ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Σαμαράς θα καταφέρει να γυρίσει το κλίμα;

Ο πρωθυπουργός ποντάρει σε τρία βασικά σημεία προκειμένου να αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές, ακόμη και μέσα στο 2014.



Είναι δική μας αίσθηση ή μήπως όλων ότι μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο; Μήπως δηλαδή η χώρα είναι έτοιμη να χύσει την καρδάρα με το γάλα που μάζευε τόσα χρόνια εξαιτίας λαθών της κυβέρνησης αλλά κυρίως μιας προκλητικής αδιαφορίας των δανειστών για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας;

Ο πρωθυπουργός ποντάρει σε τρία βασικά σημεία προκειμένου να αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές, ακόμη και μέσα στο 2014. Το πρώτο είναι η αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και αντικατοπτρίζονται και στην αναβάθμιση από την S&P ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες. Μένει αυτή η πρόοδος να αποτυπωθεί και στα χαρτιά των τροικανών που θα έρθουν στην Αθήνα στο τέλος του μήνα και θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το στοίχημα του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης είναι να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δηλαδή να μην υπάρξουν νέα μέτρα και νέο σοκ για τους πολίτες.

Ο δεύτερος σταθμός είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρέπει να είναι έτοιμο στις αρχές Νοεμβρίου. Εκεί θα ξέρουμε όλοι αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενναίες ή λιγότερο γενναίες φοροελαφρύνσεις. Θα αποτυπωθεί η κατάσταση της οικονομίας το 2015 και οι προβλέψεις για μεγάλο πλεόνασμα και ανάπτυξη έπειτα από χρόνια ύφεσης. Οι προβλέψεις του προσχεδίου ασφαλώς και μπαίνουν στο παζάρι με την τρόικα και να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.

Ο τρίτος σταθμός και η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση είναι η συζήτηση για το χρέος. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη άνοιξη περιμέναμε η συζήτηση να ξεκινήσει μετά τις εκλογές αλλά τελικά τότε μας είχαν πει ότι οποιαδήποτε κουβέντα για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Τώρα ούτε αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρείται και ασφαλώς είναι κάτι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Πριν μερικές ημέρες το ΔΝΤ μας ενημέρωνε ότι στις 15 Νοεμβρίου θα γινόταν στην Ουάσιγκτον η σύναξη των δανειστών για να δουν τι θα κάνουν με το ελληνικό χρέος. Η είδηση αναπτέρωσε τις ελπίδες της Αθήνας ότι κάτι θα γίνει μέχρι που μάθαμε ότι οι Ευρωπαίοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης. Έτσι, η κυβέρνηση δεν έχει να περιμένει κάτι για το χρέος παρά μόνο μια υπόσχεση ότι θα το δούνε μετά την αξιολόγηση της τρόικας. Χωρίς κάποιο ορόσημο, λοιπόν, η κυβέρνηση οδηγείται σε μια περίοδο αβεβαιότητας όπου το ξαφνικό δεν αποκλείεται ποτέ.

Άλλωστε είναι πολλά τα ζητήματα που έχουν ανοίξει και έχουν χαλάσει το κλίμα ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα, ακόμη κι αν δεν θα ήθελε αυτή τη στιγμή κατά βάθος να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.

Όμως, αν η συζήτηση για το χρέος δεν ανοίξει ή στραβώσει το κλίμα τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε, πώς να πάει η συγκυβέρνηση τον Φεβρουάριο για να διεκδικήσει την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή όταν δεν θα έχει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα κι όταν η πολιτική ατμόσφαιρα έτσι κι αλλιώς θα μυρίζει μπαρούτι;

- Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ βράζει κι αυτό το ξέρουν όλοι. Ακόμη και η σύγκλιση της Κ.Ο. από τον κ. Σαμαρά είναι δύσκολο να κατευνάσει τα πνεύματα. Η αναταραχή που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλων θεμάτων έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Το είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τα όσα έγιναν στη Βουλή. Και μπορεί να μάθαμε ότι η κ. Άννα Καραμανλή είναι βουλευτής λόγω των «γαλλικών» της κατά Χαρδούβελη, όμως, είναι η απόδειξη για το τι συμβαίνει στην Κ.Ο. Άλλωστε η αντικατάσταση βουλευτών για να ψηφίσουν την τροπολογία είναι ενδεικτική της κατάστασης. Γενικώς οι βουλευτές της ΝΔ θυμίζουν τον τελευταίο καιρό άτακτο στρατό που ο καθένας κάνει ότι θέλει.

- Ο παράγων «ΠΑΣΟΚ» ασφαλώς είναι κρίσιμος για την κυβέρνηση. Το σκηνικό διάλυσης και το φάντασμα της διάσπασης επανήλθαν στην Χ. Τρικούπη και το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης – Ελιά δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα σοβαρών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Ποιος μας λέει ότι ένα διαλυμένο ΠΑΣΟΚ δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης και σε πρόωρες εκλογές;

- Αστάθμητος παράγοντας οι επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Οι βουλευτές που είναι έτσι κι αλλιώς στα κάγκελα θα πρέπει να στηρίξουν π.χ. την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης η οποία παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο για μείωση 50% σε δόσεις μέσα στο 2015 δεν πέρασε από την τρόικα και επιλέγεται η μείωση μόνο 30% από την 1η Ιανουαρίου. Τι θα γίνει άραγε στη Βουλή; Τι θα γίνει αν η τρόικα επιμείνει στην απελευθέρωση των απολύσεων; Τι θα γίνει αν ζητήσουν αλλαγές στο καθεστώς των απεργιών ή άνοιγμα του ασφαλιστικού; Θα τολμήσει άραγε κανείς να φέρει αλλαγές στο καθεστώς των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας; Θα τολμήσει κανείς να ζητήσει ψήφο σε ενδεχόμενες ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων αλλά όχι σε αυτά των πολιτών που πνίγονται στα χέρια; Πώς λοιπόν θα συγκρατηθούν οι βουλευτές που μεταφέρουν κλίμα οργής της κοινωνίας;

Όλο αυτό το εκρηκτικό μίγμα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε εξελίξεις ακόμη και πριν τις εκλογές. Κι όσο η κυβέρνηση κάνει λάθη και δίνει πόντους στους ανύπαρκτους αλλά ταυτόχρονα «φρέσκους» Συριζαίους που υπόσχονται τα πάντα, τόσο το κλίμα θα είναι βαρύ. Το ζήτημα είναι αν συμφέρει την Ελλάδα μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας. Αν όλο αυτό το κλίμα κάνει καλό ή αν θα οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις τη χώρα.

Όμως, από την άλλη όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική, έστω και με μονομερείς ενέργειες και να εγκαταλείψει νέους… ΕΝΦΙΑλτες. Δεν αντέχει η Ελλάδα άλλα σκληρά μέτρα και κυρίως δεν αντέχει άλλες διαψεύσεις των προσδοκιών της. Πρέπει να δώσει χειροπιαστές αποδείξεις ότι η χώρα βγήκε από την κρίση κι αυτό πρέπει να το κάνει με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δείχνουν ότι επιτέλους υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη.

Και από την άλλη, η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί ότι η κατάσταση είναι οριακή, εκτός αν πράγματι θέλει να έχει απέναντί της έναν ψευτοακτιβιστή που υπόσχεται διαγραφές χρέους και αυξήσεις σε όλους.


Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου