ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Αλήθειες και ψέματα: Πόσα λεφτά ξοδεύουν οι υποψήφιοι για να εκλεγούν βουλευτές Αλήθειες και ψέματα: Πόσα λεφτά ξοδεύουν οι υποψήφιοι για να εκλεγούν βουλευτές

To καυτό ζήτημα του πολιτικού χρήματος που διακινείται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Και μόνο ως πρόκληση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή. 
Ολοι γνωρίζουν ότι κυκλοφορεί «μαύρο» πολιτικό χρήμα προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μιας προεκλογικής εκστρατείας η οποία, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, έχει ένα σημαντικό κόστος.

Προεκλογικό υλικό, διαφημιστικά φυλλάδια, αφίσες, μαζικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, διαφήμιση στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες, εκλογικά κέντρα και μια στρατιά από εργαζόμενους που «βαφτίζονται» εθελοντές.

Οι συνεχείς μετακινήσεις επιπλέον και η προετοιμασία εκδηλώσεων έχει ένα κόστος που σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες είναι τεράστιο. Κάποιοι πολιτευτές μάλιστα λένε ότι σε μια αχανή περιφέρεια όπως η Β' Αθήνας για να βγει κάποιος βουλευτής θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Σε άλλες περιφέρειες της επαρχίας τα ποσά είναι μικρότερα και κατά πολλούς υπολογίζονται σε 100-200 χιλιάδες ευρώ ή και παραπάνω που βεβαίως είναι 10 και 20 φορές υψηλότερα από αυτά που ορίζει η πολιτεία προκειμένου να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των πολιτών. Και βεβαίως, όλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν τη στήριξη συγγενών. φίλων ή και επιχειρηματιών που πληρώνουν κάποια χρήματα τα οποία είναι φυσικά «μαύρα». Αν και η φετινή προεκλογική περίοδος είναι σύντομη, σίγουρα το κόστος για κάθε υποψήφιο είναι υψηλό και σίγουρα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο πίνακας με τις ανώτατες υποχρεωτικές δαπάνες που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από το σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στην Α' Αθήνας το ανώτατο ποσό που πρέπει να ξοδέψει κάθε υποψήφιος είναι 84.600 ευρώ, στην τεράστια Β' Αθήνας με τους 44 βουλευτές πρέπει να διαθέσει μέχρι 138.600 ευρώ! Στο νομό Αττικής το ποσό είναι 86.400 ευρώ. Στα 88.200 ανεβαίνει το ποσό για τους υποψήφιους στην Α' Θεσσαλονίκης. Μόλις 18.000 ευρώ (το κατώτατο ποσό) έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι σε Φωκίδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Λευκάδα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Καθημερινή, περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κοστίσουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, χωρίς σε αυτό το ποσό να υπολογίζονται οι αμοιβές των ένστολων, οι οποίες αφορούν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην αντίστοιχη διαδικασία του 2012 το σχετικό κονδύλι ήταν περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Αν και δεν έχει καταρτισθεί ακριβής προϋπολογισμός εκλογών, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικλών εκτιμούν ότι τα έξοδα θα προσεγγίσουν εκείνα των εκλογών του Μαΐου του 2012 (42,7 εκατ. ευρώ), μειωμένα κατά 10%, καθώς θα είναι λιγότερα τα εκλογικά τμήματα και κατά συνέπεια οι εκλογικοί αντιπρόσωποι, ενώ δεν θα χρειαστεί να προμηθευτεί το υπουργείο κάλπες (είχαν κοστίσει 3,2 εκατ.) και παραβάν (1,5 εκατ). Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην γίνει καμπάνια γνωστοποίησης των εκλογών, η οποία είχε κοστίσει 1,3 εκατομμύρια.


Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θα δαπανηθεί αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα εργαστούν για την προετοιμασία και διενέργεια των εκλογών (το 2012 ήταν 24 εκατ.) και των δικαστικών αντιπροσώπων (38 εκατ.), σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ακόμη, έχει προβλεφθεί η πρόσληψη 50 ατόμων περιορισμένου χρόνου που θα βοηθήσουν την εκλογική διαδικασία (αμοιβή 18.000 ευρώ) και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την προμήθεια χαρτιού για ψηφοδέλτια (1.452.356,33 ευρώ), 13 εκατ. φακέλων (254.118 ευρώ), 35.000 σάκων (16.254,45 ευρώ) και μίσθωση ιδιωτικών φορτηγών για τη μεταφορά υλικού (54.120 ευρώ). 



Ιmerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου