ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Καλύτερα να αγοράσει κανένα χαλί ο Νταβούτογλου...

Αν είναι κάτι που θα μείνει από την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα είναι ότι στο ξενοδοχείο Χίλτον που έχει καταλύσει διοργανώνει έκθεση… χαλιών η Δέσποινα Μοιραράκη.
Ίσως μια επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα χαλιά να του κάνει καλό, να μας κάνει κι εμάς κάποιον τζίρο. Γιατί αν περιμέναμε την «αλεπού» της τουρκικής διπλωματίας να πει κάτι για τις προκλήσεις της χώρας του, να δικαιολογηθεί για τις τουρκικές «μπαμπεσιές» σε Αιγαίο και Κύπρο, τότε θα περιμένουμε χρόνια.


Αντιθέτως ήρθε και μας… την είπε κιόλας ζητώντας συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στα κυπριακά οικόπεδα που η Άγκυρα θεωρεί και δικά της. Ο Νταβούτογλου εξαπέλυσε «επίθεση φιλίας» προς τον Σαμαρά ζητώντας διάλογο για να λυθούν οι διαφορές. Τώρα πως εννοεί αυτός τον διάλογο όταν η μοναδική ημέρα που δεν έγιναν τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ήταν χθες που ήρθε στην Αθήνα.

Μίλησε για «καλή γειτονία» θέτοντας ωστόσο επί της ουσίας την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο.

«Για το Κυπριακό σας απευθύνω έκκληση: ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό πλούτο. Χρειαζόμαστε οραματιστές, η ειρήνη ποτέ δεν έβλαψε ποτέ. Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων» τόνισε ο Νταβούτογλου.

Είναι απίστευτος ο τύπος. Χρόνια τώρα επιδιώκουν θερμό επεισόδιο, εισβάλλουν στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα με το Barbaros, στήνουν σκηνικό Ιμίων και ταυτόχρονα ζητούν ειρήνη αλλά με… συνεκμετάλλευση. Ήταν τόσο προκλητικός που ξέχασε τις βόλτες των πλοίων του στην Ανατολική Μεσόγειο και διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, τουναντίον στόχος είναι πάντα η σταθερότητα. «Εμείς συζητούμε τα πάντα, φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε.. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους».

Μάλιστα ευχήθηκε «τα καλύτερα» στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου».

Την… υγεία της Κύπρου που ο τουρκικός Αττίλας κλόνισε θέλει να ρυθμίσει ο τουρκικός γιατρός Νταβούτογλου. Δε σφάξανε αγά μου…

Υποστήριξε ότι πλέον τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα και πως «η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα». Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους». Σημείωσε δε πως «η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών».

Κατά τον Τούρκο Πρωθυπουργό «η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών» και επεσήμανε: «Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός. Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας».

Μια ακόμη προκλητική συμπεριφορά. Την ώρα που στη Θράκη στήνουν μεθοδικά παιχνίδια αυτονόμησης προσπαθεί να εξομοιώσει την κατάστασή τους με τους Πολίτες που έχουν διωχθεί επί πολλές δεκαετίες.

Ο Αντ. Σαμαράς δε θέλησε να πάει την κουβέντα στα πολιτικά και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των λαών αν και τόνισε ότι: «Η σχέση εμπιστοσύνης και η καλή γειτονία είναι αναγκαία για να ανέβουν οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την ευόδωση του στόχου αυτού οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται σταθερά». Μέσω της οικονομικής συνεργασίας μπορεί να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης είπε ο κ. Σαμαράς.

Πιο… ελεύθερος να τα χώσει ήταν ο Κ. Παπούλιας που ζήτησε από τον Νταβούτογλου να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Σε γενικές γραμμές ήταν μια επίσκεψη άνευ ουσίας. Με ευχολόγια για οικονομική συνεργασία αλλά χωρίς ουσιαστική λύση στα προβλήματα που υπάρχουν. Άλλωστε τι παραπάνω να πεις και πώς να σταματήσεις την τουρκική μπαμπεσιά. Ακόμη και καλά λόγια να πει ο Νταβούτογλου τα έργα άλλα δείχνουν. Όταν θα σταματήσουν να θεωρούν το Αιγαίο τσιφλίκι τους, όταν θα σταματήσουν να προκαλούν στην Κύπρο κι όταν θα πάψουν να βάλουν στο μάτι τη Θράκη, ίσως να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία. Αλλά συνδιοίκηση και συνεκμετάλλευση των δικών μας κοιτασμάτων δεν μπορούμε να δεχθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου