ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τραβάνε επικίνδυνα το σχοινί οι Τούρκοι

Τραβάνε επικίνδυνα το σχοινί στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου οι Τούρκοι οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν το… θερμό επεισόδιο.

Δε φτάνουν οι χαμηλές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Φαρμακονήσι, ακόμη και ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου, τώρα έστειλαν στην κυπριακή ΑΟΖ και υποβρύχιο για να συνοδεύει το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός.


Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης για μικρό αεροσκάφος που είχε καταπέσει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τα πλοία που συμμετέχουν στη UNIFIL εντόπισαν υποβρύχιο να κινείται κοντά στο ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Όπως έγινε γνωστό πάντως, η Τουρκία έχει γνωστοποιήσει την παρουσία δύο υποβρυχίων της στην περιοχή. Το γεγονός αυτό αυξάνει την ένταση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκύψει «ατύχημα» που κανείς δεν θα ήθελε, εκτός ίσως από την Άγκυρα.

Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος το μεσημέρι της Τετάρτης μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή φρεγάτα και υποβρύχιο.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική και τόνισε: «Και βεβαίως υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός σε βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το δίκαιο της θάλασσας». Για μας, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας- επισήμανε- είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή πολεμικά πλοία, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα- μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μια πραγματικότητα την οποίαν όλοι πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως (με την παρουσία) φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο».

Οι προκλήσεις των Τούρκων γίνονται τόσο λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος «τολμούν» να κάνουν τριμερείς με την Αίγυπτο και να συναντώνται για την από κοινού εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Ο Βενιζέλος είναι ήδη στη Λευκωσία και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Γ. Κασουλίδη. Χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποδείξει το ενδιαφέρον της για το Κυπριακό στρεφόμενη προς την Άγκυρα ώστε να σταματήσει την κλιμάκωση των προκλήσεων.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ξεκαθάρισε ότι δεν διαπραγματεύεται υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών κι ενώ το τουρκικό υποβρύχιο σουλατσάρει στα νερά της Κύπρου.Ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για την επίτευξη του στόχου της λύσης του Κυπριακού ειδικά στην παρούσα συγκυρία που η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από εμάς τη λύση του Κυπριακού, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, αλλά δεν είναι εφικτό να διαπραγματεύεσαι υπό καθεστώς απειλών και εκφοβισμού», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε ότι η Λευκωσία αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, διπλωματικά, πολιτικά, νομικά, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι τα μέσα που διαθέτει η Κύπρος είναι ελάχιστα, «εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου Ι. Κασουλίδη και Σάμεχ Σουκρί, για την προετοιμασία της Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στις 7 Νοεμβρίου στο Κάιρο με τη συμμέτοχη του Α. Σαμαρά, του Ν. Αναστασιάδη και του προέδρου Σίσι.

«Η τριμερής συνεργασία δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία, είναι μια συνεργασία που έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή. Αλλά όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε εμείς με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο, έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου