ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Έγινε το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο

Το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο έγινε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ελληνικής αντιπροσωπείας με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ασφαλώς πρόκειται για μια πολύ σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση η οποία ενδεχομένως να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους, όταν και θα έχουν μπει οι βάσεις για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο έφυγε από τη συνάντηση με χαμόγελο καθώς η Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το «διαζύγιο», αντιθέτως είπε ότι θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια.

Παράλληλα απένειμε τα εύσημα για την σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Ανώτερη κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας εκ νέου τη συζήτηση στο πλαίσιο του «βασικού στόχου» για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, τόνισε ότι «υπάρχει ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση που υπήρξε από μέρους της κ. Λαγκάρντ».

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η συζήτηση ξεκίνησε για την επόμενη μέρα» και ότι «τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν άγχος το πρωί και ήταν σκυθρωποί και τώρα αισθάνονται καλύτερα, υπάρχουν χαμόγελα, λόγω της θετικής ανταπόκρισης από μέρους της κ. Λαγκάρντ».

Στο σύνολό της η συνάντηση διήρκησε μισή ώρα, αλλά προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση Χαρδούβελη-Λαγκάρντ για δέκα λεπτά.

Από μέρους του Ταμείου, εκδόθηκε ανακοίνωση για τη συνάντηση Λαγκάρντ-Χαρδούβελη, στην οποία αναφέρεται:

«Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες τους για να συζητήσουν την πρόοδο του προγράμματος και τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα. Η κ. Λαγκάρντ συνεχάρη τις (ελληνικές) Αρχές για τη σημαντική πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και συνέστησε (στην Ελλάδα) να εφαρμόσει αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ευθυγραμμισμένες με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια συνέχισης επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Ο κ. Χαρδούβελης μετά το πέρας της συνάντησης τόνισε ότι είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κα Λαγκάρντ. Όπως είπε, η επικεφαλής του ΔΝΤ του έδωσε τα συγχαρητήριά της για την μεγάλη πρόοδο που κατέβαλε η Ελλάδα ενώ συνέστησε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε αυτές να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τον διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο θα είναι «αρωγός στην ελληνική προσπάθεια» και σε αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά να κάνει, εννοώντας προφανώς την πρόωρη απεμπλοκή από το μνημόνιο.

Πρόσθεσε ότι με την επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησαν τόσο για την παρούσα αλλά και την μελλοντική σχέση της Ελλάδας με το Ταμείο.

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε», είπε ο υπουργός.

Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί ότι η σημερινή συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μακράς διαπραγμάτευσης και μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας.

Σύμφωνα με τo ΑΠΕ, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» και «το ΔΝΤ είναι θετικό γιατί συνέβαλε σ' αυτή την προσπάθεια».


Όπως υπογραμμίστηκε, «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ' αυτή τη διαπραγμάτευση». Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΔΝΤ, διατυπώθηκε η άποψη ότι «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν».

Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε δε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι δύσκολο εγχείρημα», προσθέτοντας ότι «η "βεντάλια" άνοιξε».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας.

Από πλευράς του ΔΝΤ το «παρών» έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου