ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τα «βιβλία» της τρομοκρατίας...










Οι εκτιμήσεις των αναλυτών «δείχνουν» πως οι δύο από τους τρεις είναι από την ομάδα των πέντε που καταζητούνται ήδη, ενώ ο τρίτος ανήκει στον ηγετικό πυρήνα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Για την ΕΛ.ΑΣ. ο εντοπισμός των συγκεκριμένων προσώπων αποτελεί... πλέον βασική προτεραιότητα.
Οι ελπίδες της Αντιτρομοκρατικής ακουμπούν πάνω στις δύο τηλεκάρτες που βρέθηκαν στις τσέπες του Παναγιώτη Αργυρού και του Γεράσιμου Τσάκαλου, ενώ οι αξιωματικοί θεωρούν πως - όπως και στην περίπτωση του Λάμπρου Φούντα και του «Επαναστατικού Αγώνα»- θα τους αποκαλύψουν όλο το δίκτυο της οργάνωσης: πού βρίσκεται η γιάφκα, ποιοι είναι οι επικεφαλής του κάθε επιχειρησιακού βραχίονα, αλλά και ποιοι αποτελούν τον ηγετικό κορμό της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
Την ίδια ώρα ο εντοπισμός τουλάχιστον δέκα εκρηκτικών φακέλων προτού αυτοί εκραγούν και που είναι αξιοποίησιμοι από συνολικά 14 εντός και εκτός Ελλάδος, έδωσε στην Αστυνομία πλούσια στοιχεία για το πώς κατασκευάζονται οι βόμβες, με τι υλικά και τι τεχνογνωσία.
Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει φωτογραφικά ντοκουμέντα με τις συγκεκριμένες βόμβες από τα εργαστήρια του Εγκληματολογικού της Αστυνομίας όπου και εξετάζονται. Μια απλή ανάγνωση των στοιχείων που έχει στα χέρια της η Αντιτρομοκρατική δείχνει πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο κυνήγι τόσο των «Πυρήνων της Φωτιάς» όσο και της οργάνωσης με την οποία φέρεται να έχουν αναπτύξει υπόγειους διαύλους επικοινωνίας, τη «Σέχτα Επαναστατών»: δύο στελέχη της οργάνωσης στα χέρια της Αστυνομίας, τουλάχιστον εννέα άθικτες βόμβες, δύο πιστόλια και γεμιστήρες, δύο τηλεκάρτες, σχεδιαγράμματα, τέσσερα κλειδιά... Ο χρόνος που απαιτείται για την αξιοποίηση των ευρημάτων αγγίζει τις δύο εβδομάδες, οπότε, όπως όλα δείχνουν, θα περάσουν στην επόμενη και πιο καθοριστική φάση των ερευνών.

Τα τηλεφωνήματα
Ο Τάκης Αργυρού και ο Γεράσιμος Τσάκαλος γνώριζαν πως σε αυτού του είδους τις οργανώσεις απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων. Για τον λόγο αυτό όλα τα ραντεβού κλείνονταν είτε στόμα με στόμα είτε μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μέσω θαλάμων και τηλεκαρτών. Αποτέλεσμα, η ανάλυση στα ειδικά εργαστήρια των δύο καρτών που κουβαλούσαν πάνω τους το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας οι βομβιστές να δώσει τη χαρτογράφηση της οργάνωσης.
Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, οι συλληφθέντες μιλούσαν με τρεις από τους πέντε καταζητούμενους, ένα άτομο που ανήκει στον ηγετικό πυρήνα, ενώ έχουν βρεθεί και άλλες τηλεφωνικές συνδέσεις που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποιους ανήκουν. Μάλιστα φαίνεται ότι λίγες ώρες προτού συλληφθούν είχαν μιλήσει με συντρόφους τους προκειμένου να δώσουν ή να πάρουν το ΟΚ για την έναρξη της επιχείρησης με τον κωδικό «εκρηκτικά-κούριερ».
Στην Αντιτρομοκρατική θεωρούν δεδομένο ότι τις βόμβες τις κατασκεύαζε ο χημικός της παρέας, δηλαδή ο Παναγιώτης ή Τάκης Αργυρού. Η συνδεσμολογία αλλά και ο τύπος των βομβών δείχνει Ιταλία και συγκεκριμένα γνωστές αντιεξουσιαστικές ομάδες της γειτονικής χώρας, με μέλη των οποίων είχαν επαφές οι δύο συλληφθέντες και ενδεχομένως άλλα μέλη της οργάνωσης. Μάλιστα για τον λόγο αυτό ψάχνουν μέσα στο 2010 ταξίδια που πραγματοποίησαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου στην Ιταλία, προκειμένου να παρακολουθήσουν... σεμινάρια κατασκευής «φονικών πακέτων».
Την ίδια ώρα, αναζητείται η γιάφκα της οργάνωσης και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τέσσερις περιοχές. «Οι περιοχές του Ζωγράφου και των Ιλισίων αποτελούν τα Νο 1 σημεία όπου πιθανότατα υπάρχει η γιάφκα της οργάνωσης, όπως επίσης το Νέο Ψυχικό, η Νέα Ιωνία και ενδεχομένως διαμέρισμα ή γκαράζ στα δυτικά προάστια», λέει στο «ΘΕΜΑ» πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει: «Πιθανότατα να υπάρχουν καταφύγια της οργάνωσης σε όλες αυτές τις περιοχές, καθώς αλλού έκρυβαν τα όπλα, αλλού κρυβόντουσαν, αλλού συγκεντρώνονταν για να καταστρώσουν τα σχέδιά τους».
Ο εντοπισμός κάποιων από τα σημεία συγκέντρωσης των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ίσως δώσει και στοιχεία για τους στρατολόγους και καθοδηγητές των μελών της οργάνωσης. Οι πληροφορίες λένε πως οι έρευνες επικεντρώνονται σε 4-5 άτομα ηλικίας 40-50 ετών, γνωστά ονόματα του σκληρού αντιεξουσιαστικού χώρου, που φέρονται να έχουν δραστηριοποιηθεί σε οργανώσεις προηγούμενης γενιάς χωρίς όμως ποτέ να συλληφθούν. Αυτοί αλίευσαν και στρατολόγησαν από τη δεξαμενή των Εξαρχείων τους πιτσιρικάδες και τους έριξαν στα βαθιά νερά.
Αξίζει να τονιστεί ότι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των πακέτων-βομβών ελάχιστα βοήθησε τις έρευνες, καθώς πρόκειται για απλή μαύρη πυρίτιδα που κάποιος μπορεί να προμηθευτεί ακόμη και από απλά βαρελότα ή βεγγαλικά, είδη που πωλούνται σε καταστήματα που διαθέτουν είδη κυνηγιού και φυσίγγια, αλλά και από τη μαύρη αγορά.
Στην Ευρώπη, και ειδικά την Ισπανία και την Ιταλία, χρησιμοποιούνται αρκετές φορές τέτοιου είδους εκρηκτικοί μηχανισμοί, ενώ στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά φέτος που εντοπίζονται. Στην περίπτωση της δολοφονίας του υπασπιστή του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη, οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν την κατασκευή, αφού από την έκρηξη εξαϋλώθηκε ο αυτοσχέδιος μηχανισμός. Ομως από την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι τα δεδομένα άλλαξαν, καθώς στην Αντιτρομοκρατική υπάρχουν περίπου δέκα πακέτα-βόμβες σε άριστη κατάσταση, που ήδη γίνονται φύλλο και φτερό στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Οπως φαίνεται και από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», οι κατασκευές είναι ιδιαίτερα προσεγμένες, όχι όμως ικανές να προκαλέσουν θάνατο ή τραυματισμό. Οπως φαίνεται, τα μέλη χρησιμοποίησαν χοντρά βιβλία (στην περίπτωση της φωτογραφίας ο «Κώδικας Νομικού Βήματος») και με έναν χαρτοκόπτη «έσκαψαν» τις σελίδες φτιάχνοντας ειδικό χώρο για την τοποθέτηση του μηχανισμού.

Τα βιβλία-βόμβες
Στην «καρδιά» του βιβλίου-κουτιού φαίνεται το μαύρο φιαλίδιο που περιέχει περίπου 200 γραμμάρια μαύρης πυρίτιδας. Πάνω του είναι τοποθετημένος ο ηλεκτρονικός πυροκροτητής, ενώ ακριβώς στο επάνω μέρος του χώρου έχει τοποθετηθεί μία θήκη που περιέχει οκτώ μπαταρίες του 1,5 βολτ. Με δύο καλώδια οι μπαταρίες συνδέονται με τον πυροκροτητή προκειμένου να γίνει η πυροδότηση και η ανάφλεξη, ενώ στο χοντρό εξώφυλλο του βιβλίου βρίσκεται ο μηχανισμός πυροδότησης. Ετσι, όταν ο παραλήπτης ανοίξει το βιβλίο, τα δύο καλώδια ενώνονται, δημιουργείται κλειστό κύκλωμα, το ρεύμα της μπαταρίας ενεργοποιεί τον πυροκροτητή και σκάει η βόμβα.
Είναι πραγματικά μια ιδιαίτερα απλή κατασκευή, που όμως με κάποιες εύκολες τροποποιήσεις μπορεί να μετατραπεί σε φονικό όπλο. Για παράδειγμα, αν εκεί που βρίσκεται το φιαλίδιο με τη μαύρη πυρίτιδα προστεθεί μια άλλη εκρηκτική ύλη, πιο ισχυρή και φυσικά σε μεγαλύτερη ποσότητα, τότε τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Ενώ λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση η υπάλληλος της εταιρείας ταχυμεταφορών του Παγκρατίου άνοιξε το πακέτο και ενεργοποιήθηκε μια τέτοιου είδους βόμβα, που της προκάλεσε μικρά εγκαύματα στα χέρια, στην περίπτωση του υπασπιστή του κ. Χρυσοχοΐδη ένα ανάλογο κατασκεύασμα με μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικής ύλης σκόρπισε τον θάνατο.
Εκείνο που είναι πραγματικά εντυπωσιακό και ουσιαστικά δείχνει πόσο επικίνδυνοι είναι οι συγκεκριμένοι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί είναι το γεγονός ότι τα βασικά υλικά -πλην του πυροκροτητή- μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από το εμπόριο. Μέσω του Ιντερνετ δε αλλά και με απλά μαθήματα από κάποιον γνώστη κατασκευής εκρηκτικών μπορεί κάποιος να κατασκευάσει τις βόμβες πολύ εύκολα.
Των Δημήτρη Πώποτα, Άριας Καλύβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου