ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο - Βίντεο από τις ανασκαφές

Νέες ανακοινώσεις για τον τάφο της Αμφίπολης έκανε το υπουργείο Πολιτισμού ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά βιντεοσκόπηση μέσα από το τάφο και συγκεκριμένα,
πλάνα από τις εργασίες που κάνουν οι αρχαιολόγοι. Περιγράφεται ο τρόπος που απομακρύνουν το χώμα και πώς αποκαλύφθηκε το εκπληκτικό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης.

Από την ανακοίνωση εξάγεται επίσης το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, απογοητεύοντας ίσως όλους όσοι πίστεψαν ότι μπορεί να βρεθεί ο νεκροθάλαμος ή να υπάρχει και υπόγειος τάφος. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο, ωστόσο, υπάρχει πολύ χώμα ακόμη που πρέπει να απομακρυνθεί τις επόμενες ημέρες.
Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες από τμήματα των φτερών των Σφιγγών που βρέθηκαν καθώς και από σχέδιο του αρχιτέκτονα για την αποκατάστασή τους. Βρέθηκε ακόμη και τμήμα από το λαιμό της Σφίγγας.

Αμφίπολη: Δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο - Βίντεο από τις ανασκαφές photo - 1
Τονίζεται επίσης ότι ο τοίχος σφράγισης και το χώμα τοποθετήθηκε πολύ μετά την κατασκευή του τάφου ενισχύοντας την άποψη ότι κάποτε ήταν ανοικτός και προσβάσιμος και πιθανότατα έγιναν εργασίες προκειμένου να αποτραπούν οι τυμβωρύχοι. Το μυστήριο μεγαλώνει γύρω από το μνημείο καθώς πλέον κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά που -και αν- βρίσκεται το σημείο ταφής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό - o χρόνος του οποίου είναι 2 λεπτά και 10' δυετερόλεπτα- από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες studio. Παρουσιάζεται το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής”.
Το link του video (διαρκεια 2.10 https://www.wetransfer.com)

Αμφίπολη: Δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο - Βίντεο από τις ανασκαφές photo - 2
Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα. Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Αμφίπολη: Δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο - Βίντεο από τις ανασκαφές photo - 3

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι τούδε στοιχεία, που συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη. Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Αμφίπολη: Δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο - Βίντεο από τις ανασκαφές photo - 4
Τεχνικές παρατηρήσεις

1. Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).

2. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

Αμφίπολη: Δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο - Βίντεο από τις ανασκαφές photo - 5

Σημείωση 1. Αναλυτικά, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών στην επόμενη ενημέρωση, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.
Σημείωση 2.
Μετά την ενημέρωση από την κ. Α. Παναγιωταρέα για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών, η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Μενδώνη θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Θα αποσταλεί και το υλικό των απαντήσεων.
Μενδώνη: Ισως πάρει χρόνια να μάθουμε τον ένοικο της Αμφίπολης - Ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων

Αμφίπολη: Δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο - Βίντεο από τις ανασκαφές photo - 6
Την πιθανότητα να υπάρχει οριζόντιος τοίχος σφράγισης στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης δεν απέκλεισε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ για ακόμη μια φορά απέφυγε να εικάσει ποιος μπορεί να είναι θαμένος στο ταφικό μνημείο. Στην ερώτηση αν ο τάφος είναι συλλημένος, η γ.γ. του ΥΠΠΟ απαντά: «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πεί-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων.
Ερωτηθείσα «πώς είναι δυνατόν, μετά από τόση πολυτέλεια, να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;», η κ. Μενδώνη απαντά: «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα».
Όσον αφορά στο αγωνιώδες ερώτημα, ποιος είναι θαμένος στην Αμφίπολη, η κα Μενδώνη κρατά και πάλι κλειστά τα χαρτιά της: «Το ποιος είναι θαμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Ομως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες».
Ερωτηθείσα αν κλιμάκιο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ επισκέφτηκε το μνημείο, η απάντηση που δίνεται είναι: «Ναι, σε συνεννόηση με τον γγ του Υπουργείου Υποδομών κ. Στράτο Σιμόπουλο, μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, ειδικευμένοι σε θέματα σηράγγων, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα αρχαιολογικά έργα, επισκέφτηκαν το μνημείο προκειμένου να μας ενισχύσουν στην εγκατάσταση μηχανημάτων καταγραφής της στατικής συμπεριφοράς του. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ προσφέρθηκε να μας διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για όσο δάστημα χρειαστεί».
Όταν, τέλος, της ζητείται να σχολιάσει την ανάρτηση της αμερικανίδας αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ σχετικά με την ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο, η κα Μενδώνη αναφέρει: «Το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα,δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. Πρόκειται για μεμονωμενα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου».



imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου