ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ο ΜακΚάρτνεϊ που λάτρεψαν οι έφηβοι του '70









Στα μεγάλα δισκοπωλεία της Oxford street δεσπόζουν οι αφίσες για την επανακυκλοφορία ενός κλασικού άλμπουμ, του «Band on the Run» των Wings. Του μετέπειτα γκρουπ του Πολ ΜακΚάρτνεϊ μετά τη διάλυση των Beatles, στα 70's...
Ηταν 1972 όταν ο Πολ μαζί με τη γυναίκα του Λίντα και τον κιθαρίστα Ντένι Λέιν σχημάτιζαν τους Wings. Το «Band on the Run» κυκλοφόρησε ακριβώς την επόμενη χρονιά. Αν έκανα ραδιοφωνική εκπομπή τώρα θα σας έπαιζα να ακούσετε το ομώνυμο κομμάτι, το «Band on the Run» και σίγουρα το «Let me Roll It». Το «Rolling Stone» έγραψε τότε πως είναι το καλύτερο άλμπουμ, που κυκλοφόρησε κάποιος από τους Beatles. Με το εξώφυλλο να αποτελεί μία all star μάζωξη. Εκτός από τους τρεις του γκρουπ, φωτογραφίζονται, σαν μια συμμορία υπό καταδίωξη, οι Μάικλ Πάρκινσον (δημοσιογράφος), Κένι Λιντς (κωμικός και τραγουδιστής), Τζέιμς Κόμπερν (Αμερικανός ηθοποιός του σινεμά και της τηλεόρασης), Κλέμεντ Φρόιντ (συγγραφέας, σεφ, πολιτικός, εγγονός του Ζίγκμουντ Φρόιντ), Κρίστοφερ Λι (ο γνωστός ηθοποιός) και Τζον Κόντεχ (πρωταθλητής του μποξ).
Η καινούργια έκδοση του «Band on the Run» κυκλοφορεί με νέο mastering, που πραγματοποιήθηκε στα Abbey Road στούντιο, υπό την επίβλεψη του ίδιου του ΜακΚάρτνεϊ. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες μορφές εκτός της στάνταρ. Η σπέσιαλ περιέχει 2 cd και 1 dvd με ακυκλοφόρητα τραγούδια και bonus βίντεο με σπάνιο υλικό από την περιπετειώδη ηχογράφηση του άλμπουμ στο Λάγος της Νιγηρίας. Η deluxe συλλεκτική έκδοση περιέχει 3 cd και 1 dvd, συν ένα βιβλιαράκι 120 σελίδων με ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, την ιστορία του άλμπουμ και τους στίχους, αλλά και μια νέα συνέντευξη του Πολ. Τέλος, υπάρχει και η έκδοση του διπλού βινιλίου για τους ρομαντικούς.
Τον είδα φέτος το καλοκαίρι τον ΜακΚάρτνεϊ, live, στο Λονδίνο. Για πρώτη φορά, σε μια μεγάλη συναυλία στο Χάιντ Παρκ. Εχει πατήσει τα 70, αλλά έμοιαζε σχετικά ακμαίος στη σκηνή. Επαιξε τραγούδια των Beatles, λίγα από τη σόλο καριέρα του και αρκετά των Wings. Αποτελεί, είναι η αλήθεια, ένα μυθικό πρόσωπο στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν τρελάθηκα ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, τον περίμενα πολύ καλύτερο. Αλλά ok, μιλάμε για έναν άνθρωπο με πενήντα χρόνια καριέρας στη μουσική.
Για να δούμε τι λέει ο ίδιος ο Πολ ΜακΚαρτνεϊ για τον καλύτερο προσωπικό δίσκο της καριέρας του:
«Ηταν μόδα εκείνη την εποχή να ηχογραφείς το άλμπουμ σου σε μη συνηθισμένα μέρη. Οι Rolling Stones, παραδείγματος χάριν, πήγαν στη νότια Γαλλία για το Exile on Main Street. Ηθελα τα vibes να είναι διαφορετικά και γνώριζα πως η ΕΜΙ είχε πολλά στούντιο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ζήτησα μία λίστα με τα πιο εξωτικά μέρη και ο κατάλογος που μου έδωσαν ήταν συναρπαστικός. Το Ρίο άξιζε, η Κίνα επίσης, αλλά προτίμησα το Λάγος επειδή μου άρεσαν οι αφρικάνικοι ρυθμοί. Καταλήξαμε να γράφουμε μαζί με τη Λίντα τα κομμάτια του άλμπουμ. Οχι πως καθήσαμε με χαρτί και μολύβι και τα φτιάξαμε νότα προς νότα. Η μερίδα του λέοντος της σύνθεσης ανήκει σε μένα. Οποτε όμως χρειάστηκα μια βοήθεια, η Λίντα ήταν δίπλα μου. Τη ρωτούσα διαρκώς, "τι σκέφτεσαι γι' αυτό, ποια είναι η γνώμη σου για το άλλο" κ.ο.κ. Ετσι, στα credits του άλμπουμ έβαλα και το όνομά της. Αλλά δεν ήταν συνθέτρια, όπως ο Τζον Λένον ας πούμε. Ουσιαστικά αποτελούσε μια άλλου είδους συνεργασία.
»Τα τραγούδια του Band on the Run ακούγονται μέχρι και τις μέρες μας πολύ σύγχρονα. Δεν με ενδιαφέρει αν οι νεότεροι ακροατές πιστέψουν πως πρόκειται για ένα καινούργιο, προσωπικό μου άλμπουμ. Είναι περίεργο, γιατί η μουσική κάνει τον κύκλο της. Οπως όλα άλλωστε, η μόδα ας πούμε. Τη δεκαετία του '80 οι ακροατές άκουγαν ντίσκο και τέκνο μέχρι να γυρίσουν ξανά στα βασικά της μουσικής, στα θεμελιώδη. Τα παλιότερα όργανα είναι διαχρονικά, όπως τα συνθεσάιζερ Moog, γιατί βγάζουν πιο ακατέργαστους ήχους. Το Band on the Run διατηρεί μια διαχρονικότητα, γι' αυτό και πολλοί νομίζουν πως είναι καινούργια δουλειά».
* Το «Rolling Stone» τοποθέτησε το άλμπουμ στη θέση Νο 418 της λίστας με τους 500 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών. Και το περιοδικό «Q» το είχε στο Νο 75 με τα 100 καλύτερα βρετανικά άλμπουμ.
**Το «Band on the Run» ανέβηκε στο Νο 1 Αμερικής και Αγγλίας με τις κριτικές να είναι διθυραμβικές. Πούλησε περισσότερα από 7 εκατομμύρια αντίτυπα και κέρδισε ένα βραβείο Γκράμι.
**Η τωρινή δεν είναι η πρώτη επετειακή επανέκδοση του δίσκου. Το 1999 είχε κυκλοφορήσει ξανά σε ειδική έκδοση, με τον τίτλο «Band on the Run: 25th Anniversary Edition».
**Λίγες μέρες πριν από την αναχώρησή τους για το Λάγος της Νιγηρίας όπου και θα ηχογραφούσαν το άλμπουμ, δύο από τα μέλη των Wings αποχώρησαν από την μπάντα. Ο κιθαρίστας Henry McCullough επειδή διαφώνησε με τον Πολ και ο ντράμερ Denny Seiwell (λίγο πριν από την απογείωση) για άγνωστους λόγους. Εμειναν οι τρεις τους, Paul, Linda και Denny Laine, να πρέπει να παίξουν όλα τα όργανα.
**Το πρώην «σκαθάρι» από το Λίβερπουλ είναι κάτοχος μιας θέσης στο βιβλίο Γκίνες ως «ο πιο επιτυχημένος και δημοφιλής συνθέτης της ποπ μουσικής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου