ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

2 Βίντεο: Οι μέλισσες έρχονται φορτωμένες γύρη, αλλά στην είσοδο τις περιμένει η γυρεοπαγίδα...

Είναι δυο πολύ όμορφα βίντεο που δείχνουν μελισσούλες φορτωμένες με γύρη την άνοιξη να φτάνουν στην κυψέλη τους.


Εκεί όμως ο μελισσοκόμος έχει τοποθετήσει γυρεοπαγίδες, με σκοπο να πάρει μέρος της γύρης που έρχεται στην κυψέλη.
Κάπου σε αυτό ακριβώς το σημείο εμένα η προσπάθεια που καταβάλουν οι μελισσούλες να περάσουν την γύρη και να μην τους πέσει με συγκίνησε οφείλω να πω.
Τελικά ή είμαι πολύ ερωτευμένος με αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια και τα βλέπω ως πολύ νοήμονα όντα, ή τελικά είναι πανέξυπνες και αυτό που πρέπει να μας προβληματήσει είναι πως μπορεί να γίνεται αυτό σε ένα τόσο μικρο πλάσμα με τόσο μικρο εγκέφαλο.

Η συλλέκτρια λοιπόν φτάνει στην κυψέλη και προσπαθεί να περάσει μέσα από τις θήρες της γυρεοπαγίδας.

Περνάει το σώμα της αλλά αντιλαμβάνεται ότι η γύρη που έχει στα πόδια της δεν χωράει και τότε την διακρίνουμε πολύ καθαρά στο βίντεο πιο κάτω να προσπαθεί όσο μπορεί να κλείσει, τα πόδια της ώστε να περάσει μέσα και η γύρη.

Ο Μόσχος μου είπε και μερικά πράγματα που θέλω να σας τα μεταφέρω.
Κατ αρχήν ότι τα μελίσσια είναι στην περιοχή του Έβρου, άνοιξη και οι γύρες που διακρίνουμε είναι από Λαδανιά την Κουνούκλα όπως λέγεται σε άλλα μέρη.
Από την Κουνούκλα λέει ο Μόσχος παράγεται μεγάλη ποσότητα γύρη που είναι και πολύ εύγευστη και την προτιμούν οι καταναλωτές.

Όσο για τις γυρεοπαγίδες;

Αυτές που βλέπουμε στα βίντεο είναι 25 ετών γυρεοπαγίδες από τις πρώτες της ANEL και οι οποίες φέρουν αντί για πλαστική οροφή από κόντρα πλακέ.
Να φανταστείτε ότι τότε το όνομα της εταιρείας ήταν STANDARD και ζούσε ακόμα ο Εμμανουήλ Παντελάκης πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη Λευτέρη Παντελάκη, ενώ αργότερα το όνομα της εταιρείας έγινε ANEL STANDARD και τώρα πια σχεδόν όλοι οι μελισσοκόμοι την γνωρίζουν ως ANEL.

Ο Μόσχος λοιπόν λέει ακόμα ότι τις γυρεοπαγίδες τις βάζει στα μελίσσια του μέχρι τις 1.00 το μεσημέρι, οπότε πηγαίνει μαζεύει την γύρη και τις αφαιρεί, μέχρι το επόμενο πρωί που τις ξαναβάζει.
Αυτό το κάνει και για να μην αδυνατίζουν τα μελίσσια, δηλαδή να έχουν την δυνατότητα μετά το μεσημέρι να μπαίνουν γύρες στην κυψέλη αλλά και επειδή όπως λέει η μεγάλη διάρκεια παρουσίας γυρεοπαγίδας, οδηγεί τις μέλισσες σε τεχνικές τέτοιες που στο τέλος καταφέρνουν και βρίσκουν τρόπο να μην τους πέφτει η γύρη στην γυρεοπαγίδα.
Αυτό σύμφωνα με τον Μόσχο το επιτυγχάνουν φέρνοντας στην κυψέλη μικρότερα σβολάκια γύρης για να χωράνε στις θήρες της γυρεοπαγίδας και επίσης μαθαίνουν και περνούν πρώτα το ένα τους πόδι στη θήρα και μετά το άλλο με αποτέλεσμα να μην χάνουν την γύρη.

Τρελό;
Θαυμαστό θα έλεγα εγώ μάλλον.

Έτσι αν οι γυρεοπαγίδες μένουν μόνο λίγες ώρες στο μελίσσι η μέλισσα δεν μπαίνει στον κόπο να ψάχνει τρόπους να απαλλαχτεί από το εμπόδιο, όπως επίσης η γυρεοπαγίδα δεν πρέπει να μπαίνει περισσότερες από 20 μέρες σερί σε κάθε μελίσσι.

Σε ότι αφορά την ποσότητα τώρα.
Την πρώτη μέρα θα δούμε να πιάνει η γυρεοπαγίδα πχ 50 γραμμάρια.
Την δεύτερη 100, την τρίτη 150 την τέταρτη 200 και την πέμπτη 250.

Δηλαδή την πέμπτη ημέρα τοποθετήσεως βλέπουμε ότι πενταπλασιάζεται η ποσότητα που πιάνει σε σχέση με την πρώτη μέρα.
Τα νούμερα είναι ενδεικτικά και τα χρησιμοποίησα μόνο για το παράδειγμα.
Η άνοδος της ποσότητας που πιάνει η γυρεοπαγίδα θα συνεχιστεί μέχρι την 10η ημέρα και αμέσως μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε σταδιακή πτώση μέρα παρά μέρα.

Ο Μόσχος ως μεγάλος επαγγελματίας μελισσοκόμος θεωρεί και συμβουλεύει ότι ο μελισσοκόμος πρέπει να μάθει τους πελάτες του να καταναλώνουν και γύρη, καθώς αυτό είναι προς όφελος όλων, τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για την οικονομική ευμάρεια των μελισσοκόμων.

Ο μελισσοκόμος από την άλλη πρέπει να μάθει την περίοδο άνθησης των φυτών, και από ποια φυτά βγαίνει η πιο εύγευστη γύρη ώστε να προσπαθεί να παράγει από αυτά για να είναι πιο εύκολη και η διάθεση της.
Επίσης λέει ότι τα πολύ δυνατά μελίσσια παρουσιάζουν μεγάλο συνωστισμό γι αυτό είναι προβληματικά στην συλλογή γύρης, (βλέπε φωτο κάτω).




Αυτά λοιπόν τα ωραία μάθαμε σήμερα για την γύρη συνάδελφοι και τα καλύτερα θα τα δούμε πιο κάτω σε δυο μικρά αλλά πολύ όμορφα βιντεάκια, όπου διακρίνεται πολύ καθαρά η προσπάθεια των κοριτσιών να μην τους πέσει η γύρη στην γυρεοπαγίδα.



Ενώ στο δεύτερο βιντεάκι βλέπουμε πως όταν πρωτομπαίνει η γυρεοπαγίδα οι μέλισσες ψάχνουν είσοδο πιο βολική για να μπουν!!!

Δείτε το 2ο ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου