ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Μέχρι τα Χριστούγεννα κρίνονται τα πάντα

Για συνετή έξοδο από το Μνημόνιο μίλησε από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς και έπεσαν να τον φάνε. Ακου συνετή, λένε οι ψευτοαριστεροί που θα σκίσουν τα μνημόνια την πρώτη νύχτα της διακυβέρνησής τους.



Οχι συνετή, ανεξέλεγκτη. Βγαίνουμε από το μνημόνιο, στέλνουμε τους δανειστές στο διάολο και τρώμε από τα έτοιμα που μαζέψαμε έπειτα από 5 χρόνια θυσιών. Γιατί όχι; Γιατί να μην ακολουθήσουμε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που όλα τα αλέθει κι όλα τα καταπίνει;

Ποιος Σαμαράς να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες; Ποιος να βάλει κάτω τα στοιχεία; Να πάει ο... Λαπαβίτσας με τον Βαρουφάκη να τα βρουν με τους δανειστές. «Απελάστε τον Σαμαρά» από τη Σύνοδο Κορυφής», λένε λίγο πολύ οι Συριζαίοι.

Κι όμως, μέχρι τα Χριστούγεννα κρίνονται τα πάντα στην Ελλάδα. Εκεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει τα πάντα για την μετά μνημόνιο εποχή και για το χρέος. Και αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τους ηγέτες της ΕΕ και τους παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη για έξοδο από την τρόικα.

Θα είναι μια συνετή έξοδος διότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Μια πιστωτική γραμμή προληπτικής στήριξης όταν η Ελλάδα δε θα μπορεί να βγει στις αγορές. Οταν τα επιτόκια θα είναι χαμηλά τότε η χώρα θα δανείζεται, όπως κάνουν όλες οι σοβαρές οικονομίες. Μακάρι να μην είχε ανάγκη τον δανεισμό, σίγουρα θα ήταν καλύτερα. Και ήδη οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί δείχνουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Και φυσικά τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι ρυθμοί ανάπτυξης που από το 2015 θα απογειωθούν. Ολα αυτά κάνουν την κυβέρνηση αισιόδοξη για το μέλλον το οποίο όμως πρέπει να στηριχθεί σε γερές βάσεις αλλιώς η χώρα θα καταρρεύσει και θα γυρίσουμε στην αρχή. Θέλει κανείς να πάνε χαμένες οι θυσίες;

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

Προληπτική γραμμή στήριξης η οποία θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από τα κεφάλαια περίπου 12 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα κεφάλαια αυτά πιθανότατα δεν θα χρειαστούν για την κάλυψη των τραπεζών καθώς τα stress tests είναι καλά και η ανάγκη για νέα χρηματοδότηση θα είναι από μηδαμινή έως ελάχιστη. Ετσι τα 12 περίπου δισ. μπορούν να αφαιρεθούν από το χρέος και να κατευθυνθούν στη γραμμή στήριξης.
Η γραμμή θα είναι ετήσια και θα ενεργοποιείται εφόσον η Ελλάδα έχει ανάγκη από κεφάλαια που δεν μπορεί να βρει σε «κλειστές» αγορές.
Η τρόικα υπό την παρούσα μορφή δεν θα υπάρχει. Οι έλεγχοι κάθε τρεις και λίγο σταματάνε. Το ΔΝΤ θα μπορεί να έχει εποπτικό ρόλο, ένα είδος τεχνικού συμβούλου για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια task force για την ελληνική οικονομία η οποία θα ελέγχει κάθε εξάμηνο τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Κρίσιμο ζήτημα είναι οι όροι που θα συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή και αυτό διαπραγματεύεται τώρα η κυβέρνηση. Αν συνοδεύεται από σκληρούς όρους τότε είναι σίγουρο ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει. Αν συνοδεύεται από προτροπές για μεταρρυθμίσεις και πράγματι για μια συνετή έξοδο από το μνημόνιο τότε είναι καλοδεχούμενο.

Η πορεία της συμφωνίας για την πιστωτική γραμμή κρίνει και την τύχη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει «κούρεμα» που δεν θα συνοδεύεται από άλλες επώδυνες αλλαγές. Ηδη το κλίμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλάζει και στην Ευρώπη. Ακόμη και ο Γερμανός γκουρού Ζιν, που μιλούσε για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από την ΕΕ τώρα μιλά για γενναίο κούρεμα.

Οπως και να έχει, οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα κριθούν όλα. Και είτε θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα με την κυβέρνηση να έχει το χαρτί της εξόδου από το μνημόνιο είτε... έρχεται ο Βαρουφάκης.

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου