ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Οικονομικοί αναλυτές: «Ετσι θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία»

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σε δημοσίευμά αναφέρει πως πληθαίνουν οι ανησυχίες για ένα ενδεχόμενο Grexit ενώ παραθέτει εκτιμήσεις αναλυτών για το πώς θα
μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.


Μέσα στο κλίμα πιέσεων προς την Ελλάδα, κι ενώ λιγοστεύει ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία, ένα ακόμη κινδυνολογικό ρεπορτάζ έρχεται να προστεθεί σ' αυτά που βλέπουν στάση πληρωμών και στη συνέχεια έξοδο από το ευρώ.
Οι οικονομικοί αναλυτές αμφιβάλλουν αν η Ελλάδα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου και σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα δεν θα λάβει την επόμενη δόση που χρειάζεται και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία. «Πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία», διερωτάται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Το CNBC τονίζει πως παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία στο τέλος του μήνα, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μεγαλώνουν, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να κάνουν σενάρια για το μέλλον της χώρας, αν τελικά χρεοκοπήσει.
Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση αναλυτή ο οποίος τονίζει ότι αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει σε μια νέα δραχμή, θα υπάρξει πιθανότατα μια υποτίμηση του νομίσματος της τάξης του 50%, για αυτό και, όπως υπογραμμίζει, το σενάριο της χρεοκοπίας «πρέπει να αποφευχθεί».
Αυτό, προσθέτει, «θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά θα σήμαινε, επίσης, την αθέτηση των υποχρεώσεων των ελληνικών εταιρειών, των Ελλήνων πολιτών που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά σε ευρώ και του τραπεζικού συστήματος».
Οι αναλύσεις
  • Ρόμπερτ Κουενζέλ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Daiwa Capital Markets: Την Τρίτη μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ άσχημη», ειδικά αν η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους μηχανισμούς της. Όπως αναφέρει, μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αστάθεια στην χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε έκδοση παράλληλου νομίσματος.
  • Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse: Αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ένα «εφιαλτικό σενάριο» που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία. «Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ», είπε, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν την χώρα εκτός ευρώ.
  • Μίκαελ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets:«Αναπόφευκτη» η χρεοκοπία της Ελλάδας. Το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα συμβεί, αλλά το «πότε» και σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε αμφιβολίες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου