ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τεχνικά είμαστε... εκτός Ευρώπης

Μια ακόμη ημερομηνία σταθμό, έχει μπροστά της η Ελλάδα, σ' αυτό το διαρκές deja vu των τελευταίων πέντε ετών. Εδώ και πολύ καιρό η χώρα ζει στην κόψη του ξυραφιού κι εκεί που πήγαινε κάτι να αλλάξει,
εκεί που άρχισε να αχνοφέγγει μια νότα αισιοδοξίας ήρθε η... λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ και διέλυσε τα πάντα.



Τη Δευτέρα το Eurogroup χαρακτηρίζεται κρίσιμο, ίσως να αποτελέσει τον σταθμό που θα δείξει πώς θα πάει το επόμενη τετράμηνο για την ελληνική οικονομία. Αν επέλθει νέα σύγκρουση και δεν υπάρξει συμφωνία τότε γυρίζουμε πάλι στην αρχή. Η χώρα κινδυνεύει με στραγγαλισμό και στάση πληρωμών και το μνημόνιο, δηλαδή ένα νέο δάνειο με σκληρούς όρους, έρχεται πιο κοντά από τον Ιούνιο που υπολόγιζαν όλοι.

Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν ηχηρά μηνύματα στην Ελλάδα ότι αν δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις τότε θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Όμως, οι πιο ηχηρές προειδοποιήσεις ήρθαν από τον Μάριο Ντράγκι. Ουσιαστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ παρέπεμψε την Ελλάδα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και μας είπε: Βρείτε τα με τους δανειστές και εγώ είμαι εδώ. Μέχρι τότε όμως η χώρα απομονώνεται επικίνδυνα. Όταν οι 18 χώρες της Ευρωζώνης θα κάνουν πάρτι με τα δισεκατομμύρια του Ντράγκι η Ελλάδα θα κοιτάζει με ανοικτό το στόμα.

Και για να πούμε την αλήθεια δεν είναι πολλά τα λεφτά που θα παίρναμε από την «εκτύπωση» χρήματος. Να είναι 3,4,5 δισ.; Η ουσία είναι ότι η χώρα βρίσκεται μέσα στο ευρωπαϊκό κλαμπ, παίρνει ρευστότητα, έχει βοήθειες και ανάσες και μπορεί να στηρίζεται στα λεφτά της ΕΚΤ. Υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, χωρίς φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ, με ακριβό χρήμα από τον ELA και εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Είναι το χειρότερο σενάριο αυτό που συνέβη χθες, σε μια από τις χειρότερες ημέρες για την Ελλάδα. Ουσιαστικά και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους αυτή τη στιγμή τεχνικά είμαστε... εκτός Ευρώπης. Είμαστε απέναντι στους «18» και το μόνο που κάνουμε είναι να ζητάμε αλληλεγγύη. Όπως δείχνουν τα πράγματα ο Σόιμπλε και η παρέα του έχουν αποφασίσει να μας τραβήξουν το χαλί. Μας «βαρέθηκαν» με απλά λόγια. Βαρέθηκαν τους Βαρουφάκηδες να μιλάνε για δημιουργικές ασάφειες. Θέλουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, νούμερα, κοστολόγηση, ισοδύναμα για κάθε κίνηση που κάνει η κυβέρνηση. Αν λοιπόν ο Βαρουφάκης πάει με τις... μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες, τότε μαύρο φίδι που μας έφαγε.

Η χώρα βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο και το μόνο που μένει είναι να τραβήξουν οι Ευρωπαίοι τη σκανδάλη.

Αλλά ας δούμε πώς φτάσαμε ως εδώ και πώς ήμασταν.

Με την «κακή» προηγούμενη κυβέρνηση, με τους «μερκελιστές και τους προδότες», η χώρα πήγαινε να κλείσει μια εξάμηνη συμφωνία προληπτικής γραμμής στήριξης με μέτρα που ακόμη δεν είχαν αποφασιστεί. Το mail Χαρδούβελη είχε απορριφθεί, πολλά από εκείνα τα μέτρα δεν θα περνούσαν στη Βουλή. Παράλληλα, η χώρα είχε ένα πλεόνασμα 2 - 3 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη προβλεπόταν για φέτος πάνω από 2%, η αγορά είχε αρχίσει να κινείται, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να ξεθαρρεύουν. Και το κυριότερο. Η οικονομία ήταν πιο κοντά στις αγορές και στο φθηνό χρήμα.

Τώρα τι έχει γίνει: Η Ελλάδα έχει χάσει το πλεόνασμά της και το ρυθμό ανάπτυξης. Έχει συγκρουστεί με τους πάντες και έχει παντού εχθρούς. Χάνουμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι και κανείς δεν ξέρει τι θα πάρουμε και πότε από το πακέτο Γιούνκερ. Οι αγορές είναι κλειστές, η ΕΚΤ μας έκλεισε την κάνουλα και μας επιτρέπει να ζούμε με το σωληνάκι του ELA. Ταυτόχρονα έχουν παγώσει τα πάντα, οι επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις δεν υπάρχουν, η αγορά έχει διαλυθεί, τα επιτόκια έχουν εκτιναχθεί.

Και σε όλα αυτά έχουμε μια κυβέρνηση να κοιτά αποσβολωμένη και να αναρωτιέται τι έκανε λάθος. Όλα λάθος τα έκανε δυστυχώς. Περίμενε συμμαχίες και βρίσκει εχθρούς. Περίμενε να τρομάξει η Μέρκελ και αυτή μας κάνει μια χαψιά. Περίμενε τη Ρωσία και την Κίνα να μας δανείσουν και αυτοί κοιτάνε αλλού. Και περίμενε να αρχίσει μια ευρωπαϊκή επανάσταση με αρχηγό τον Τσίπρα και δυστυχώς δεν έχει αρχίσει τίποτε.

Αυτά κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ο κόσμος ψήφισε για να φέρει την ελπίδα. Όμως, τα χειρότερα δεν είναι αυτά που ζούμε. Πολύ φοβούμαστε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου