ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

«Φρένο» στην παραβίαση της ιδιωτικότητας στο Ίντερνετ βάζει η ΕΕ - Αυστηροί κανόνες σε Facebook και Google...







Με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προστατεύουν για πρώτη φορά την ιδιωτικότητα των χρηστών του Ίντερνετ «απαντά» η Ευρωπαϊκή Ένωση στα αλλεπάλληλα κρούσματα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων... πολιτών.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη θέσπιση ισχυρών κανόνων προστασίας που θα δίνουν στους χρήστες του Διαδικτύου μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και εταιρείες όπως η Google χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε., το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να συνταχθεί μέσα στο 2011, μετά από διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που θα προηγηθεί. Οι νέοι κανονισμοί θα αναμορφώσουν την παρωχημένη νομοθεσία περί ιδιωτικότητας που ισχύει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια – δηλαδή προ της διάδοσης του Ίντερνετ.
«Τα οφέλη που αποκομίζουν από την τεχνολογία ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές, πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τον απαραίτητο σεβασμό προς τα προσωπικά δεδομένα», αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το «δικαίωμα στη λήθη»
Το νομοθετικό πλαίσιο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -με τίτλο «Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση»- εισάγει για πρώτη φορά το «δικαίωμα στη λήθη» ενός χρήστη του Ίντερνετ.
Με άλλα λόγια, αναγνωρίζει το δικαίωμα στους χρήστες να ζητούν από τις εταιρείες να διαγράψουν οριστικά τα δεδομένα που τους αφορούν και είναι αποθηκευμένα από παλαιότερες ενέργειές που έχουν κάνει στο Διαδίκτυο (για παράδειγμα πληροφορίες που έχουν καταχωρίσει στο προφίλ τους στο Facebook, αναρτήσεις που έχουν κάνει κ.λπ.).
Το πλαίσιο θα ορίζει ακόμη ότι οι χρήστες πρέπει να δίνουν τη ρητή συγκατάθεσή τους προκειμένου οι εταιρείες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να επεξεργαστούν με οποιοδήποτε τρόπο τα προσωπικά τους δεδομένα.

«Αδιαφανείς» οι πολιτικές απορρήτου
Παράλληλα, το 20σέλιδο κείμενο της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα, επικρίνει τις τρέχουσες πολιτικές απορρήτου που ακολουθούν οι εταιρείες και τις αποκαλεί «αδιαφανείς».
«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα», δήλωσε η επίτροπος δικαιοσύνης της Ε.Ε., Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία επιβλέπει τη διαδικασία προώθησης της ρύθμισης.
«Για να διασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα, έχουμε ανάγκη από σαφείς και σταθερούς κανόνες προστασίας των δεδομένων. Πρέπει επίσης να εναρμονίσουμε τη νομοθεσία μας με τις προκλήσεις που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες και η παγκοσμιοποίηση», πρόσθεσε.

«Στον αέρα τα προσωπικά δεδομένα»
Τα μέτρα αυτά έρχονται μετά τις αυξανόμενες ανησυχίες που έχουν προκληθεί παγκοσμίως σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας και τα κρούσματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο.
Εταιρείες όπως η Google, το Facebook, η Microsoft και η Yahoo συλλέγουν -χωρίς επαρκή έλεγχο- όλο και περισσότερες πληροφορίες για τις online συνήθειες των χρηστών.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι περιπτώσεις του Facebook και της Google. Πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook έχουν περιέλθει εν αγνοία τους σε διαφημιστικές εταιρείες και χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.
Η διαρροή των πληροφοριών των χρηστών γινόταν μέσω των δημοφιλέστερων εφαρμογών (apps) που χρησιμοποιούν τα μέλη του Facebook. Η υπόθεση ήρθε να προστεθεί στις αλλεπάλληλες αιτιάσεις χρηστών του site περί ελλιπούς προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων.
Εν τω μεταξύ, η υπόθεση του Google Street View εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις -αλλά και την παρέμβαση της δικαιοσύνης- σε αρκετές χώρες. Στα τέλη του περασμένο Μαΐου αποκαλύφθηκε ότι τα οχήματα της Google που κυκλοφορούν στους δρόμους και τραβούν φωτογραφίες, συνέλεγαν επί τέσσερα χρόνια τα προσωπικά δεδομένα χρηστών σε αρκετές χώρες.

Η βρετανική δικαιοσύνη απεφάνθη την Τετάρτη ότι η Google έχει παραβιάσει τη νομοθεσία, συλλέγοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθύνσεις και κωδικούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Είχαν προηγηθεί η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, και ο Καναδάς, οι αρχές των οποίων διερευνούν την υπόθεση.

Πώς θα συμμορφωθούν οι εταιρείες;
Ωστόσο, αξιωματούχοι της Κομισιόν εξέφρασαν αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αναγκάσουν τις εταιρείες να συμμορφωθούν, με δεδομένο ότι οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε», απάντησε ο Τόμας Ζέρντικ, εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα προστασίας δεδομένων, όταν ρωτήθηκε πώς η Ευρώπη θα αναγκάσει το Facebook, που έχει έδρα στις ΗΠΑ, να διαγράψει προσωπικά δεδομένα χρηστών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Wall Street Journal», η Google και το Facebook αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν προτίθεται να εκχωρήσει μεγαλύτερη εξουσία στις αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε., να αναθεωρήσει τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικότητας που διέπουν το έργο της αστυνομίας και να εναρμονίσει τη νομοθεσία στα 27 κράτη-μέλη προκειμένου να μειωθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούν εμπόδια στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Γιάννης Ανδριτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου