ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Φορολογία σοκ για το κάπνισμα! Θα πάθετε πλάκα με την τιμή των τσιγάρων από σήμερα!!!


Φωτιά παίρνει η τιμή των τσιγάρων από 1η Σεπτεμβρίου. Πλέον η τιμή ενός τσιγάρου θα ξεπερνά τα 70 λεπτά του ευρω.




Με τη νέα αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων που ισχύει από σήμερα στην Αυστραλία, ένα τσιγάρο κοστίζει κατά μέσο όρο ένα δολάριο, δηλαδή περίπου 70 λεπτά του ευρώ. Αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμα τρεις
μεγάλες αυξήσεις.

"Φωτιά" το κόστος για τους καπνιστές
Πως ένας καπνιστής που καταναλώνει ένα πακέτο την ημέρα που περιέχει 20 τσιγάρα, πληρώνει περίπου 7.000 δολάρια το χρόνο.

Δηλαδή ένας ομογενής καπνιστής, για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν κόψει τώρα το τσιγάρο θα εξασφαλίσει ένα ταξίδι για δυο, ετησίως στην Ελλάδα και επί πλέον είναι πιθανόν πως θα ζήσει και μερικά χρόνια έξτρα.

Το τσιγάρο είναι βέβαιο πάθος και εξάρτηση.
Και η αυστραλιανή κυβέρνηση για να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα αποφάσισε, μέσω της φορολογίας να αυξάνει το κόστος των τσιγάρων.

Ο φόρος τους αυξήθηκε 13.7% την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει μια αύξηση 12.5% το Δεκέμβριο και άλλες τρεις αυξήσεις, επίσης , 12.5% για τα επόμενα τρία χρόνια κάθε 1η του Σεπτέμβρη.

Με τη νέα αύξηση τα περισσότερα πακέτα που περιέχουν 20 τσιγάρα κοστίζουν πάνω από 20 δολάρια το ένα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μόνο με τη νέα αύξηση θα ενθαρρυνθούν περίπου 200.000 Αυστραλοί να κόψουν το κάπνισμα και υποστηρίζει ότι με την επιβολή υπερβολικών φόρων στα τσιγάρα έχει περιορίσει σημαντικά το κάπνισμα. Τονίζει ακόμη ότι το μέτρο δεν είναι "φοροεισπρακτικό", γιατί τα ποσά που δαπανούνται για την θεραπεία των καπνιστών είναι πολλαπλάσια αυτών που εισπράττονται από τους φόρους.

Τα στοιχεία στηρίζουν την κυβερνητική άποψη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας το 2013, μετά την επιβολή του πρώτου φόρου ύψους 12.5% και την καθιέρωση ομοιομόρφων πακέτων με φρικιαστικές φωτογραφίες οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν 3.4%.

Πέρσι η κατανάλωση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα αλλά σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία στους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους το ποσοστό των καπνιστών έχει μειωθεί σημαντικά στην Αυστραλία και είναι το χαμηλότερο όλο τον εποχών.

Το 2010 το 15.1% των Αυστραλών κάπνιζε και φέτος μόνο το 12.8%.

Η Πέγκι Φρίμαα από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας λέει πως κάθε φορά που υπάρχειμια προειδοποίηση για τα τσιγάρα,-από τότε που γινόταν με τα ψιλά γράμματα έως σήμερα με τις φρικιαστικές φωτογραφίες- μια νέα απαγόρευση αλλά και μια μεγάλη αύξηση του κόστους τους, η κατανάλωσή τους μειώνεται και οι καπνιστές λιγοστεύουν.

Εκτιμάται πως σήμερα στην Αυστραλία ένας καπνιστής, που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, πληρώνει 70,63 δολάρια μόνο σε φόρους την εβδομάδα, δηλαδή 51 ευρώ.

Ορισμένοι λένε πως η δίωξη του τσιγάρου είναι απαράδεκτη αφού πρόκειται για ένα νόμιμο προϊόν.
Όμως η Τάνια Πλίμπερσεκ, πρώην υπουργός Υγείας και σήμερα υπαρχηγός του Εργατικού κόμματος που υιοθετεί τη σκληρή αντικαπνιστική εκστρατεία, διαφωνεί και λέει:

«Είναι νόμιμο προϊόν. Αλλά είναι ένα νόμιμο προϊόν που οι ίδιοι οι κατασκευαστές του προειδοποιούν τους καταναλωτές του ότι μπορεί να τους προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Αν ξέραμε αρχικά πόσο επικίνδυνο είναι το προϊόν αυτό, δεν πιστεύω ότι θα έχει νομιμοποιηθεί ποτέ».

Η κα Πλίμπερσεκ αμφισβητεί επίσης τους ισχυρισμούς των καπνοβιομηχανιών ότι η αύξηση του κόστους των τσιγάρων οδηγεί τους καπνιστές στα λαθραία τσιγάρα που είναι πιο φτηνά, αλλά επικίνδυνα για την υγεία τους και στερούν το δημόσιο από σημαντικά έσοδα.

«Όλες οι έρευνες», λέει, «οδηγούν στο συμπέρασμα, πως οι χώρες που έχουν φθηνά τσιγάρα και ελαστική νομοθεσία για το κάπνισμα έχουν και μεγαλύτερη κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων και πολύ μεγαλύτερο κόστος υγείας για τους πολίτες τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου