ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ο μαγικός αριθμός

Αν και νωρίς ακόμη, νομίζω πως μια καλή αριθμητική ανάλυση των δεδομένων της σημερινής Βουλής και κάποιες πρώτες συνεπαγωγές μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες, κυρίως σε μια ιστοσελίδα πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.


Όσα εκθέσουμε παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απέχουν από θεωρίες συνωμοσίας, ανάγκες ακραίων πολιτικών συγκυριών και ευτελισμούς της βουλευτικής ψήφου.

Αντίθετα με τον αριθμό που εσχάτως ακούγεται παντού – δηλαδή το 180, εμείς θα θεωρήσουμε ως μαγικό έναν άλλο, συμπληρωματικό του 180 αριθμό – τον 120. Θεωρούμε πως αντί να ερίζουμε, να εικάζουμε και να στοιχηματίζουμε περί του ποιος θα ψηφίσει υπέρ, είναι ευκολότερο, ασφαλέστερο και πολιτικά πιο πειστικό να εξερευνήσουμε ποιος θα ψηφίσει κατά του οποιουδήποτε υποψηφίου Προέδρου προταθεί από την συγκυβέρνηση ή και από αλλού ίσως.

Ας αρχίσουμε την αριθμητική λοιπόν. Αρχικά, θα αθροίσουμε τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε στην τηλεόραση σε ένα πάνελ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος χαριτολόγησε πως ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει η κυβέρνηση, ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον ψηφίσει!

Θα μου επιτρέψετε εδώ να αθροίσω και τους 12 βουλευτές του ΚΚΕ. Με την αίρεση να προταθεί η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα, δεν νομίζω να ψηφίσουν θετικά υπέρ οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου για έναν σωρό από λόγους που είναι πολύ προφανείς για να τους αναλύσουμε εδώ. Σύνολο; 83 βουλευτές.

Θα αθροίσω και τους 16 της Χ. Α. Αν τηρήσουμε τους όρους που θέσαμε στην αρχή της μικρής μας αυτής ανάλυσης, η υπερψήφιση οποιουδήποτε «συστημικού» υποψηφίου θα αποτελούσε την ληξιαρχική πράξη του πολιτικού θανάτου αυτού του εξτρεμιστικού πολιτικού μορφώματος. Άρα: 99 βουλευτές μέχρι τώρα.

Προσθέτω Αλεξόπουλο και Μπούκουρα, τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές της Χ. Α. επειδή θεωρώ πως ουδείς Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ήθελε να εκλεγεί με τις ψήφους τους στο ανώτατο αξίωμα της χώρας μας. Φτάσαμε στους 101 βουλευτές.

Από τους «ανεξάρτητους» βουλευτές θα προτείνω μερικά ονόματα που είτε έχουν δηλώσει απερίφραστα πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν Πρόεδρο, είτε φλερτάρουν απροκάλυπτα με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ όπου και ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα: Τζάκρη, Τατσόπουλος, Μακρή, Πολύδωρας. Σύνολο με αυτούς 105 βουλευτές.

Τελειώσαμε με τα «σιγουράκια»; Κατά τη γνώμη μου ναι. Τι μένει; Το παιχνίδι με τις πιθανότητες. Όσα θα αναφερθούν παρακάτω, ισχύουν αυστηρά και μόνο για το σημερινό πολιτικό τοπίο, είναι δηλαδή εκτιμήσεις της παρούσας στιγμής. Στον (τεράστιο) πολιτικό χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου, πολλά μπορούν να αλλάξουν είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Θεωρούμε ως πολύ πιθανόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ να έρθουν σε μια αμοιβαίως επωφελή «γάμου κοινωνία», λαμβάνοντας υπόψη την δημοσκοπική εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ, και την κοινή καταγωγή τους από την αλήστου μνήμης «ανανεωτική αριστερά». Πόσοι από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ακολουθούσαν τον κυρ-Φώτη σε αυτή την επιστροφή; Μπορούμε να «δούμε» άνετα τέσσερις (Κυρίτσης, Ξηροτύρη, Γιαννακάκη, Ρεπούση). Με βάση την περιοχή που εκλέγεται θα βλέπαμε και τον πρώην ΔΗΜΑΡΙΤΗ Βουδούρη από τους «ανεξάρτητους» βουλευτές. Σύνολο: 6 βουλευτές. Το τι θα ψηφίσουν οι υπόλοιποι 11 εκλεγέντες με την ΔΗΜΑΡ βουλευτές, είναι ένα μυστήριο, με πιθανότερο η πλειοψηφία να αποφασίσουν να «διασωθούν» κι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το «βαρίδιο» φυσικά του «αμαρτωλού» κυβερνητικού τους ιντερμέδιου.

Και ερχόμαστε στο μεγάλο ερωτηματικό της προεδρικής εκλογής. Τι θα πράξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Αρχικά, υπάρχουν αυτοί που εγκατέλειψαν ήδη το κόμμα. Οι περισσότεροι έχουν αρκετές πιθανότητες να σταθούν στην μεριά των θετικών ψήφων και πάντως πιο πιθανόν οι: Γιοβανόπουλος, Γιαταγάνα, Νταβρής, Κουράκος, Ιατρίδη. Υπάρχουν όμως και οι «σκληροπυρηνικοί» αντιμνημονιακοί που παραμένουν εντός του κόμματος στο πλευρό του Καμμένου και πιθανότατα θα δώσουν αρνητική ψήφο στην προεδρική εκλογή: Κουίκ, Κουντουρά, Νικολόπουλος, Δημαράς, Χαϊκάλης, Μελάς.

Τελειώνοντας την αριθμητική, βλέπουμε ότι «σιγουράκια» και πολύ πιθανοί αθροίζονται συνολικά στους 118 βουλευτές. Με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή, είναι πιο πιθανό να βρεθούν οι 121 αρνητικές ψήφοι παρά οι 180 θετικές. Βέβαια, όπως είπαμε και όπως δείξαμε με στυγνά νούμερα, τίποτε δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να θεωρείται «εξασφαλισμένο». Το πολιτικό «πόκερ» της προεδρικής εκλογής έχει πολλές παρτίδες ακόμη εμπρός του και πολλές είναι οι παράμετροι που μπορούν να κρίνουν την έκβασή του. Με πιο σημαντική από αυτές, το παιχνίδι της «μάνας» τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η κυβέρνηση έχει ακόμη εν πολλοίς, ελπίδες να κερδίσει την παράταση της θητείας της, πράγμα που μπορεί να ανατρέψει άρδην τα δεδομένα. Αν θα το καταφέρει όμως, δεν εξαρτάται μονάχα από την ίδια …




Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου