ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Σαμαράς για υπουργός Άμυνας

Μήπως ήρθε η ώρα το χαρτοφυλάκιο να το αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχοντας μαζί του έναν άξιο άνθρωπο που θα ξέρει το στρατό και θα μπορεί να λύσει τα προβλήματά του;



Αν υπάρχει κυβερνητική θέση τόσο κρίσιμη όσο κι αυτή του… πρωθυπουργού στην παρούσα φάση είναι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι τόσο μεγάλες οι προκλήσεις και τόσοι πολλοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν εξαιτίας των ρευστών γεωπολιτικών καταστάσεων που η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας μοιάζει με «ηλεκτρική καρέκλα». Μια καρέκλα που καλείται να καθίσει σύντομα κάποιος αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος μετακομίζει στις Βρυξέλλες για να κάνει τη θητεία του ως Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, ελπίζουμε με ένα πολύ ισχυρό και πολύ κομβικό χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό της μετανάστευσης.

Ο νέος ΥΕΘΑ θα ανακοινωθεί σύντομα και χιλιάδες στρατιωτικοί περιμένουν με αγωνία να δουν ποιος θα αναλάβει τα ηνία του στρατεύματος και ποιος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που προκύπτουν για την άμυνα της χώρας. Ωστόσο τα μεγάλα αγκάθια που θα βρει μπροστά του ο νέος υπουργός είναι:

1 . Το πρώτο αφορά στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς έξω από την πόρτα μας. Στην Ουκρανία η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα, οι Ρώσοι δεν αστειεύονται και η Δύση θέλει να δείξει τα δόντια της αλλά τρέμει στην ιδέα μια πολεμικής σύγκρουσης με τη «ρωσική αρκούδα». Στη Μέση Ανατολή το αιματοκύλισμα συνεχίζεται, η Αίγυπτος κινείται ξανά σε τεντωμένο σκοινί, η Λιβύη ξαναμπαίνει σε νέο κύκλο αίματος ενώ στη Συρία ο εμφύλιος δε λέει να σταματήσει. Στο Ιράκ δυστυχώς θα έχουμε πολλά ακόμη επεισόδια και φρικτούς αποκεφαλισμούς όσο η Δύση δεν αποφασίζει να αντιδράσει δυναμικά. Οι μουσουλμάνοι Τζιχαντιστές απειλούν με αφανισμό τους Χριστιανούς κι όχι μόνο θέλοντας να εγκαθιδρύσουν ένα μουσουλμανικό καθεστώς τρόμου. Και την ίδια στιγμή ετοιμάζεται το κράτος του Κουρδιστάν ενώ ο Σουλτάνος Ερντογάν έχει φτιάξει το δικό του ισλαμικό βασίλειο στην Τουρκία και μοιάζει ξανά απειλητικός για την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Όλα αυτά γύρω από την Ελλάδα σε έναν επικίνδυνο κλοιό που στενεύει. Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της περιοχής που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα. Όλες έχουν και κάποιο σοβαρό πρόβλημα να αντιμετωπίσουν.

2. Μην ξεχνάμε ότι έχει και η ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα τις προκλήσεις της. Το κύμα λαθρομετανάστευσης δυναμώνει από τις χώρες που είναι σε πολεμική κρίση ενώ κάποιοι μας… χρωστάνε μια ΑΟΖ που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις με την Τουρκία. Είναι επομένως δεδομένο ότι ο υπουργός Άμυνας και οι ΕΔ πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την υπεράσπιση των δικαίων της χώρας.

3. Η τρίτη μεγάλη πρόκληση έχει να κάνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Όσοι ξέρουν λένε ότι η κατάσταση είναι δραματική σε υλικοτεχνική υποδομή. Οι περικοπές στους εξοπλισμούς έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη συντήρηση του υπάρχοντος πολεμικού υλικού ενώ… ούτε λόγος για ανανέωσή του με νέες συμβάσεις για αγορές δισεκατομμυρίων. Εδώ λείπει το βούτυρο τα κανόνια θα πάρουμε; Όμως, με τόσους κινδύνους που υπάρχουν γύρω μας η Ελλάδα οφείλει να είναι πάντα προετοιμασμένη για το χειρότερο κι όχι να περιμένει πότε θα… πέσει κανένα Α7 που αγοράσαμε επί Χούντας. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων στηρίζεται εδώ και μερικά χρόνια στο ήθος, την ευσυνειδησία και πάνω απ’ όλα το φιλότιμο των στελεχών. Φτύνουν αίμα κάθε μέρα και είναι ήρωες όλοι όσοι υπηρετούν στο στράτευμα, από τον τελευταίο φαντάρο μέχρι το Αρχηγό.

4. Μεγάλο αγκάθι επίσης οι συνθήκες ανέχειας, πραγματικής φτώχειας για μεγάλο μέρος του στρατιωτικού προσωπικού. Οι περικοπές τσάκισαν τους ένστολους και τις οικογένειές τους και οι δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωσαν είναι μεν βάλσαμο αλλά μένει να γίνει και πραγματικότητα. Για να επανέλθουν οι μισθοί στο 2012 θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα, οι ένστολοι κάνουν υπομονή και αν ήταν άλλου είδους εργαζόμενοι θα έκαναν απεργίες και συγκεντρώσεις. Πόσο ακόμη θα αντέξουν;

Ο νέος υπουργός Άμυνας, λοιπόν, θα πρέπει να έχει πυγμή, κύρος και όρεξη για να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο. Δεν πρέπει να είναι ένας απλός διαχειριστής των προβλημάτων που «τρώει» μέρες και δεν δημιουργεί προοπτικές εξέλιξης. Ουσιαστικά πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ισάξιο του ύπατου αξιώματος, αυτού του κυβερνήτη της χώρας. Να διαθέτει ένα καταρτισμένο και ευέλικτο επιτελείο που θα λύνει άμεσα τα προβλήματα και θα κάνει τις σωστές εισηγήσεις μακριά από τις αθλιότητες του παρελθόντος με τις μίζες για τα εξοπλιστικά.

Ο νέος υπουργός πρέπει να έχει διεθνές κύρος και να μπορεί να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Να έχει λόγο και πυγμή και να μπορεί να ακούγεται η φωνή της χώρας μας.

Βασικό είναι επίσης ο νέος υπουργός να καταλαβαίνει το Στρατό, να αγκαλιάσει τους ένστολους και να τους δημιουργήσει την αίσθηση ότι υπάρχει ελπίδα γι’ αυτούς. Να επαναφέρει ξανά το αίσθημα της ασφάλειας στην άμυνα της χώρας και της προοπτικής.

Για όλα αυτά και τόσα άλλα η επιλογή πρέπει να είναι πολύ προσεκτική κι όχι του τύπου… Φώφη Γεννηματά που δεν ήξερε τι χρώμα φοράνε οι στρατιώτες. Πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στο κόμμα που έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στην κυβέρνησης, στη ΝΔ. Και για έναν ακόμη λόγο. Να ξαναφτιάξει τη σχέση του συντηρητικού κόμματος με την πλατιά μάζα των ένστολων που διερράγη τα τελευταία χρόνια και που οδήγησε πολλούς σε… χρυσαυγίτικες αγκαλιές.

Οι στρατιωτικοί εκλιπαρούν τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να σκύψει πάνω στα προβλήματα των ΕΔ. Να επιλέξει έναν άνθρωπο με κύρος και πολιτικό βάρος κι όχι να κάνει μια επιλογή… ρουτίνας. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα το χαρτοφυλάκιο να το αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχοντας μαζί του έναν άξιο άνθρωπο που θα ξέρει το στρατό και θα μπορεί να λύσει τα προβλήματά του;

Πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το ποιοι θα μπορούσαν να συνδράμουν τον Αντώνη Σαμαρά στην προσπάθεια για αναστήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ότι κι αν γίνει ο πρωθυπουργός έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει στους στρατιωτικούς ότι θα πάρουν αυτό που τους αξίζει. Ας μη χαθεί αυτή η ευκαιρία. Οι στρατιωτικοί που στήριξαν τις ΕΔ στα δύσκολα χρόνια της κρίσης με προσωπικές θυσίες ζητούν τώρα την ελάχιστη ανταπόδοση. Δηλαδή ένα στιβαρό χέρι που θα τους δείξει ότι πάνω από μνημόνια, κρίσεις και περικοπές υπάρχει η αναγκαιότητα του αξιόπιστου και επιχειρησιακά έτοιμου στρατού για την προστασία της χώρας, όποτε καταστεί απαραίτητο. Οι στρατιωτικοί είναι έτοιμοι να τιμήσουν τον όρκο τους.


Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου