ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Στοίχηµα για τη Ν.Δ. 5 περιφέρειες και η... πρόκριση Κικίλια - "Κλείδωσε" ο Δακής στη Δυτική Μακεδονία...









Νίκη τουλάχιστον σε πέντε περιφέρειες και η είσοδος του Βασ. Κικίλια στον β’ γύρο στην Αττική είναι ο στόχος της Ρηγίλλης για τις περιφερειακές κάλπες. Επιτελικά στελέχη του κόµµατος εκτιµούν ότι αυτό το αποτέλεσµα όχι µόνο ισχυροποιεί τη θέση του Αντώνη Σαµαρά... αλλά θα αποτελέσει προποµπό για την πολιτική ανάκαµψη της Ν.Δ.
Η Αττική και η Πελοπόννησος αποτελούν δύο µεγάλα στοιχήµατα όχι µόνο για τη Ρηγίλλης αλλά και για τον Αντώνη Σαµαρά, καθώς οι υποψηφιότητες των κ.κ. Β. Κικίλια και Δ. Δράκου αποτελούν προσωπική επιλογή του προέδρου της Ν.Δ. Το µήνυµα αυτό, άλλωστε, έστειλε στην κοµµατική βάση ο κ. Σαµαράς µέσω της προσωπικής επιστολής του που παρέλαβαν όλα τα εγγεγραµµένα µέλη του κόµµατος στις συγκεκριµένες περιφέρειες. Ο γαλάζιος πήχυς, ωστόσο, σε Αττική και Πελοπόννησο δεν είναι ίδιος. Στην Αττική η Ρηγίλλης δεν ελπίζει βάσιµα σε ένα νικηφόρο αποτέλεσµα απέναντι στον Ιω. Σγουρό ή τον Ιω.  Δηµαρά αλλά προσδοκά ο κ. Κικίλιας να καταγράψει ένα ποσοστό που θα δείχνει ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαµψης. Η Αττική στην οποία αναµένεται να ψηφίσει το 35% του εκλογικού σώµατος θα καθορίσει εν πολλοίς και το πανελλαδικό ποσοστό της Ν.Δ. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Σαµαράς έριξε το κύριο βάρος της προεκλογικής καµπάνιας την τελευταία εβδοµάδα στην προσπάθεια ενίσχυσης του κ. Κικίλια. Ακόµη και χθες, παρά τον αρχικό σχεδιασµό που προέβλεπε περιοδεία στη Χαλκίδα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να επισκεφθεί περιοχές του Λεκανοπεδίου. Επιτελικά κοµµατικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση θα υποστεί «µεγάλο πλήγµα» εάν ο κ. Κικίλιας αποκλειστεί από τον β’ γύρο (ενδεχόµενο που είναι ορατό, βάσει των δηµοσκοπήσεων) ενώ κάνουν λόγο για «καταστροφική εξέλιξη» εάν ο αποκλεισµός του γαλάζιου υποψηφίου συνοδευθεί και µε υποχώρηση των ποσοστών του κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι µια ήττα τέτοιου µεγέθους του κ. Κικίλια θα οδηγήσει και σε εσωκοµµατικούς κλυδωνισµούς. 
Υπό τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί, ιδανικό σενάριο για τη Ν.Δ. θα ήταν να περάσει ο κ. Κικίλιας στον β’ γύρο µε ποσοστό περίπου 25%, µε ταυτόχρονο αποκλεισµό του κ. Σγουρού.  
Στην Πελοπόννησο. Στόχος της Ν.Δ. είναι µόνον η νίκη. Η συγκεκριµένη περιφέρεια θεωρείται κρίσιµη όχι µόνο γιατί αποτελούσε προνοµιακό πεδίο για την αξιωµατική αντιπολίτευση αλλά και για συµβολικούς λόγους, αφού από αυτήν κατάγεται η νέα ηγετική πυραµίδα του κόµµατος (από τον κ. Σαµαρά και τους δύο αντιπροέδρους, Δ. Αβραµόπουλο και Στ. Δήµα, έως τον γραµµατέα Ανδ. Λυκουρέντζο). Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι µια ήττα του Δ. Δράκου επίσης θα οδηγήσει σε εσωκοµµατικές αναταράξεις, θεωρούν όµως ότι η µάχη απέναντι στον Π. Τατούλη παραµένει ιδιαίτερα δύσκολη. Η τελευταία καταγραφή της Ρηγίλλης δείχνει ότι ο κ. Δράκος διατηρεί άνετο προβάδισµα σε Μεσσηνία και Λακωνία, υπολείπεται όµως σηµαντικά στην Αρκαδία και, τελικώς, «κλειδί» για τη µάχη της Πελοποννήσου θα είναι το αποτέλεσµα σε Αργολίδα και Κορινθία. Στην Αργολίδα µεγαλύτερο πρόβληµα έχει η Ν.Δ. (µε τη γνωστή διαµάχη της Ρηγίλλης µε την Ελσα Παπαδηµητρίου), ενώ στην Κορινθία είναι ζητούµενο σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Δύο «σίγουρες». Στη Ρηγίλλης προεξοφλούν επικράτηση σε Κεντρική (Π. Ψωµιάδης) και Δυτική Μακεδονία (Γ. Δακής) και η µάχη, όπως λένε κεντρικά στελέχη, δίνεται για να κλειδώσει η γαλάζια νίκη ακόµη και από τον α’ γύρο. Και στις δύο περιοχές η Ν.Δ. είχε τον πρώτο λόγο από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και στο κοµµατικό επιτελείο πιστεύουν ότι µια ευρεία επικράτηση των κ.κ. Ψωµιάδη και Δακή θα σηµατοδοτεί και την ανάκαµψη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Διαφορετική, ωστόσο, θα είναι η εικόνα εάν οι γαλάζιοι υποψήφιοι οδηγηθούν στον β’ γύρο µε ποσοστά κάτω από το 42% (ο πήχυς των νοµαρχιακών εκλογών του 2006), καθώς µια τέτοια εξέλιξη όχι µόνο θα ερµηνευθεί ως γαλάζια υποχώρηση, αλλά µπορεί να δηµιουργήσει ερωτήµατα και για τελικό αποτέλεσµα, καθώς οι δεξαµενές ψήφων της Ν.Δ. στον β’ γύρο θα είναι περιορισµένες. Σε τρεις περιφέρειες – Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ηπειρο – θεωρείται δεδοµένο ότι η τελική µάχη θα δοθεί στον β’ γύρο και η επικράτηση των γαλάζιων υποψηφίων εξαρτάται απόλυτα από τη στήριξη των ψηφοφόρων της παραδοσιακής Αριστεράς. 
Αυτός, άλλωστε, είναι και ο απώτερος στόχος της προσπάθειας του κ. Σαµαρά να συγκροτηθεί ένα «αντιµνηµονιακό» µέτωπο – που οδηγεί και στη στήριξη από τις γαλάζιες οργανώσεις των υποψηφίων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους δήµους βρεθούν στον β’ γύρο αντιµέτωποι µε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Με βάση και τις µετρήσεις της τελευταίας περιόδου, στη Ρηγίλλης εκτιµούν ότι σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται ο Π. Βογιατζής στο Βόρειο Αιγαίο, ο οποίος είχε στηριχθεί από ψηφοφόρους της παραδοσιακής Αριστεράς και το 2006 (για τη Νοµαρχία Λέσβου). Το αριστερο-δεξιό µέτωπο που είχε συγκροτηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και σε Καρδίτσα και Λάρισα θεωρείται ότι µπορεί να δώσει προβάδισµα και στον Κ. Αγοραστό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ζωτικής σηµασίας κρίνεται και η στήριξη από την ίδια δεξαµενή ψηφοφόρων, ιδίως στα Ιωάννινα, για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριµάνη.
Υπό όρους. Περιορισµένες προσδοκίες έχουν στη Ρηγίλλης από τη µάχη σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Στερεά Ελλάδα και Ιόνια Νησιά, όπου η τυχόν επικράτηση των γαλάζιων υποψηφίων εξαρτάται από τη στήριξη της Αριστεράς και την αποσυσπείρωση της κοµµατικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη σηµαντική παράµετρος είναι η ψήφος των µουσουλµάνων ψηφοφόρων, ενώ στο Ιόνιο επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν πιθανό να προηγηθεί στον α’ γύρο ο γαλάζιος υποψήφιος Σπ. Σπύρου, αλλά για τον δεύτερο αναγνωρίζουν ότι το σκηνικό αλλάζει απέναντι στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μπεριάτο ή τον πράσινο αντάρτη Γ. Καλούδη. Πάντως, εάν ο κ. Σπύρου καταγράψει την πρώτη Κυριακή σηµαντικό προβάδισµα και στον β’ γύρο περάσει ο κ. Μπεριάτος, τότε θεωρούν ότι η µάχη του Ιονίου θα είναι ανοικτή. Στη Στερεά Ελλάδα κρίσιµη περιφέρεια θεωρείται η Εύβοια, όπου το ΠΑΣΟΚ εµφανίζεται κυρίαρχο, ενώ ο γαλάζιος υποψήφιος Αθ. Χειµάρας έχει να αντιµετωπίσει και το πρώην στέλεχος της Ν.Δ. Ν. Παπανδρέου που υποστηρίζεται από τον ΛΑΟΣ.
Χωρίς υψηλές προσδοκίες κινείται η Ν.Δ. σε τρεις περιφέρειες (Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα), στις οποίες µοναδικός στόχος είναι η µεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων, ώστε η αξιωµατική αντιπολίτευση να αυξήσει και το πανελλαδικό ποσοστό της.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ , nasopoulos@dolnet.gr

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου