ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Πρόσφυγες στα Βλαχοχώρια των Γρεβενών..






Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθούν σε Σαμαρίνα, Σμίξη, Λάβδα, Πολυνέρι και Αλατόπετρα,
600 περίπου άτομα.


Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η φιλοξενία τουλάχιστον 600 προσφύγων πολέμου από τη Συρία, σε ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών. Τουλάχιστον 6 ξενοδοχεία σε Σαμαρίνα, Σμίξη, Λάβδα, Πολυνέρι και Αλατόπετρα, μετά από "σχολαστικούς ελέγχους" και επιτόπιες επισκέψεις εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) υπέγραψαν συμβάσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε στην "ΕτΔ" ξενοδόχος που συμμετέχει στο πρόγραμμα, "τέθηκαν σε ισχύ από τις 25 Αυγούστου και η άφιξη των πρώτων προσφύγων αποτελεί θέμα ημερών".



Η αναζήτηση κλινών, από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, βρίσκεται σε εξέλιξη από καιρό σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των προσφυγικών ροών και της φιλοξενίας των προσφύγων κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Διυπουργικού Συντονιστικού, σε δομές (σ.σ. μεταξύ των οποίων και το πρώην στρατόπεδο Ζιώγα στο Κυψελοχώρι) φιλοξενούνται σήμερα 58.612 πρόσφυγες και μετανάστες εκ ων οποίων, 7.814 σε θέσεις φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας (4.368 σε διαμερίσματα, 1.952 σε ξενοδοχεία, 281 σε οικογένειες και 1.213 σε κέντρα φιλοξενίας της UNHCR).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

Με αφορμή το πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο πλαίσιο της Μετεγκατάστασης από την Ύπατη Αρμοστεία σημειώνεται πως "ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης και στην τεράστια ανάγκη για ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Οκτωβρίου 2015 να δημιουργήσει 20.000 θέσεις στέγασης σε ιδιωτικούς χώρους για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης".

Προσθέτοντας ότι "τον Ιανουάριο του 2016 η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για να συνεχίσει το πρόγραμμα το τρέχον έτος και να δημιουργήσει σταδιακά 20.000 θέσεις υποδοχής. Αν και το πρόγραμμα εστιάζει σε υποψήφιους για μετεγκατάσταση, από αυτό επωφελούνται και άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους.

Το πρόγραμμα Παροχής Στέγασης στο πλαίσιο της Μετεγκατάστασης περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων υποδοχής σε αυτόνομα διαμερίσματα, σε ξενοδοχεία/άλλα κτίρια, φιλοξενία σε οικογένειες, κτλ. Επίσης, παρέχεται στους αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση που έχουν στεγαστεί βασική βοήθεια, όπως φαγητό (μαγειρεμένα γεύματα ή κουπόνια φαγητού), είδη προσωπικής υγιεινής, υπηρεσίες διερμηνείας και συνοδείας, παραπομπή σε ιατρικές δομές και περιορισμένη ψυχοκοινωνική και νομική βοήθεια".

ΓΡΕΒΕΝΑ

Στο ίδιο πλαίσιο εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας, τον περασμένο Μάιο, αναζήτησαν δωμάτια σε ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών ενώ αντίστοιχες συμβάσεις υπέγραψαν και στην Καστοριά

Στα Γρεβενά και ειδικότερα στον ορεινό όγκο, εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας υπέγραψαν συμβάσεις με 6 - 7 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (άνω των 50 κλινών) σε διάφορες περιοχές (Σαμαρίνα, Σμίξη, Λάβδα, Πολυνέρι και Αλατόπετρα), για τη φιλοξενία περισσοτέρων από 600 προσφύγων.

Όπως διευκρινίζει στην "ΕτΔ" ξενοδόχος που συμβλήθηκε με την Ύπατη Αρμοστεία "η σύμβαση είναι διάρκειας 6 μηνών με δυνατότητα ανανέωσης με τις ξενοδοχειακές μονάδες να χρηματοδοτούνται με 20 ευρώ ημερησίως ανά φιλοξενούμενο", καθεστώς που θα μεταβληθεί το επόμενο διάστημα.

Αυτό που προκάλεσε ωστόσο εντύπωση στους ξενοδόχους που ήρθαν σε επαφή με τους εκπροσώπους της UNHCR, ήταν η σχολαστικότητα με την οποία ήλεγξαν τους προς φιλοξενία χώρους αλλά και θέματα που αφορούσαν στη σίτιση των προσφύγων, στην κάλυψη των μαθησιακών αναγκών προσφυγόπουλων κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο ξενοδόχο, η "άφιξη των πρώτων προσφύγων είναι θέμα ημερών" καθώς διευθετήθηκαν ήδη και οικονομικές εκκρεμότητες.


Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
loading...


1 σχόλιο:

  1. Καλύτερα στα Βουνά χωρίς γιατρούς παρά στη πόλη και να τσινίσουν οι ψηφοφόροι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή