ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

FT: Τι μας είπαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο City και τρομάξαμε


Η πρόσφατη επίσκεψη των Σταθάκη-Μηλιού στο Λονδίνο, εξακολουθεί να προκαλεί μετασεισμικές δονήσεις. Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με το μέιλ από τη μεριά του Γιόργκ Σπόνερ,
το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται τώρα το δημοσίευμα των Financial Times να ταράξει τα νερά.


Το άρθρο μεταφέρει πληροφορίες από τα ενδότερα των επενδυτών και σημειώνει τις εντυπώσεις τους από τις συζητήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Το γενικό συμπέρασμα περιλαμβάνεται στον τίτλο που είναι δηλωτικός: Ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει τους επενδυτές ομολόγων!

Όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι των Financial Times, Madison Marriage και Kerin Hope, «οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να δώσουν την δυνατότητα στο ακροαριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την εξουσία τον Μάρτιο.

Ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν τον Λονδίνο πριν από δυο εβδομάδες προκειμένου να παρουσιάσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα σε μεγάλα funds και τράπεζες, όμως οι συναντήσεις δημιούργησαν ανησυχία στους επενδυτές». Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο θέμα που προέκυψε με το μέιλ του Σπόνερ, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη θέση της Capital ότι ο Σπόνερ δεν εκπροσωπεί τις θέσεις της. Ωστόσο, οι Financial Times δίνουν το λόγο και σε άλλους τραπεζίτες-επενδυτές που βρέθηκαν στο City και έχουν γνώση του τι ειπώθηκε από τους κ. Σταθάκη-Μηλιό.

Από τότε που πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, Έλληνες τραπεζίτες και χρηματιστές έχουν ταξιδέψει στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πελάτες τους. Το road trip του ΣΥΡΙΖΑ «έχει κάνει κάποιους επενδυτές αρκετά νευρικούς», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες. Πωλητής της Bank of America Merrill Lynch, η οποία φιλοξένησε client event με τον Γιώργο Σταθάκη, τον εκπρόσωπο οικονομικών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στους πελάτες του μετά τη συνάντηση, τιτλοφορώντας το «Ελληνική Τραγωδία».

Το σημείωμα έκανε περιληπτική αναφορά στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο περιλαμβάνει τον τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων, την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με την τρόικα και την αύξηση του κατώτατου μισθού και των κρατικών συντάξεων στα προ-κρίσης επίπεδα. «Οι σημειώσεις είναι αρκετά ξεκάθαρες και ανησυχητικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη για τη συνέχεια. Να περιμένετε πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα τους ερχόμενους μήνες», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Δεν ήταν αξιόπιστες οι λύσεις

Η αναλύτρια της Berenberg, Ελένη Παπούλα, προσέθεσε ότι «οι οικονομικές πολιτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φάνηκαν αξιόπιστες στην επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου, με βάση τις συζητήσεις που έκανα με τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις συναντήσεις».

Ο κ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «οι (οικονομικές) θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τώρα έχουν διεθνές κοινό, το οποίο κατανοεί ότι είναι ουσιώδες να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής. Το πρόγραμμά μας αφορά την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη (και) τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Αν ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας αποτύχει να εξασφαλίσει τη στήριξη 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης για την εκλογή νέου Προέδρου τον Φεβρουάριο, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε στις εκλογές αυτές.

Η περίπτωση Πόλσον

Ο John Paulson, ο hedge fund manager που έχει βάλει αρκετά μεγάλα στοιχήματα στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία δυο χρόνια, δήλωσε στους συμμετέχοντες σε συνέδριο της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα κάνει περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση.

«Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε περισσότερα στην Ελλάδα, όμως χρειαζόμαστε πολιτική βεβαιότητα. Τα επενδυτικά μας σχέδια έχουν «παγώσει» για την ώρα, εν αναμονή του αποτελέσματος των εκλογών για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όταν επιτευχθεί σταθερότητα, τότε θα αυξήσουμε τις επενδύσεις μας», δήλωσε. Η BofA αρνήθηκε να σχολιάσει το ενημερωτικό σημείωμα που διέρρευσε, όμως ο Θάνος Βαμβακίδης, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος ξένου συναλλάγματος της τράπεζας είπε πως «το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό εκτός Ελλάδας όμως πολλοί ξένοι επενδυτές δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. Αρκετοί επενδυτές εξέφρασαν ανησυχία διότι νομίζουν πως η τρόικα δεν θα συμφωνήσει με βασικές πτυχές του προγράμματος, και ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν θα συμβιβαστούν».

Πρόσθεσε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ-κρίσης επίπεδα «θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να το κάνουν αυτό». Το κόστος δανεισμού για τα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα έχει αυξηθεί στο 7,2%, έχοντας αγγίξει το χαμηλό του 5,5% τον Αύγουστο, ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 174%. Ο στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland, Alberto Gallo, δήλωσε πως η ομάδα του «γύρισαν» τη θέση τους σε «underweight» για το ελληνικό χρέος τον Οκτώβριο, αντιδρώντας στην πολιτική αβεβαιότητα.

Όπως σημείωσε, «οι εκλογές τον επόμενο Φεβρουάριο θα μπορούσαν να είναι καταλύτης για έναν ακόμα γύρο αστάθειας στα ομόλογα, και έχουμε ελάχιστη διαύγεια σε ότι αφορά τις όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί πριν από μήνες. Η ελληνική οικονομία είναι πολύ μοχλευμένη, και παρά τα πρόσφατα σχέδια για ελάφρυνση του χρέους για τις επιχειρήσεις, ο αποπληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί ρίσκο. Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρη σε πολλά σημεία».

Ο Yannick Naud, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του βρετανικού fund Sturgeon Capital, το οποίο πώλησε τον Οκτώβριο όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατείχε, για να αγοράσει εταιρικά ομόλογα, προσέθεσε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία με απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, και αυτό είναι ένα μεγάλο 'αν', θα είναι αρνητικό για τα κρατικά ομόλογα. Θα είναι πολύ δύσκολο οι διεθνείς επενδυτές να τηρήσουν σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα».



iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου