ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Δανειστές προς Τσίπρα: Αν δεν πάρεις μέτρα ξέχασε την ρευστότητα

Πολύ βαρύ ήταν το κλίμα για τον Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή πολύωρη συζήτηση με την Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες,
ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέστηκε ιδιαίτερα και υπήρξε έντονη κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης να κάνει καθυστερήσεις χωρίς λόγο. Επίσης τονίστηκε ότι πρέπει να σταματήσει το κρυφτούλι με τα τεχνικά κλιμάκια και εκφράστηκε με έντονο τρόπο η δυσφορία των δανειστών για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν προχωρά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Πλέον οι αποφάσεις μετατίθενται σε έκτακτο Γιούρογκρουπ που θα αποφασίσει τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα αν δε θέλει να μείνει από ρευστό. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια πρώτη σύγκλιση απόψεων, δεν είχαμε δηλαδή σύγκρουση αντιθέτως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να αποφευχθεί η ρήξη που δε συμφέρει κανέναν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα μας, για τις οποίες ενημέρωσε τους εταίρους ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τις 15 Απριλίου.

Οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βάζοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit και χαμηλώνοντας τους τόνους. Ωστόσο, η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις 15 Απριλίου βάζει ήδη ένα ορόσημο για το πότε πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μέχρι πότε η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί για τα μέτρα που θα λάβει.

Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Εάν συμβεί αυτό, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα πειστικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, εκ των οποίων κάποιες άμεσης εφαρμογής, τότε μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Τι κέρδισε και τι έχασε ο Τσίπρας

Όπως φαίνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία που ζητούσε για πολιτική λύση. Οι Ευρωπαίοι μας παρέπεμψαν για άλλη μια φορά στους… καθ’ ύλην αρμοδίους, δηλαδή στους υπουργούς Οικονομικών. Εκεί ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει να σταματήσει τη… δημιουργική ασάφεια και σίγουρα θα περάσει πολύ δύσκολα με τον Β. Σόιμπλε. Η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να πάρει κι αν δεν το κάνει τότε αμέσως μετά το Πάσχα η χώρα τελειώνει.

Ο κ. Βαρουφάκης πρέπει να δώσει λίστα με μέτρα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλιώς οι Ευρωπαίοι μας τραβάνε τα σωληνάκια, δηλαδή τη χρηματοδότηση μέσω ELA. Υπ’ αυτήν την πλευρά ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε αφού δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τίποτε περισσότερο, αλλά επιστρέψαμε σε όσα έπρεπε να έχει κάνει από τις 20 Φεβρουαρίου.

Το μόνο που πέτυχε είναι η δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει Grexit, όμως κι αυτό είναι επισφαλές καθώς η ρευστότητα της χώρας συνδέθηκε με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Οι ξένοι του είπαν… forgetit Alexis για παροχή ρευστότητας χωρίς μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση συμμετέχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο τέλος προστέθηκε και ο Λετονός πρωθυπουργός που προεδρεύει της ΕΕ.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου