ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Ο πολιτικός χάρτης του '09 και οι πιθανές ρωγμές...







Οι βουλευτικές εκλογές του 2009 έδωσαν σε όλες τις περιφέρειες προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Ομως η πολιτική δεν είναι αριθμητική και τα αποτελέσματα στις κάλπες είναι πάντα περισσότερο σύνθετα από τις απλές προσθαφαιρέσεις των ψήφων.Αν όμως συγκεντρωτικά... αναγάγει κάποιος τα αποτελέσματα σε κάθε περιφέρεια σε επίπεδο κόμματος, αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή βάση δεδομένων για τις συγκρίσεις που μπορεί να γίνουν την Κυριακή το βράδυ. Με απαρχή αυτά τα αποτελέσματα αναδύονται ανάγλυφα και οι περιφέρειες-προπύργια του ΠΑΣΟΚ ή αντίστοιχα της Ν.Δ.

Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Δ. Ελλάδα
Ετσι, είναι εξαιρετικά δύσκολο το ΠΑΣΟΚ να χάσει την Περιφέρεια Κρήτης όπου έχει διαφορά με τη Ν.Δ. 32,59%, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με διαφορά από τη Ν.Δ. 19,84%, αλλά και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι 17,93%. Μάλιστα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος (λίγο ή και περισσότερο πάνω από 50%) είναι τέτοια που να δικαιολογούν την αισιοδοξία στην Ιπποκράτους ότι αυτές οι περιφέρειες μπορούν να κερδηθούν από την πρώτη κιόλας Κυριακή, ώστε να δώσουν και ένα θετικό ψυχολογικό προηγούμενο τη δεύτερη εβδομάδα.
Στις περιφέρειες όπου η διαφορά είναι ασφαλείας (δηλαδή τουλάχιστον δέκα μονάδες) και το ποσοστό λίγο κάτω από 50%, όπως η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 47,53% για το ΠΑΣΟΚ και 11,14 μονάδες διαφορα ή όπως η Στερεά Ελλάδα με 46,26% για το ΠΑΣΟΚ και 11,44 μονάδες διαφορά με τη Ν.Δ., η ζυγαριά της νίκης πιθανότατα να γείρει προς το ΠΑΣΟΚ, αν όχι με την πρώτη τουλάχιστον με τη δεύτερη Κυριακή.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς, τέλος, στις περιφέρειες όπου αυτή υπάρχει ενισχυμένη καταγράφοντας διψήφια νούμερα, όπως τα Ιόνια νησιά (ΚΚΕ: 11,67%) και το Βόρειο Αιγαίο (ΚΚΕ: 12,58%), θα δώσουν το χρίσμα τη δεύτερη Κυριακή στον νικητή.

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Από την άλλη πλευρά, με σημαντικές πιθανότητες να βαφτούν γαλάζιες προβάλλουν περιφέρειες όπως η Δυτική και η Κεντρική Μακεδονία. Εδώ η Ν.Δ. σε μια άσχημη γι' αυτήν συγκυρία όπως το 2009, κράτησε δυνάμεις και η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Μακεδονία ήταν 1,54% και στην Κεντρική Μακεδονία 2,23%. Μικρή και η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και στην Πελοπόννησο (1,38%) με τη Ν.Δ. να καταγράφει ποσοστό 40,89%, από τα υψηλότερα πανελλαδικά.
Τέλος, περιφέρεια-αίνιγμα είναι η Αττική, παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ήταν 12,28 μονάδες και η Ν.Δ. καταποντίστηκε στο 27,98%. Το υψηλό ποσοστό των «μικρών» στην Αττική και ο κατακερματισμός των δυνάμεων της Αριστεράς σε διαφορετικές υποψηφιότητες πιθανότατα θα ορίσουν τους μονομάχους της δεύτερης Κυριακής, σε εντελώς διαφορετική βάση από αυτή των βουλευτικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου