς και συμπεριφορές που ταιριάζουν στο αναπτυξιακό αύριο της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα τώρα σταχυολογώντας να αναφέρω τις πιο σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε αυτά τα δύο χρόνια στο υπουργείο Εργασίας.
 Θεσμοθετήσαμε νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού σε όλη την οικονομία, στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Βασίζεται στην κοινωνική διαβούλευση, αλλά και - για πρώτη φορά στην Ελλάδα – στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.
Ένας σύγχρονος θεσμικός μηχανισμός που εξασφαλίζει τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους.
Συγκρίνοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σημερινό κατώτατο μισθό – ο οποίος ουσιαστικά σήμερα βρίσκεται στα 684 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση – θα λέγαμε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σε μια μεσαία ομάδα χωρών. Ωστόσο, το σύστημα καθορισμού των αμοιβών και το νέο σύστημα κατώτατου μισθού, αφήνει τους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν μόνοι τους όποιες, υψηλότερες, αμοιβές συμφωνήσουν.
Θέλω να ξεκαθαρίσω στο σημείο αυτό ότι η συγκράτηση των μισθών, η οποία αποτέλεσε μεν ένα προσωρινό και αναπόφευκτο εργαλείο την πρώτη περίοδο της προσαρμογής, δεν μπορεί να αποτελεί τη βασική μας στόχευση, το βασικό πυλώνα πολιτικής.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το μοναδιαίο κόστος εργασίας - μέγεθος που συνεκτιμά την εξέλιξη του κόστους εργασίας σε σχέση με την παραγωγικότητα - αναμένεται να παρουσιάσει σωρευτική μείωση μεγαλύτερη του 21% την τριετία 2012-2014. Υπερκαλύπτοντας έτσι έναν βασικό στόχο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής για μείωση 15% του παραπάνω δείκτη.
Η έμφαση, λοιπόν, πρέπει να δοθεί πλέον στη συνεχή και δυναμική αύξηση της παραγωγικότητας, έτσι ώστε οι μισθοί και οι αμοιβές να ξεκινήσουν μια νέα ανοδική τάση με αντίστοιχες αυξήσεις.
Και μια τέτοια πυροδότηση της παραγωγικότητας δεν μπορεί παρά να προέλθει από την εστίαση στην ποιότητα και την καινοτομία, την τόνωση της πραγματικής ανταγωνιστικότητας. Πρέπει, ουσιαστικά, να τα δούμε όλα από την αρχή. Τι μπορούμε και θέλουμε να παράγουμε, με ποιο τρόπο θα το κάνουμε. Με νέες, αποδοτικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της εργασίας, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που θα κατακτούν όλο και πιο διευρυμένα μερίδια στη διεθνή ζήτηση.
Και στο σημείο αυτό η συμβολή των κοινωνικών εταίρων, του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας είναι κρίσιμη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητες νέες κοινωνικές συμφωνίες, και όχι μόνο στα μισθολογικά ζητήματα. Θέλουμε και περιμένουμε από αυτούς ωριμότητα και συλλογική υπευθυνότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες συνεννόησης και συνεργασίας. Είναι στο χέρι τους.

 Διευκολύνουμε τις νέες προσλήψεις, περιορίζοντας δραστικά το μη μισθο¬λογικό κόστος εργασίας κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μοναδες.
Είναι γνωστό ότι το μέγεθος της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge), δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που τελικά λαμβάνει ο εργαζόμενος,
αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για προσλήψεις στην επίσημη οικονομία.
Δυστυχώς, η χώρας μας ήταν μια από εκείνες με την υψηλότερη φορολογία στους μισθούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Για αυτό, προχωρήσαμε σε μια - πρωτοφανή για την ελληνική πραγματικότητα - σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες.
Με αναμενόμενο όφελος τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας σε πρώτη φάση και πολλών περισσότερων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Κυρίως, όμως, την υπευθυνότητα και τη συμμόρφωση των επιχειρηματιών στα νέα δεδομένα.
Αλλά και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας τους και, τελικά, την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Στις προθέσεις μας είναι μια περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των εργοδοτικών εισφορών κατά μια μονάδα. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του χρόνου η ταμειακή ισορροπία θα διατηρηθεί όπως επίσης και ο κοινωνικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας θα εκτελεστεί χωρίς παρεκκλίσεις.
Κλειδί για την επίτευξη αυτής της σημαντικής ανακούφισης των επιχειρήσεων είναι η συνέπεια και η συμμόρφωση που θα δείξουν. Όλα είναι θέμα υπευθυνότητας.

 Περιορίσαμε δραστικά τις γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων, δημιουργώντας το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», μοναδικό στην Ευρώπη
Οι αναγγελίες πρόσληψης και κάθε μεταβολή προσωπικού δηλώνονται πλέον ψηφιακά,
με ένα τεκμαρτό όφελος για τις επιχειρήσεις πάνω από 60 εκ ευρώ, σε κερδισμένες ανθρωποώρες.
Χωρίς καμία έκπτωση στην προστασία της εργασίας.
Εμπεδώνουν κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

 Προωθήσαμε την πιο αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου εργασίας, με παράλληλο σεβασμό στο 40ωρο την εβδομάδα.

 Διευρύναμε τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξομειώνουν το προσωπικό τους, προσαρμόζοντας το κόστος αποζημίωσης απόλυσης στα μέσα κοινοτικά επίπεδα.

 Εξορθολογίσαμε τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές
Συγκεκριμένα, σε συμφωνία με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, ενδυναμώσαμε το ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), διασφαλίζοντας τόσο τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αναδιαρθρώ¬νονται όσο και την προστασία των εργαζομένων.
Γιατί το πλαίσιο που υπήρχε ήταν δήθεν «προστατευτικό», ενώ στην πραγματικότητα εμπόδιζε τη διάσωση των επιχειρήσεων αφήνοντας, παράλληλα, ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους. Ήταν ουσιαστικά μια παγίδα. Και αυτό διότι εξουσιοδοτούσε στην πραγματικότητα τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να λαμβάνει – αν είναι δυνατόν – επιχειρηματικές αποφάσεις αναδιάρθρωσης!
Και μάλιστα, αυτή την «ευρωπαϊκή» πρωτοτυπία τη διατηρήσαμε για 32 ολόκληρα χρόνια.
Έτσι, υπό το βάρος του πολιτικού κόστους οι εγκρίσεις δεν δίνονταν ποτέ, τα σχέδια αναδιάρθρωσης έμεναν στα χαρτιά, οι επιχειρήσεις καταντούσαν «κουφάρια» και οι εργαζόμενοι δεν έπαιρναν ούτε καν επίδομα ανεργίας αφού δεν θεωρούνταν νομικά ως άνεργοι.
Η ζημιά στην ελληνική οικονομία και στην απασχόληση ήταν τεράστια και όλοι το γνωρίζουμε αυτό.
Με τη λύση που προωθήσαμε, διασώζουμε τις επιχειρήσεις που προτείνουν σοβαρά σχέδια παραγωγικής αναδιάρθρωσης, διαφυλάσσουμε θέσεις εργασίας, προστατεύουμε τους εργαζόμενους με τα νόμιμα δικαιώματά τους.

 Καταπολεμούμε πλέον αποτελεσματικά τη μεγάλη «πληγή» της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
Μειώνουμε το κόστος της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και αυξάνουμε το κόστος της παρανομίας.
Για αυτό το λόγο, αναπτύσσουμε το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» με συνεχείς, στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους, αξιοποιώντας τις νέες, σύγχρονες πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου Εργασίας.
Επιβάλλαμε το υψηλότερο πρόστιμο που έχει ποτέ ιστορικά επιβληθεί.
Αποδείξαμε ότι έχουμε τα «κότσια».
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα είναι απτά και μετρήσιμα, καθώς οι στατιστικοί δείκτες φανερώνουν «κύμα» μετατροπής «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο το γεγονός ότι αυτή η συμμόρφωση – όπως έδειξε και η πρόσφατη περίπτωση 25 τουριστικών περιοχών της χώρας μας - γίνεται συχνά αναγκαστικά και υπό το βάρος των ασφυκτικών ελέγχων που πραγματοποιούμε, φανερώνει και κάτι άλλο.
Ότι ακόμη και σήμερα επιβιώνουν καταχρηστικές επιχειρηματικές πρακτικές και νοσηρές νοοτροπίες, απολιθώματα μιας άλλης εποχής, οι οποίες όμως δεν έχουν θέση στην νέα Ελλάδα που με τόση προσπάθεια και θυσίες χτίζουμε όλοι μαζί. Η εκρίζωση αυτών ακριβώς των νοοτροπιών είναι η κρίσιμη προϋπόθεση για την οριστική εξαφάνιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, της σύγχρονης «λερναίας ύδρας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να ανεχθούμε αυτή τη βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων. Τη λογική της «αρπαχτής» και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα «καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος».


Για το Ασφαλιστικό
Το ασφαλιστικό σύστημα της πατρίδας μας ήταν ένα μωσαϊκό ειδικών καθεστώτων και εξαιρέσεων και στον κλάδο επικούρησης και σε αυτόν της πρόνοιας. Επικουρικές συντάξεις δίνονταν «με το ζύγι και το μάτι», με υπεύθυνες δηλώσεις ενώ και ο κλάδος της πρόνοιας έπεσε θύμα πελατειακών σχέσεων όπου ισχυρές επαγγελματικές ομάδες πίεζαν και κέρδιζαν υψηλότερα εφάπαξ.
Με τις παραμετρικές αλλαγές που προωθήσαμε μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, ξαναχτίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή. Με καίριες τομές και κρίσιμες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στο σύστημα ανακαλύψαμε νησίδες αδιαφάνειας και παραβατικότητας, κλείσαμε τρύπες και αποκαταστήσαμε αδικίες, εξυγιάναμε και εξορθολογήσαμε το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και εξαλείψαμε ουρές και ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, κατάλοιπα ενός παρελθόντος που ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε.
Συγκεκριμένα:
• Για πρώτη φορά, γνωρίζουμε με μεγάλη ακρίβεια πόσοι είναι οι συνταξιούχοι και ποιές συντάξεις λαμβάνουν, ποια είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, πόση είναι η μέση σύνταξη στη χώρα μας.
• Έκλεισε οριστικά και για πάντα η στρόφιγγα των διαρροών των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης σε «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα. Οι πολιτικές για την κοινωνική ασφάλιση σχεδιάζονται και υλοποιούνται σήμερα πλέον στη βάση αντικειμενικών και τεκμηριωμένων στοιχείων και όχι στα «τυφλά» ή υπό την επήρεια τηλεοπτικών εντυπώσεων και κάθε είδους λαϊκισμού, όπως στο παρελθόν.
• Απλοποιήσαμε διαδικασίες και βελτιώσαμε δραστικά την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Κανένας από τα 2,8 εκατ. συνταξιούχων της χώρας δεν μπήκε σε ουρές και δεν ταλαιπωρήθηκε προκειμένου να πάρει βεβαίωση αποδοχών αλλά τη βρήκε προσυμπληρωμένη στη φορολογική του δήλωση.
• Κανένας από τα 11 εκατομμύρια συμπολιτών μας δεν θα ταλαιπωρηθεί πλέον και δεν θα μπει ποτέ ξανά σε ουρά στο ασφαλιστικό ταμείο που ανήκει για να θεωρήσει το βιβλιάριο ασθενείας του.
• Οι φόροι υπέρ τρίτων που ουσιαστικά αποτελούσαν οικονομικές επιβαρύνσεις (φόροι, δασμοί και τέλη) που επιβάλλονταν στις συναλλαγές όλων των πολιτών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί προνομιακά η ασφάλιση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, καταργούνται. Με την κατάργηση τους κανένας δεν θα πληρώσει ξανά την ασφάλιση κάποιου «τρίτου». Τα 176 εκ ευρώ θα επιστρέψουν στους πολίτες.
• Και κάτι ακόμη για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Με υπουργική απόφαση που υπέγραψα πρόσφατα, καμμία επιστροφή φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. δε θα δίνεται αν πρώτα δεν ελεγχθεί ότι αυτοί που θα πάρουν την επιστροφή των φόρων δεν χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε και θα γίνονται οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.
Όπως καταλαβαίνετε δεν ήξερε η αριστερά τι ποιεί η δεξιά και όλα αυτά μέσα στο ίδιο το κράτος και εις βάρος του κράτους. Από αυτήν την αυτονόητη και μόνο αλλαγή περιμένουμε μια σημαντική ενίσχυση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία όπως θα φανεί σε λίγες μέρες.

 Στο ασφαλιστικό σύστημα, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων
Με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που ενίσχυσαν την εισπρακτική ικανότητα των ταμείων.
Όπως η δημιουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).
Με το οποίο η συλλογή εισφορών παύει πλέον να αποτελεί – όπως στο παρελθόν - μια διάτρητη διαδικασία που εναπόκειται στο φιλότιμο και τον «πατριωτισμό» των επιχειρήσεων.
Με το ΚΕΑΟ καταφέραμε και αποτυπώσαμε την πραγματική εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και το προφίλ των οφειλετών. Και διαπιστώσαμε ότι το 83% αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από το 2009. Δηλαδή, τα χρόνια της ευημερίας.
Οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων ελέγχονται και διασταυρώνονται με τις πραγματικά καταβαλλόμενες εισφορές μέσω τραπεζών.
Το φαινόμενο των «μαϊμού συντάξεων» έχει εξαλειφθεί οριστικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος «Αριάδνη».
Σήμερα υπάρχει μια «νοικοκυρεμένη» οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος που αποδίδει.

 Εξυγιάναμε τα συστήματα της επικουρικής ασφάλισης και των παροχών εφάπαξ
Η καταχρηστική και συντεχνιακή διαχείριση των συστημάτων αυτών – με την απόδοση παροχών πολύ πάνω από τις εισφορές που είχαν πραγματικά καταβληθεί – οδηγούσε στη σταδιακή εξαφάνισή τους, λόγω εξάντλησης πόρων.
Σταματήσαμε αυτή την καταστροφική πορεία, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι παροχές ήταν πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν πραγματικά καταβληθεί, παρότι η λογική λειτουργίας με την οποία συστάθηκαν αυτοί οι φορείς ήταν καθαρά ανταποδοτική.
Ενοποιήσαμε τα διάσπαρτα ταμεία σε έναν ενιαίο φορέα επικουρικής ασφάλισης.
Δημιουργήσαμε αντικειμενικούς μαθηματικούς τύπους, με τους οποίους οι συντάξεις και οι παροχές θα υπολογίζονται ανάλογα με τις καταβληθείσες εισφορές.
Διασφαλίσαμε έτσι τη βιωσιμότητα αυτών των ταμείων.
Και κυρίως, ότι και οι επόμενες γενιές, εσείς δηλαδή, θα λάβετε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

 Τέλος, αναπτύξαμε με ίδιες δυνάμεις ένα δίκτυο σύγ¬χρονων πληροφοριακών υποδομών.
Ένα ριζικό «οργανωτικό νοικοκύρεμα» με το οποίο η στρατηγική και επιχειρησιακή ικανότητα του υπουργείου Εργασίας βελτιώθηκε εντυπω¬σιακά.
Με το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» καταγράφο¬υμε τις ροές της μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις –απολύ¬σεις) σε ζωντανό χρόνο και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σχεδιά¬ζοντας σε νέα στρατηγική βάση τις παρεμβάσεις μας για την ενίσ¬χυση της απασχόλησης.
Με την ενιαία Βάση Πληρωμής Συντάξεων «Ήλιος» φωτίζεται πλέον κάθε πτυχή του κατακερ¬ματισμένου ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, εξαλείφοντας οριστικά κάθε φαινόμενο καταχρηστικής λήψης συντάξεων ή προνοιακών επιδομάτων. Παράλληλα, μάθαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων, της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η μέση σύνταξη.
Σήμερα, συντάξεις και επιδόματα πρόνοιας περνούν, πλέον, από την «τρύπα της βελόνας».
Και αυτό γιατί ο σεβασμός στα χρήματα και τους κόπους των ιδίων των εργαζομένων επιβάλλει μια «νοικοκυρεμένη» διαχείριση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, με όρους διαφάνειας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.
Τέλος, με το νέο σύστημα «Άτλας», τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες, καταγράφεται με ψηφιακό τρόπο η ασφα¬λιστική ιστορία του συνόλου των εργαζομένων, καθιστώντας – με την ολοκλήρωσή του - την απονομή συντάξεων ζήτημα ημερών.
Ο γόρδιος δεσμός της πολυετούς αναμονής για την απονομή της σύνταξης λύθηκε για πάντα, με το Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων που λειτουργεί με την υποστήριξη του συστήματος “ΑΤΛΑΣ”.
Σε λίγο καιρό από σήμερα, όλοι οι Έλληνες θα μπορούν μέσα από τον προσωπικό υπολογιστή τους, να βλέπουν τα ένσημα τους σε πραγματικό χρόνο ενώ πλέον η απονομή της σύνταξης θα είναι μία απλή υπόθεση ολίγων ημερών. Τέρμα οι πολύχρονες αναμονές, η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία που υφίσταντο όλοι οι συμπολίτες μας.

Για το κοινωνικό κράτος
Χτίζουμε σε υγιείς, δίκαιες και αποτελεσματικές βάσεις το νέο κοινωνικό πρόσωπο της Ελλάδας.
Η δημιουργία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες, αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.
Για τη δημιουργία του μηχανισμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αντλήσαμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και έτσι διαμορφώσαμε τον πιο σύγχρονο και εξελιγμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη.
Πήραμε σημαντικές αποφάσεις για την δικαιότερη και αποτελεσματικότερη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, εκσυγχρονίσαμε τον θεσμό του οικογενειακού επιδόματος ενισχύοντας 700.000 αδύναμες οικονομικά οικογένειες και μάλιστα από το πρώτο παιδί. Με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια και χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία για τις οικογένειες.
Παράλληλα, επαναφέραμε τον παροπλισμένο μέχρι το 2013 θεσμό του κοινωνικού τουρισμού. Μίας παροχής ιδιαίτερα σημαντικής για τους εργαζόμενους και τους άνεργους της χώρας η οποία ενισχύει και την τουριστική ανάπτυξη πολλών περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Ωφελήθηκαν έτσι πάνω από 240.000 συμπολίτες μας ενώ το 2014 υλοποιήθηκε για πρώτη φορά κατασκηνωτικό πρόγραμμα ύψους 17.5 εκατ. ευρώ με ωφελούμενα χιλιάδες παιδιά χαμηλόμισθων εργαζόμενων και ανέργων σε παιδικές κατασκηνώσεις.
Τέλος, δώσαμε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε άδικα για χρόνια χιλιάδες ανήμπορους συμπολίτες μας. Καταρτίσαμε έναν κατάλογο με 43 μόνιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ άπειρον και έτσι χιλιάδες ανάπηροι συνάνθρωποί μας δεν χρειάζεται πλέον να επαναξιολογηθούν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Οι προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση είναι μεγάλες.
Οι μακροχρόνια άνεργοι βλέπουν τις δεξιότητες τους να απαξιώνονται,
οι φτωχές οικογένειες μένουν χωρίς κανέναν εργαζόμενο,
οι νέοι συναντούν τεράστια εμπόδια εισόδου στην αγορά εργασίας.
Για αυτό το λόγο, μετά και την εξάντληση των πόρων του παλαιού ΕΣΠΑ σε δράσεις απασχόλησης, αξιοποιούμε εντατικά, στοχευμένα και εμπροσθοβα¬ρώς τους κοινοτικούς πόρους του νέου ΕΣΠΑ.
Έχει, μάλιστα, ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση μιας μεγάλης δέσμης παρεμβά¬σεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δις ευρώ, οι οποίες προσ¬φέρουν ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους απο 440.000 ανέργους.
Με σύγχρονα ενεργητικά προγράμματα απο την καλύτερη ευρωπαϊκή εμ¬πειρία:
δράσεις επιδότησης της απασχόλησης αλλά και της μικροεπιχειρηματικότη¬τας, start-ups, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, μαθητεία, προώθηση της κοινωνικής οικονομίας, κ.λπ.
Μέσα σε αυτές τις παρεμβάσεις, ξεχωριστή θέση έχει και το μεγάλο πρόγ¬ραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee).
Παρέμβαση που απευθύνεται στους περίπου 240.000 νέους της χώρας μας, έως 24 ετών,
οι οποίοι αυτή τη στιγμή ούτε εργάζονται, αλλά ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης.
Είτε με απευθείας προσφορά εργασίας, για να αποκτήσουν το πρώτο τους «ένσημο».
Είτε με ουσιαστική, στοχευμένη και πιστοποιημένη ενίσχυση των προσόν¬των τους, με κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση, προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στην απασχόληση το συντομότερο δυνατό.
Εξίσου σημαντική, όμως, είναι η ποιοτική διάσταση των παρεμβάσεών μας.
Για πρώτη φορά στην Ελ¬λάδα, δημιουργούμε μόνιμα συστήματα διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας – σε διασύνδεση με το πλη¬ροφοριακό σύστημα «Εργάνη» -αλλά και αξιολόγησης των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ,
ενισχύοντας τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα του,
αλλά και δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια και τα δίκτυα συνεργασίας με επιμελητήρια, πανεπιστήμια, Δήμους και άλλους φορείς προώθησης της απασχόλησης.
Συνδέουμε την εκπαίδευση με την εργασία, αναβαθμίζοντας το θεσμό της μαθητείας στο πρότυπο του διττού συστήματος (dual system).
Ενώ στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης, θεσμοθετούμε και στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Γιατί πιστεύουμε βαθιά, ότι η κοινωνική συνοχή και ηρεμία είναι όχι μόνο αποτέλεσμα, αλλά και ουσιαστικό προαπαιτούμενο της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες,
Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε την κρίση σε μια ευκαιρία για το μέλλον.
Γιατί αυτή η πολύπλευρη και πρωτοφανής κρίση είναι κρίση των δικών μας παλαιότερων γενεών, των δικών μας λαθών, νοοτροπιών και αντιλήψεων.
Κάποτε έπρεπε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κινηθούμε μόνοι μας προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και του νοικοκυρέματος. Για να δώσουμε στις νέες γενιές το μέλλον που τους στερήσαμε.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με γενναίες αλλαγές και βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου μας.
Εσείς, όμως στη διάρκεια αυτής της δύσκολης διαδρομής θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Όλες οι κρίσεις έχουν κοινή διέξοδο. Την Ανάπτυξη μέσα από την καινοτομία.
Η καινοτομία, όμως, απαιτεί φρέσκα μυαλά, φρέσκιες ιδέες και δημιουργικούς νέους ανθρώπους.
Εσείς, λοιπόν, οι νέοι άνθρωποι, με τη θέληση και τα οράματα που έχετε θα πρέπει να κάνετε τις ανησυχίες σας ιδέες. Να τις μετατρέψετε σε δύναμη δημιουργική μέσα από τη δημιουργική εργασία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Να πιστέψετε στον εαυτό σας και να πείτε ότι αν υπάρχουν εμπόδια θα τα παραμερίσουμε όλοι μαζί.
Βγείτε από την αδράνεια που υπάρχει γύρω σας, μπορείτε γιατί είστε νέοι, είναι η φύση σας.
Η Ανταγωνιστικότητα, η Εξωστρέφεια και η Καινοτομία είναι οι λέξεις που σας προσδιορίζουν.
Είναι αυτά που δημιουργούν αυτοπεποίθηση, αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα.
Είναι τα όπλα για να αφήσετε πίσω σας την κρίση.
Για να γράψετε μαζί με την πατρίδα μας την καλύτερη σελίδα στην ιστορία της.
Και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σταθούμε σήμερα με περισυλλογή στη σοφή – και περισσότερο επίκαιρη από ποτέ - ρήση των προγόνων μας : «Χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι».
Όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό και η ιστορική εμπειρία μας έχει δώσει τα μηνύματα. Όλοι γνωρίζουμε ότι αρκούν μόλις λίγες ώρες για να καταστρέψουμε ό,τι με κόπο, προσπάθεια, και κοινωνική αγωνία χτίσαμε τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, το να καταστρέφεις είναι πάντα πιο εύκολο από το να δημιουργείς.
Όχι λοιπόν στο λαϊκισμό και την αυταπάτη των εύκολων λύσεων. Πρέπει να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα ψυχραιμία και κοινωνική συνεννόηση.
Στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της νέας Ελλάδας που τώρα εσείς αναλαμβάνετε.
Και κυρίως χωρίς «πισωγυρίσματα».
Γιατί οι μεγάλες ευκαιρίες δεν δίνονται δεύτερη φορά.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου