ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

«Η Ελλάδα χρειάζεται παράλληλο νόμισμα»

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί και θα χρειαστεί ένα νέο νόμισμα, αναλύσει σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ο Wolfgang Münchau καλώντας τη Γερμανία και
την Ευρωζώνη να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αυτό.


Στο άρθρο επισημαίνεται πως «κανείς δεν ξέρει αν μετά από τα 460 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

«Όμως μετά από από δυο με τρεις μήνες ένα είναι το σίγουρο: Δε θα είναι δυνατόν να βρεθούν περαιτέρω χρήματα – ακόμα κι αν βάλει κανείς χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα αποθέματα των τραπεζών. Η κρίσιμη αυτή στιγμή δε θα έρθει τον Απρίλη, αλλά κάποια στιγμή στο Μάιο ή το αργότερο τον Ιούλιο» υπογραμμίζει ο Μούνχαου.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως: «Θα ήταν λοιπόν καλό να προετοιμαστούμε όλοι πολιτικά και οικονομικά για αυτό το σενάριο. Και δεν εννοώ τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες αλλά πρωτίστως τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς και την ανθρωπιστική κρίση, η οποία μπορεί να οξυνθεί από μια τέτοια έξοδο».

Στο άρθρο του δίνει συμβουλές σημειώνοντας; «Πάντα συμβούλευα να μην αφήσουμε τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Στη Γερμανία κάθε αρμόδιος γνωρίζει εδώ και καιρό, ότι οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

Όπως λέει: «Πριν από πέντε χρόνια η διάσωση της Ελλάδας θα ήταν απλή υπόθεση, όχι τώρα πια.
Μόνο ένα μεγάλο κούρεμα του χρέους θα μπορούσε να περιγραφεί ως σωστή αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος».

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του διπλού νομίσματος και αναφέρει ότι έτσι επισήμως η Ελλάδα θα ήταν ακόμα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά η χώρα θα εξέδιδε ταυτόχρονα ένα παράλληλο νόμισμα. Όχι νέες δραχμές, αλλά ελληνικά ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην Ελλάδα.

Η χώρα θα περικυκλωνόταν από ελέγχους κίνησης κεφαλαίων αλλά θα απελευθερωνόταν από το βάρος των χρεών και των τόκων των πιστωτών της. Θα αποφάσιζε ελεύθερα για την οικονομική της πολιτική και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα την βοηθούσαν σε αυτή τη μεταβατική φάση, λέει.

«Με άλλα λόγια: Θα αποδεχτούμε ένα μονομερές κούρεμα του χρέους. Διότι ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου