ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Αυτό το «θρόνο», ποιός θα τον πάρει; •••Εκλογές τριών νέων Μητροπολιτών από την Ιεραρχία…

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην τακτική κατ´έτος, συνεδρίαση του Οκτώβρη θα ασχοληθεί μεταξύ των άλλων θεμάτων που περιλαμβάνονται στην
ημερήσια διάταξή της και με την εκλογή τριών νέων Μητροπολιτών για τρείς κενές Μητροπόλεις! Συγκεκριμένα η Ιεραρχία θα εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες Γρεβανών, Μεγάρων και Νέας Ιωνίας .
Αναλύοντας την κατάσταση και τα έως τώρα δεδομένα και μολονότι δεν εχει ακουστεί μέχρι στιγμής επισήμως για το πού εχει δοθεί το Αρχιεπισκοπικό «χρίσμα»,το οποίο διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην κάθε εκλογή, οι υποψηφιότητες για τις τρείς αυτές Μητροπόλεις διαμορφώνονται ως εξής;
– Για τη Μητρόπολη Γρεβενών.
Από την ημέρα της κηδείας του Μακαριστού Ελασσώνος Βασιλείου και ενώ η κηδεία ευρίσκετο σε εξέλιξη μία φήμη οτι ο αείμνηστος Σέργιος εξέπνευσε ,οδήγησε τον παριστάμενο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο να θέσει πρώτος υποθήκη για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γρεβενών για τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκα, κληρικό σοβαρό και αψεγάδιαστο και σε κατάλληλη ηλικία προς Αρχιερωσύνη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το άκουσε μεν, και κατά την προσφιλή του μέθοδο δεν δεσμεύτηκε αμέσως !
Εξάλλου ο Σέργιος δεν είχε «φύγει» εκείνη τη μέρα, όπως είχε διαδοθεί κατ´αρχήν!
Λίγο αργότερα άρχισαν να προστίθενται νέες υποψηφιότητες για τα Γρεβενά. Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος με υπερβάλλοντα ζήλο και υπερδρασκελίζοντας τη βούληση και την επιθυμία του μέχρι πρότινος Γέροντά του και μεγάλου ευεργέτη του κατά την επιτυχή, όντως,σταδιοδρομία του ως κληρικός, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, προέβαλε την υποψηφιότητα ενός δικού του κληρικού, του Αρχιμ. Χριστοφόρου Κολοκυθά, ο οποίος ειναι ομήλικός του αν όχι και μεγαλύτερος.Ως κύριο επιχείρημα της προβολής αυτής της υποψηφιότητας ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος στο σημείωμα που απηύθυνε προς τους Αρχιερείς έθετε την καλή συμπεριφορά και διαγωγή που επέδειξε ο εν λόγω κληρικός, κατά την δική του εκλογή σε Μητροπολίτη Φθιώτιδος(!!!!!!). Τα σχόλια και τα συμπεράσματα δικά σας.
Αν προσθέσουμε στις δύο αυτές υποψηφιότητες και αυτή του Πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Καστοριάς Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά, ενός εναρέτου και καταξιωμένου κληρικού,τότε ο χάρτης υποψηφιοτήτων για την Μητρόπολη Γρεβενών διαμορφώνεται ως εξής:
–Αρχιμ. Δαβίδ Τζιουμάκας, (ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για πολλούς λόγους και κυρίως για την επόμενη ημέρα)
–Αρχιμ. Χριστοφόρος Κολοκυθάς και
–Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μολονότι στην αρχή πήγε να κλείσει το «μάτι» στην υποψηφιότητα του Αρχιμ. Χριστοφόρου Κολοκυθά λόγω πιέσεων που δέχθηκε στη συνέχεια επέδειξε. και επιδεικνύει ουδετερότητα, επευλογώντας όλες τις υποψηφιότητες.
Επομένως η Ιεραρχία καλείται να εκλέξει τον άριστο και ανεπίληπτο όλων, ανεπηρέαστη από εξωγενείς παράγοντες και μεθοδεύσεις που οδηγούν την Εκκλησία πολλά χρόνια πίσω.
Εκείνο ωστόσο που προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην περίπτωση της εκλογής αυτής, είναι το γεγονός οτι ο Γέρων Γρεβενών Σέργιος, ενώ είχε εκφρασθεί πριν βαρύνει με το ατύχημα που είχε ολίγον προ της έκτακτης Ιεραρχίας του Φεβρουαρίου του 2014, υπέρ της υποψηφιότητας ενός δικού του πνευματικού αναστήματός, ενός νέου κληρικού τον οποίο προ του ατυχήματός του, και όσο ήταν Συνοδικός Μητροπολίτης τον προέβαλλε για νέο Μητροπολίτη Φωκίδος, δεν μπήκε κανείς στον κόπο να πεί αν θα εκτελέσουν ή όχι την επιθυμία του, σε αντιδιαστολή με την εκλογή του νέου Ελασσώνος, που έγινε κατά το ρήμα του προκατόχου του, ως τελευταία επιθυμία.
Τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά ήταν πάντα μία προσφιλής μέθοδος μέτρησης στο χώρο της Εκκλησίας.
— Για την Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος τα πράγματα είναι ρευστά.
Κατ´αρχήν έχει ενθαρρυνθεί η διά μεταθέσεως πλήρωση της συγκεκριμένης Μητρόπολης ,με μετάθεση του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιεροθέου ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Μέγαρα! Το θέμα της μετάθεσης του Ιεροθέου, ενώ φαίνεται να έχει τη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του στενού πυρήνα υποστηρικτών του- Ιεραρχών,καθώς και των δυο φερομένων,μέχρι στιγμής, δελφίνων Σύρου Δωροθέου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, παρουσιάζει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες :
1. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ,το οποίο είναι a priori αρνητικό στις μεταθέσεις Ιεραρχών των Νέων Χωρών , εν προκειμένω επευλογεί και εγκρίνει αυτή τη μετάθεση ;; Μητροπολίτης του ΟΙκουμενικού Πατριαρχείου ευρισκόμενος στο Αγιο Ορος εξέφρασε την Πατριαρχική δυσφορία για την μή ενημέρωση του Φαναρίου για τη μετάθεση και επεσήμανε την απουσία του φερομένου υποψηφίου προς μετάθεση από την επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη στη Θράκη.
–Ηταν μία ευκαιρία, ειπε ο εν λόγω Ιεράρχης του Θρόνου, για να δείξει ο Αγιος Αδελφός που θέλει να μετατεθεί οτι σέβεται την Αγία Κορυφή στην οποία υπάγεται μέχρι τώρα πνευματικά και να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του Παναγιωτάτου.
Είπε και μερικά ακόμη για την επόμενη ημέρα που θα έχει επιτευχθεί η μετάθεση, τα οποία εμείς προσπερνούμε προς το παρόν , για να μη δηλητηριάσουμε το καλό κλίμα που υπάρχει για το μεταθετό.Μέχρι και η λέξη καθσίρεση ακούσθηκε δεδομένου οτι το Πατριαρχείο δε θα ανεχθεί άλλη κοροϊδία και προσβολή.
2. Ειναι αμφίβολο ωστόσο, αν η πρόταση της πλήρωσης με μετάθεση συγκεντρώσει τα 2/3 των Ιεραρχών στην πρώτη φάση και αν το προτεινόμενο πρόσωπο Ιεράρχη συγκεντρώσει εξίσου τα 2/3 των Ιεραρχών, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο.
Δεν ειναι βέβαιο οτι θα περάσει εύκολα η μετάθεση, δεδομένου οτι το ιστορικό των δια μεταθέσεων πληρώσεων κάποιων Μητροπόλεων στο παρελθόν, είναι βεβαρημένο και όχι ιδιαιτέρως καθαρό.
Στην περίπτωση αποτυχίας της μετάθεσης του Ζιχνών Ιεροθέου στα Μέγαρα, η εκλογή θα γίνει κατά τον συνήθη τρόπο της απ´ ευθείας εκλογής,εκ του καταλόγου των προς Αρχιερατεία εκλογίμων!
Μέχρι στιγμής για την περίπτωση αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Οι πληροφορίες λένε οτι το κάνει για να ευνοήσει την μετάθεση του Μητροπολίτη Ζιχνών. Ωστόσο τα άλλα ονόματα που ακούγονται για τα Μέγαρα είναι του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντή Αποστολικής Διακονίας και εκ των πρώτων συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου απ´όταν ήταν Θηβών.Επίσης ακούγεται το όνομα του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου και Ιεροκήρυκος του Μητροπολιτικού ναού των Αθηνών. Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής προς τα που θα γύρει η πλάστιγγα και ποιά θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων.
———————
Εκ παραδρομής παραλείψαμε στην πρώτη μας ανάρτηση δύο ακόμη φιλόδοξες υποψηφιότητες για την Μητρόπολη Μεγάρων στην περίπτωση που δεν περάσει το μεταθετό. Πρόκειται για την υποψηφίότητα του Πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Λαρίσης π. Αχιλλίου Τσούτσουρα ο οποίος κατάγεται από την Κούλουρη Σαλαμίνος και την υποψηφιότητά του προωθεί ο Γέροντάς του Μητροπολίτης Σαλαμίνος Ιγνάτιος, επίσης από την Σαλαμίνα.
Επίσης ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Μεγάρων, Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος, προωθεί την υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλου του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παναγοπούλου. Οι τρεις τελευταίες υποψηφιότητες (του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου και των Αρχιμ. Αχιλλίου και Χρυσοστόμου) θα εκτεθούν αν δεν επιτευχθεί το μεταθετό του Ζιχνών.
– Για την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδελφείας μία είναι η ισχυρή υποψηφιότητα: του Αρχιγραμματέα της Συνόδου, Επισκόπου Διαυλείας Γαβριήλ,δεξιού βραχίονος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.Ο Θεοφ. Διαυλείας θα εκλεγεί με ισχυρή πλειοψηφία αν οχι και παμψηφεί ,δεδομένου οτι χαίρει της εκτίμησης όλων των Ιεραρχών για τον ενωτικό ρόλο που διαδραματίζει εντός της Ιεραρχίας ,καθώς και για την προσφορά του από το νευραλγικό πόστο του Αρχιγραμματέως της Συνόδου που του έχει ανατεθεί από την Εκκλησία.
—Τον Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ,θα διαδεχθεί στα καθήκοντα του Αρχιγραμματέως, ο Α Γραμματεύς της Συνόδου Αρχιμ. Κλήμης Κοτσομύτης,Ιερατ. Προϊστάμενος του Προφήτη Ηλία Παγκρατίου.
Μάλιστα οπως όλα δείχνουν ο Αρχιεπίσκοπος θα εισηγηθεί στην Ιεραρχία την εκλογή του Αρχιμ. Κλήμη Κοτσομύτη σε Επίσκοπο, οπως είθισται και όπως προβλέπεται από τον κανονισμό που διέπει τη λειτουργία της Συνόδου,για τον εκάστοτε Αρχιγραμματέα.
Ο τίτλος που ενδεχομένως θα του δοθεί είναι μεταξύ των Ταλαντίου, Μεθώνης κ.ά.
—Σε περίπτωση που εκλεγεί ο Επίσκοπος Φαναρίου σε Μητροπολίτη Μεγάρων τότε θα τον διαδεχθεί στα καθήκοντα του Γεν. Διευθυντή της «Αποστολικής Διακονίας» ο μέχρι τώρα Διευθυντής Υπηρεσιών της » Α. Δ.»,Αρχιμ. Αλέξιος Ψωίνος, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Γλυφάδας, για την υποψηφιότητα του οποίου ενδιαφέρονται πολλοί Αρχιερείς, με πρώτο τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο.
Κυριακή κοντή γιορτή, όπως λένε και μολονότι ισχύει το οτι «η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη», εμείς τα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε,δεν θα διαφέρουν από την ενημέρωση που σας κάναμε!



exapsalmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου