ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΚΟ: Διώχνουν το 10% με εθελουσία... - Αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά

Στις 16 Νοεμβρίου αρχίζουν να διανέμονται τα φύλλα εξόδου για το 10%-20% του προσωπικού των ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων και... οργανισμών όπως απαιτεί η τρόικα - Έρχονται και απολύσεις. Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και μετάταξη έως και 20% του προσωπικού των ζημιογόνων ΔΕΚΟ θα ζητήσει από την κυβέρνηση η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστος λειτουργίας των οργανισμών που βαρύνει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση και το δημόσιο χρέος.
Στην κρίσιμη συνάντηση που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις 24 ώρες μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα ζητήσουν το αργότερο έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2011 να έχουν μειωθεί κάθετα οι δαπάνες ειδικά των ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν τους περισσότερους εργαζομένους, δηλαδή μεταξύ άλλων του ΟΣΕ (τρένα), της ΕΘΕΛ (λεωφορεία), των ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός).
Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ φτάνουν τις 18.100, με την πλειονότητα, περίπου 13.000, να απασχολείται στον ΟΣΕ και την ΕΘΕΛ. Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θέλει προς το παρόν να αποφύγει τις σκληρές πρακτικές που εφάρμοσε προ ετών το ΔΝΤ σε άλλες χώρες (μεταξύ αυτών και στη Ρουμανία), όπως για παράδειγμα τις οριστικές απολύσεις υπαλλήλων με δεδομένη τη συγχώνευση ή την κατάργηση οργανισμών. Αυτό θα σημαίνει ότι η έξοδος θα ονομάζεται εθελούσια αλλά θα είναι επί της ουσίας υποχρεωτική.

Το μοντέλο της ΔΕΗ
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπει στη διαδικασία της εθελούσιας εξόδου θα φτάσει έως και το 10%, δηλαδή κατ’ ανώτατο όριο τους 1.900 εργαζομένους. Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε από το «ΘΕΜΑ» απέκλεισε το ενδεχόμενο «να ακολουθηθεί το πανάκριβο μοντέλο της Ο.Α. και του ΟΤΕ για όσους εργαζομένους επιλέξουν την αποχώρηση. Το πιθανότερο θα είναι να ακολουθήσουμε το μοντέλο συνταξιοδότησης της ΔΕΗ», εξηγεί ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια από την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αποχώρησαν 240 άτομα. Οσοι μπήκαν στο πρόγραμμα είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά έλαβαν και ένα σχετικά μικρό μπόνους. Αντίθετα η πρόωρη αποχώρηση των 2.800 εργαζομένων από την «Ολυμπιακή» με μέση ηλικία τα 48 έτη κόστισε στα Ταμεία 900 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλότατων αποζημιώσεων, ενώ και στον ΟΤΕ το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου «κάλυψε» 5.230 εργαζομένους και κόστισε 1 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι 650 από τους εργαζομένους αποχώρησαν προτού καν συμπληρώσουν το 50ό έτος.
Ενα επιπλέον 10% αναμένεται να μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, όχι όμως με τις αποδοχές που λαμβάνουν στις ΔΕΚΟ αλλά με τις χαμηλότερες του στενού δημοσίου τομέα. Ετσι, δεν αποκλείεται ένας υπάλληλος που σήμερα λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 49.000 ευρώ να δει τις αμοιβές του μειωμένες ακόμα και στις 30.000 ευρώ.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο υψηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των ζημιογόνων ΔΕΚΟ εμφανίζεται στους ΗΣΑΠ (1.192 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου 2010) και ανέρχεται στα 24.491 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο ή κατά μέσο όρο 3.768 ευρώ τον μήνα (πρόλαβαν και εισέπραξαν το δώρο Πάσχα). Ακολουθεί ο ΟΔΙΕ (286 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) με 23.408 ευρώ ή 3.601 ευρώ τον μήνα. Αντίθετα ο χαμηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των ζημιογόνων καταγράφεται στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» (85 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) και φτάνει στα 10.097 ευρώ ή 1.553 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, ο υψηλότερος μέσος μισθός μεταξύ των κερδοφόρων ΔΕΚΟ παρουσιάζεται στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (52 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) και φτάνει στις 23.046 ευρώ στο εξάμηνο ή 3.546 ευρώ μηνιαίως. Ακολουθεί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (64 εργαζόμενοι τέλη Ιουνίου) με 19.763 ευρώ ή 3.040 ευρώ μηνιαίως.

Αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά
Στο υπουργείο Οικονομικών, εν όψει και της έλευσης των αξιωματούχων της τρόικας στις 16 Νοεμβρίου, κάνουν τους τελευταίους σχεδιασμούς αναφορικά με τα μέτρα που θα περιέχει ο νέος Προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος θα προβλέπει επιπλέον περικοπές δαπανών 10% έως 15% σε όλα τα υπουργεία.
Επιπρόσθετα φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11% στο 13% σε μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά (τρόφιμα κ.λπ.), σε μια ύστατη προσπάθεια να ενισχυθούν τα «αναιμικά» έσοδα του Δημοσίου, τα οποία αυξάνονται με ρυθμούς κοντά στο 3,8% αντί για 8,7% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός του 2010.
Πάντως, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι το επιπλέον κόστος που θα επιφέρουν οι αυξήσεις θα πρέπει να το απορροφήσουν οι βιομηχανίες χωρίς να επιβαρυνθεί το μέσο νοικοκυριό. «Ελπίζουμε ότι τελικά οι δράσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τις βιομηχανίες και τις εισαγωγικές εταιρείες να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να απορροφήσουν την όποια αύξηση στον ΦΠΑ. Αλλωστε είναι προκλητικό όταν μια πολυεθνική έχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 220% επειδή πουλά τα προϊόντα της στην Ελλάδα ακριβότερα κατά 150% έως 200% σε σχέση με τη Γερμανία», επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου