ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

"Το σκάνδαλο του ενός τρισεκατομμυρίου": Η διαφθορά εξαθλιώνει τις αναπτυσσόμενες χώρες

Εκατομμύρια ζωές χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της διαφθοράς, με τα παιδιά να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. 

Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια χάνουν οι φτωχές χώρες κάθε χρόνο,
εξαιτίας της διαφθοράς, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ακτιβιστών.


Έκθεση της οργάνωσης One, που έχει έδρα τις ΗΠΑ και σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας, αναφέρει ότι μεγάλο μέρος της προόδου που έχει σημειωθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, τίθεται σε κίνδυνο, λόγω της διαφθοράς και του εγκλήματος. Στις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά περιλαμβάνονται οι εταιρείες – φαντάσματα και το ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με την αναφορά, η διαφθορά ευθύνεται για τα 3.6 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο. Εάν λαμβάνονταν μέτρα για τον τερματισμό της μυστικότητας που επιτρέπει στην διαφθορά να ακμάζει – και αν τα ανακτημένα έσοδα επενδύονταν στην υγεία – θα μπορούσαν να αποφευχθούν πολλοί θάνατοι στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Η One περιγράφει τα ευρήματά της ως “σκάνδαλο του ενός τρισεκατομμυρίου”.
“Η διαφθορά εμποδίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις, μειώνει την οικονομική ανάπτυξη, αυξάνει το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια”, σύμφωνα με την αναφορά. “Αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες, η διαφθορά είναι δολοφόνος. Όταν οι κυβερνήσεις στερούνται τους δικούς τους πόρους για να επενδύσουν στον τομέα της υγείας, στην ασφάλεια των τροφίμων ή στις απαραίτητες υποδομές, χάνονται ζωές και το μεγαλύτερο τίμημα το πληρώνουν τα παιδιά.”
Σύμφωνα με την αναφορά, εάν εξαλειφόταν η διαφθορά στην υποσαχάρια Αφρική:
- Δέκα εκατομμύρια παιδιά ακόμη θα είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση
- Θα υπήρχαν τα χρήματα για να πληρωθούν 500 χιλιάδες ακόμη δάσκαλοι δημοτικών σχολείων
- Θα παρέχονταν αντιρετροϊκά φάρμακα σε περισσότερους από 11 εκατομμύρια ανθρώπους με HIV/AIDS
Η οργάνωση One παροτρύνει τους ηγέτες των G – 20 (των 20 πλουσιότερων χωρών στον κόσμο), που θα συναντηθούν το Νοέμβριο στην Αυστραλία, να λάβουν διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης και της δημοσιοποίησης των πληροφοριών που σχετίζονται με το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών και των τραστ, ώστε να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για ξέπλυμα χρήματος ή για την απόκρυψη της ταυτότητας εγκληματιών.
Επίσης, η οργάνωση υποστηρίζει την εισαγωγή νόμων υποχρεωτικής αναφοράς για τους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης, ώστε “ουσιαστικά να μην κλέβουν τους φυσικούς πόρους από τους ανθρώπους που ζουν από πάνω”. Επιπλέον, συνιστά τη λήψη μέτρων κατά των φοροφυγάδων “ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη συλλογή των ανεξόφλητων φόρων” και μια πιο ανοιχτή διακυβέρνηση, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φέρουν τις αρχές προ των ευθυνών τους όσον αφορά τη διανομή των στοιχειωδών υπηρεσιών.


BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου